İş Bulamayınca Kendi İşini Kurdu

Ferizli ilçesi Gölkent Beldesi'nde iş bulamayınca kendi işini kuran Saadet Baykan (35) girişimciliğiyle çevresine örnek oluyor. Baykan, dondurma satışı yaptığı işyerini mikro krediyle kafeteryaya dönüştürdü.

Gölkent Beldesi'nde 5 çocuklu bir ailenin en küçük kızı olan Saadet Baykan, çalışma azmi ve girişimciliğiyle çevresinin takdirini topluyor. Adapazarı'nda alış veriş merkezinde reyon şefi olarak çalıştıktan sonra işine ara veren Baykan, 3 yıl boyunca çalışmadı. Evde kaldığı süre içerisinde yeniden çalışmaya karar veren Baykan, tüm çabalarına rağmen iş bulamadı. Çalışma azminden vazgeçmeyen Baykan, kendi iş yerini kurmaya karar verdi.

Yaşadığı beldede eskiden pide ve lahmacun fırını olarak kullanılan bir iş yerini kiralayan genç girişimci, geçen yıl haziran ayında 150 liralık sermayesiyle dondurma satışına başladı. İlk aylar müşteri sıkıntısı yaşayan Baykan, işleri artınca masa sayısını arttırmaya karar verdi. Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'ndan 2 bin 500 liralık mikro kredi çeken Baykan, iki olan masa sayısını 12'ye çıkardı. Poğaça tezgâhı, çay ve tost makinesi alarak işini küçük çapta büyüten Baykan, iş yerini kısa sürede kafeteryaya dönüştürdü.

Kendi ayaklarının üzerinde durmanın çok güzel bir şey olduğunu söyleyen Baykan, kendi işini kurmasında iş bulamamasının etkili olduğunu belirtti. Mücadele edildiği takdirde herkesin bir şeyleri başarabileceğini ifade eden Baykan, "Ben ev kızıydım. Üç yıl işe ara verdikten sonra evdeki hayat boş gelmeye başladı. İş aradım bulamadım. Malum herkes iş arıyor ama maalesef işsizlik çok kötü durumda. İş bulamayınca kendi yaşadığım beldede kendi işimi kurmaya karar verdim. Çok düşündükten sonra dondurma satmayı karar verdim. Ailem de destek verince bir yakınımızın dükkânını kiraladım. Dondurma şirketi ile anlaştım. 150 liralık sermaye, 2 masa ve bir dondurma dolabıyla işe başladım. İki ay iş olmadı. Vatandaşların alışmasını beni kabul etmesini bekledim. Küçük yerlerde iş tutturmak çok zor. Daha sonra işlerim açıldı. Masalar yetmedi." diye konuştu.

<font face="Arial" size="2">Yaşadığı beldede eskiden pide ve lahmacun fırını olarak kullanılan bir iş yerini kiralayan gen&ccedil; girişimci, ge&ccedil;en yıl haziran ayında 150 liralık sermayesiyle dondurma satışına başladı. İlk aylar m&uuml;şteri sıkıntısı yaşayan Baykan, işleri artınca masa sayısını arttırmaya karar verdi. Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'ndan 2 bin 500 liralık mikro kredi &ccedil;eken Baykan, iki olan masa sayısını 12'ye &ccedil;ıkardı. Poğa&ccedil;a tezg&acirc;hı, &ccedil;ay ve tost makinesi alarak işini k&uuml;&ccedil;&uuml;k &ccedil;apta b&uuml;y&uuml;ten Baykan, iş yerini kısa s&uuml;rede kafeteryaya d&ouml;n&uuml;şt&uuml;rd&uuml;.</font> <p><font face="Arial" size="2">Kendi ayaklarının &uuml;zerinde durmanın &ccedil;ok g&uuml;zel bir şey olduğunu s&ouml;yleyen Baykan, kendi işini kurmasında iş bulamamasının etkili olduğunu belirtti. M&uuml;cadele edildiği takdirde herkesin bir şeyleri başarabileceğini ifade eden Baykan, &quot;<font color="#333399">Ben ev kızıydım. &Uuml;&ccedil; yıl işe ara verdikten sonra evdeki hayat boş gelmeye başladı. İş aradım bulamadım. Malum herkes iş arıyor ama maalesef işsizlik &ccedil;ok k&ouml;t&uuml; durumda. İş bulamayınca kendi yaşadığım beldede kendi işimi kurmaya karar verdim. &Ccedil;ok d&uuml;ş&uuml;nd&uuml;kten sonra dondurma satmayı karar verdim. Ailem de destek verince bir yakınımızın d&uuml;kk&acirc;nını kiraladım. Dondurma şirketi ile anlaştım. 150 liralık sermaye, 2 masa ve bir dondurma dolabıyla işe başladım. İki ay iş olmadı. Vatandaşların alışmasını beni kabul etmesini bekledim. K&uuml;&ccedil;&uuml;k yerlerde iş tutturmak &ccedil;ok zor. Daha sonra işlerim a&ccedil;ıldı. Masalar yetmedi</font>.&quot; diye konuştu.</font></p>

İşini Mikro Krediyle Geliştirdi

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'ndan 2 bin 500 liralık mikro kredi çekerek iş yerindeki masa sayısını arttırdığını ve tost ve çay makinesi alarak işlerini küçük çapta büyüttüğünü anlatan Baykan, şunları söyledi: "Krediyle masa sayısını 12'ye çıkardım. Poğaça tezgâhı, çay ve tost makinesi aldım. Bir ay boyunca evde poğaça yaptım. İki saatlik uykuyla çalıştım. Daha sonra gençler oyun salonu isteğinde bulundu. Bunda biraz tepki alırım diye çekindim. Çünkü ben her yaştaki insanlara hitap etmek istedim. Genci ve orta yaştaki insanı da gelsin. Buradan geçen bir amca da gelsin otursun bir çayımı kahvemi içsin, keyif alsın istedim. Gençler çok isteyince iş yerinin üst katını kafeye dönüştürdüm. Gençler şimdi internet istiyorlar."

Girişimciliğinin beldedeki diğer hanımlara da örnek olduğunu dile getiren Baykan, bir kadının da lokanta açmak için mikro kredi talebinde bulunduğunu ifade etti. Girişimci sayısının artmasının beldenin gelişmesine de katkı sağlayacağını söyleyen Baykan, "Bir bayanım ve kendi ayaklarımın üzerinde duruyorum. Aileme de katkıda bulunuyorum. Bu çok güzel bir şey. İnsanlarla iletişim kurmayı çok seviyorum. Beldede benim dışımda bir tuhafiye ve bir market çalıştıran bayan var. Eşlerinin işlerini yürütüyorlar. Şimdi bir kadında lokanta açmayı düşünüyor. İnşallah oda başarılı olur." dedi.

İş yerinde pide ve lahmacun satmayı planladığını anlatan Baykan, pide ve lahmacun ustası aradığını sözlerine ekledi.

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>İşini Mikro Krediyle Geliştirdi</strong></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'ndan 2 bin 500 liralık mikro kredi &ccedil;ekerek iş yerindeki masa sayısını arttırdığını ve tost ve &ccedil;ay makinesi alarak işlerini k&uuml;&ccedil;&uuml;k &ccedil;apta b&uuml;y&uuml;tt&uuml;ğ&uuml;n&uuml; anlatan Baykan, şunları s&ouml;yledi: &quot;<font color="#333399">Krediyle masa sayısını 12'ye &ccedil;ıkardım. Poğa&ccedil;a tezg&acirc;hı, &ccedil;ay ve tost makinesi aldım. Bir ay boyunca evde poğa&ccedil;a yaptım. İki saatlik uykuyla &ccedil;alıştım. Daha sonra gen&ccedil;ler oyun salonu isteğinde bulundu. Bunda biraz tepki alırım diye &ccedil;ekindim. &Ccedil;&uuml;nk&uuml; ben her yaştaki insanlara hitap etmek istedim. Genci ve orta yaştaki insanı da gelsin. Buradan ge&ccedil;en bir amca da gelsin otursun bir &ccedil;ayımı kahvemi i&ccedil;sin, keyif alsın istedim. Gen&ccedil;ler &ccedil;ok isteyince iş yerinin &uuml;st katını kafeye d&ouml;n&uuml;şt&uuml;rd&uuml;m. Gen&ccedil;ler şimdi internet istiyorlar.&quot;</font></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Girişimciliğinin beldedeki diğer hanımlara da &ouml;rnek olduğunu dile getiren Baykan, bir kadının da lokanta a&ccedil;mak i&ccedil;in mikro kredi talebinde bulunduğunu ifade etti. Girişimci sayısının artmasının beldenin gelişmesine de katkı sağlayacağını s&ouml;yleyen Baykan, &quot;<font color="#333399">Bir bayanım ve kendi ayaklarımın &uuml;zerinde duruyorum. Aileme de katkıda bulunuyorum. Bu &ccedil;ok g&uuml;zel bir şey. İnsanlarla iletişim kurmayı &ccedil;ok seviyorum. Beldede benim dışımda bir tuhafiye ve bir market &ccedil;alıştıran bayan var. Eşlerinin işlerini y&uuml;r&uuml;t&uuml;yorlar. Şimdi bir kadında lokanta a&ccedil;mayı d&uuml;ş&uuml;n&uuml;yor. İnşallah oda başarılı olur</font>.&quot; dedi.</font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">İş yerinde pide ve lahmacun satmayı planladığını anlatan Baykan, pide ve lahmacun ustası aradığını s&ouml;zlerine ekledi.</font> </p>
14 yıl önce
alman kurdu
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
a65d6146b6e0c4ac0e3491e9bf9d019b@