İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Semineri Başladı

Türk-İş tarafından düzenlenen "İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Semineri" Sakarya'da başladı. 

Demiryol- İş Sendikası 17 Ağustos Eğitim salonunda yapılan seminere, Sakarya Valisi Hüseyin Atak, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Emniyet Müdürü Faruk Ünsal, siyasi parti il başkanları, hastane başhekimleri, Türk-İş'e bağlı sendika başkanları ve davetliler katıldı.  

Eğitimin açılış konuşmasını yapan Türk-İş Sakarya Temsilcisi Cemal Yaman, sendikaların önünde en büyük engelin örgütlenme olduğunu belirterek, "Örgütlenme, özelleştirme, işsizlik, yoksulluk, düşük emekli maaşları, açlık sınırı altındaki asgari ücret gibi büyük sorunlarla karşı karşıyayız. Sendikacılar olarak önümüzdeki en büyük engel ise örgütlenme sorunu. Bu sorunu çözdüğümüz takdirde birçok sorun halledilmiş olacak" dedi.

30 kişi çalıştıran her işyerinde sendikal örgütlenme talep etiklerini anlatan Yaman, şunları söyledi: "Eğer hükümet bize bu yolu açarsa o zaman kayıt dışı ekonominin de önüne geçmiş olur. Türkiye'nin en büyük sorunu olan kayıt dışı bu şekilde çözüme kavuşmuş olur." 

Çalışma Hayatının Sorunlarına Değinildi

Türkiye Kooperatif, Ticaret ve Büro İşçileri Sendikası (Koop İş) Genel Başkanı Eyüp Alemdar, iş sağlığı ve güvenliği alanındaki mevzuatın dağınık ve kapsamının dar olmasının sağlık ve güvenlik hükümlerinin etkin şekilde uygulanmasını engellediğini belirterek, günün gelişen şartlarına uyan, çağdaş yasa ve yönetmelikler hazırlanması gerektiğini söyledi.  

Türk- İş'in desteğiyle gerçekleştirilen 'İş Sağlığı ve Güvenliği' konulu eğitim seminerinde konuşan Alemdar, çalışma hayatının sorunlarına değindi.  

Çoğulcu, özgürlükçü ve katılımcı demokrasinin tüm kurum ve kurallarıyla hayata geçirilebilmesi için yapılabilecek en etkin çalışmanın eğitimle sağlanacağı görüşünde olduklarını ifade eden Alemdar, Türk İş'in ''ekmek, barış ve özgürlük'' ilkelerini savunduğunu belirtti.  

<strong><font face="Arial" size="2">&Ccedil;alışma Hayatının Sorunlarına Değinildi</font></strong> <p><font face="Arial" size="2">T&uuml;rkiye Kooperatif, Ticaret ve B&uuml;ro İş&ccedil;ileri Sendikası (Koop İş) Genel Başkanı Ey&uuml;p Alemdar, iş sağlığı ve g&uuml;venliği alanındaki mevzuatın dağınık ve kapsamının dar olmasının sağlık ve g&uuml;venlik h&uuml;k&uuml;mlerinin etkin şekilde uygulanmasını engellediğini belirterek, g&uuml;n&uuml;n gelişen şartlarına uyan, &ccedil;ağdaş yasa ve y&ouml;netmelikler hazırlanması gerektiğini s&ouml;yledi.&nbsp;&nbsp;<br /><br />T&uuml;rk- İş'in desteğiyle ger&ccedil;ekleştirilen 'İş Sağlığı ve G&uuml;venliği' konulu eğitim seminerinde konuşan Alemdar, &ccedil;alışma hayatının sorunlarına değindi.&nbsp;&nbsp;<br /><br />&Ccedil;oğulcu, &ouml;zg&uuml;rl&uuml;k&ccedil;&uuml; ve katılımcı demokrasinin t&uuml;m kurum ve kurallarıyla hayata ge&ccedil;irilebilmesi i&ccedil;in yapılabilecek en etkin &ccedil;alışmanın eğitimle sağlanacağı g&ouml;r&uuml;ş&uuml;nde olduklarını ifade eden Alemdar, T&uuml;rk İş'in ''ekmek, barış ve &ouml;zg&uuml;rl&uuml;k'' ilkelerini savunduğunu belirtti.&nbsp;&nbsp;</font></p>
Türkiye Daha Fazla Çaba Göstermelidir

Eğitim seminerinin iş sağlığı ve güvenliği kültürünün oluşturulmasına, iş sağlığı ve güvenliği alanında sorunların çözümüne katkıda bulunacağına inandığını anlatan Alemdar, şunları söyledi:
"İşçi sağlığı ve iş güvenliği çalışma hayatındaki en zayıf iki noktamızı oluşturuyor. Mevzuatın dağınık ve kapsamının dar olması iş sağlığı ve güvenliği hükümlerinin etkin bir şekilde uygulanmasını engelliyor. Günün gelişen şartlarına uyan, çağdaş yasa ve yönetmeliklerle sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlanabilir. Bu şekilde hızlandırılmış yasa ve yönetmelikler iş kalitesinin artmasını, buna bağlı olarak da iş kazası ve meslek hastalıklarının önlenmesini beraberinde getirecektir. Yasanın hayata geçirilebilmesi için toplumun her kesiminde güvenlik bilinci ve kültürünün oluşturulması hayati önem taşımaktadır."  

AB Komisyonu'nun hazırladığı ilerleme raporunun ilgili bölümlerinde ''Türkiye iyi bir noktaya ulaşabilmek için daha fazla çaba göstermelidir'' ifadesinin yer aldığına dikkati çeken Alemdar, iş sağlığı ve güvenliği alanında hazırlanacak yasa ve yönetmeliklerin AB standartlarına uyumlu olması gerektiğini belirtti. 
<font size="2"><font face="Arial"><font color="#000000"><strong>T&uuml;rkiye Daha Fazla &Ccedil;aba G&ouml;stermelidir</strong></font><br /><br />Eğitim seminerinin iş sağlığı ve g&uuml;venliği k&uuml;lt&uuml;r&uuml;n&uuml;n oluşturulmasına, iş sağlığı ve g&uuml;venliği alanında sorunların &ccedil;&ouml;z&uuml;m&uuml;ne katkıda bulunacağına inandığını anlatan Alemdar, şunları s&ouml;yledi: </font></font><font size="2"><font face="Arial"><font color="#333399">&quot;İş&ccedil;i sağlığı ve iş g&uuml;venliği &ccedil;alışma hayatındaki en zayıf iki noktamızı oluşturuyor. Mevzuatın dağınık ve kapsamının dar olması iş sağlığı ve g&uuml;venliği h&uuml;k&uuml;mlerinin etkin bir şekilde uygulanmasını engelliyor. G&uuml;n&uuml;n gelişen şartlarına uyan, &ccedil;ağdaş yasa ve y&ouml;netmeliklerle sağlıklı ve g&uuml;venli bir &ccedil;alışma ortamı sağlanabilir. Bu şekilde hızlandırılmış yasa ve y&ouml;netmelikler iş kalitesinin artmasını, buna bağlı olarak da iş kazası ve meslek hastalıklarının &ouml;nlenmesini beraberinde getirecektir. Yasanın hayata ge&ccedil;irilebilmesi i&ccedil;in toplumun her kesiminde g&uuml;venlik bilinci ve k&uuml;lt&uuml;r&uuml;n&uuml;n oluşturulması hayati &ouml;nem taşımaktadır.&quot;&nbsp;&nbsp;<br /></font><br />AB Komisyonu'nun hazırladığı ilerleme raporunun ilgili b&ouml;l&uuml;mlerinde <font color="#333399">''T&uuml;rkiye iyi bir noktaya ulaşabilmek i&ccedil;in daha fazla &ccedil;aba g&ouml;stermelidir''</font> ifadesinin yer aldığına dikkati &ccedil;eken Alemdar, iş sağlığı ve g&uuml;venliği alanında hazırlanacak yasa ve y&ouml;netmeliklerin AB standartlarına uyumlu olması gerektiğini belirtti.&nbsp;</font></font>
Krizin Yüzdesel Boyutu!

Ekonomik krize de değinen Alemdar, şöyle konuştu: "Politikalar sonucunda ücretle çalışanlar ile işsizler, emekliler ve çiftçiler yaşadığımız krizden en çok etkilenen kesim oldu. Dünya Bankası'nın yaptığı araştırmaya göre yoksul ailelerin geliri yüzde 84 oranında düşerken orta gelir düzeyindeki ailelerin geliri yüzde 15 azalmış, üst gelir düzeyindeki ailelerin geliri ise yüzde 10 artmış gözüküyor."   

Alemdar, Sakarya'nın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı istatistiklerine göre son on yılda, işyeri sayısını 4 bin100'den 5 bin 400'lere,  işçi sayısını 38 binden 52 bine yükselttiğini bildirdi.
<font size="2"><font face="Arial"><strong>Krizin Y&uuml;zdesel Boyutu!</strong><br /><br />Ekonomik krize de değinen Alemdar, ş&ouml;yle konuştu:<font color="#333399"> &quot;Politikalar sonucunda &uuml;cretle &ccedil;alışanlar ile işsizler, emekliler ve &ccedil;ift&ccedil;iler yaşadığımız krizden en &ccedil;ok etkilenen kesim oldu. D&uuml;nya Bankası'nın yaptığı araştırmaya g&ouml;re yoksul ailelerin geliri y&uuml;zde 84 oranında d&uuml;şerken orta gelir d&uuml;zeyindeki ailelerin geliri y&uuml;zde 15 azalmış, &uuml;st gelir d&uuml;zeyindeki ailelerin geliri ise y&uuml;zde 10 artmış g&ouml;z&uuml;k&uuml;yor.&quot;</font>&nbsp;&nbsp;&nbsp;<br /><br />Alemdar, Sakarya'nın, &Ccedil;alışma ve Sosyal G&uuml;venlik Bakanlığı istatistiklerine g&ouml;re son on yılda, işyeri sayısını 4 bin100'den 5 bin 400'lere,&nbsp; iş&ccedil;i sayısını 38 binden 52 bine y&uuml;kselttiğini bildirdi.</font></font>
İş Kazaları Konuşuldu

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ ise Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre Türkiye'nin iş kazaları konusunda Avrupa'da birinci, dünyada 3. sırada yer aldığını belirterek, "Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülkemizdeki 22 milyon iş gücünün yarısı kayıt dışı koşullarda çalışıyor ve iş yerlerinin ancak yüzde 5'i denetlenebiliyor. Tüm bu verileri yan yana getirdiğimizde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanmasında eğitimin ne kadar önemli olduğunu görmemek mümkün değil" dedi.

İstatistiklere göre, iş kazalarının yüzde 98'inin önlenebildiğini anlatan Altuğ, şunları söyledi: "Önleyici tedbirler ve iş güvenliği eğitimleriyle bu oran çok daha aşağı indirilebilecektir. Seminerin bu alanda doğru amaca hizmet ettiğine inanıyorum. Benim kendi iş yerimde Türk Metal Sendikası ile örgütlüyüz. Bu zamana kadar sendika ile hiçbir sorunumuz olmadı. Sendika başkanımız Şahin Kaya da burada. Sendikamızla mutluyuz." 
<font size="2"><font face="Arial"><strong>İş Kazaları Konuşuldu</strong><br /><br />Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Y&ouml;netim Kurulu Başkanı Akg&uuml;n Altuğ ise D&uuml;nya Sağlık &Ouml;rg&uuml;t&uuml; (WHO) verilerine g&ouml;re T&uuml;rkiye'nin iş kazaları konusunda Avrupa'da birinci, d&uuml;nyada 3. sırada yer aldığını belirterek,<font color="#333399"> &quot;T&uuml;rkiye İstatistik Kurumu (T&Uuml;İK) verilerine g&ouml;re, &uuml;lkemizdeki 22 milyon iş g&uuml;c&uuml;n&uuml;n yarısı kayıt dışı koşullarda &ccedil;alışıyor ve iş yerlerinin ancak y&uuml;zde 5'i denetlenebiliyor. T&uuml;m bu verileri yan yana getirdiğimizde iş sağlığı ve g&uuml;venliğinin sağlanmasında eğitimin ne kadar &ouml;nemli olduğunu g&ouml;rmemek m&uuml;mk&uuml;n değil&quot;</font> dedi.<br /><br />İstatistiklere g&ouml;re, iş kazalarının y&uuml;zde 98'inin &ouml;nlenebildiğini anlatan Altuğ, şunları s&ouml;yledi:<font color="#333399"> &quot;&Ouml;nleyici tedbirler ve iş g&uuml;venliği eğitimleriyle bu oran &ccedil;ok daha aşağı indirilebilecektir. Seminerin bu alanda doğru amaca hizmet ettiğine inanıyorum. Benim kendi iş yerimde T&uuml;rk Metal Sendikası ile &ouml;rg&uuml;tl&uuml;y&uuml;z. Bu zamana kadar sendika ile hi&ccedil;bir sorunumuz olmadı. Sendika başkanımız Şahin Kaya da burada. Sendikamızla mutluyuz.&quot;&nbsp;</font></font></font>
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
2d7f5a39eae3c055616cdcac9486dc6a@