Bir çukur ayna ve fiber optik kablo yardımıyla hiç güneş almayan zifiri karanlık tüneller gündüz saatlerinde klasik aydınlatma yerine güneş enerjisiyle aydınlatılabiliyor.
Ampül kullanılmayan aydınlatma sisteminde kablolar güneş ışınlarını tünele taşıyor. Proje Toyota Türkiye A.Ş fabrikasının düzenlediği proje yarışmasında birinci, Elektrik İşleri Etüd Dairesi Başkanlığı'nın 'Yaşanabilir bir dünya için enerji' yarışmasında da Türkiye üçüncüsü oldu.
Işık Lisesi Fizik Öğretmeni Mehmet Karakız başkanlığında oluşan proje takımı son yıllarda hızla artan enerji sıkıntısını dikkate alarak enerji tasarrufu ve yeni enerji kaynakları konusunda çalışma başlattı.
Proje takımında yer alan öğrenciler Yusuf Esen, Ali Altıntaş, Mustafa Kılıçbay ve Enes Kılıç ışık almayan tünellerin masraflı bir şekilde üretilen elektrik enerjisi yerine güneş enerjisiyle aydınlatılması için çözüm yolu aradı. 3 ay süren bir araştırma sonucu tünellerinde güneş enerjisiyle aydınlatabilecek proje hazırlandı.
"Tünel Aydınlatma" adı verilen projeyle; tünel üzerine konan ve güneşin hareketini takip eden çukur ayna ile güneş ışınları toplanıyor. Başka bir ayna ile toplanan bu ışınlar, büyük aynanın tepe noktasına yerleştirilen ve içerisi yüzde 95 oranında yansıtıcı olan fiber optik kablolar yardımı ile ile tünel içerisine taşınarak tünelin gündüz saatlerinde güneş ışınları ile aydınlatılmasını sağlıyor.
Proje ile 45-50 santimetre çapında bir çukur ayna ile toplanan güneş ışınlarının 400 watt'lık ampulün aydınlatmasına eşdeğer bir aydınlatma sağlıyor.
Işık Eğitim Kurumları Genel Müdürü Yaşar Narı, okulda proje takımları oluşturduklarını, öğrencilerin küresel ısınma konusunda çok farklı projeler hazırladıklarını ve bunları kamuoyu ile paylaşacaklarını kaydediyor.2 kilometrelik bir tünelde için gerekli aydınlatılmanın yapılabilmesi için 10 metre çapında bir çukur aynanın yeterli oluyor. Ayna ile birlikte 2 kilometrelik bir tünelin aydınlatılması güneş enerjisiyle 400 bin dolar mal oluyor. Aynı uzunluktaki bir tünel elektrik enerjisiyle gündüz saatlerinde aydınlatıldığı taktirde yılda 100 bin dolar harcanıyor. Proje 4 yılda kendini amorti ediyor.
Öğrenciler, tüneli aydınlatma sisteminde gün ışınlarının başka bir enerji türüne dönüştürmeden direk olarak kullandıkları için verimliliğin maksimum düzeyde olduğunu belirtiyor.