"İşitme Engelli Bireylerde Eğitim Şart!"

Sakarya İşitme Konuşma Engelliler ve Aileleri Derneği Başkanı Turan AYRA, "işitme engelli bireylerde erken tanı ve erken eğitim şart" dedi.

Geçtiğimiz aylarda işitme engelli bireylere uygulanan eğitim programlarını öğrenmek için Almanya’ya giden Sakarya İşitme Konuşma Engelliler ve Aileleri Derneği, Türkiye'de engelli bireylere bakış açısının farklı olduğundan ve bu bireylerin hayattan soyutlandığından yakındı.

"Almanya’da İşitme engelliler hayatın her alanında var, diğer bireyler de onları engelleri ile kabul edip, saygı gösteriyorlar." diyen dernek başkanı Ayra, Türkiye'de ise engellilerin toplumun dışına itilmiş ve topluma herhangi maddi bir katkı sağlamadıkları içinde tüketici konumda olduklarını belirterek konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

Almanya’da İşitme engelliler  hayatın  her  alanında  var, diğer  bireyler  de  onları  engelleri  ile  kabul  edip, saygı  gösteriyorlar.Alman  eğitim  sisteminde  işitme  engellilerin  eğitimi  çok  erken  yaş  dönemlerinde  başlamaktadır. Doğacak  çocuğun  engelli  olup – olmadığı , engelli  ise  ne  tür  bir  engele  sahip  olduğu  daha  doğum  olayı  gerçekleşmeden  tespit  edilmektedir.

Çocuğun  dünyaya  gelmesi  ile  birlikte  son  derece  uzun , zorlu  ve  fedakarlık  gerektiren  süreç  başlıyor.  Bu  süreç; çocuğu, aileyi, okulu, toplumu  kapsayan  son  derece  geniş  bir  alanda  gerçekleşmektedir. Süreç  içerisinde  sorumluluğu  bulunan  tüm  birimler  üzerlerine  düşenleri  yapmakla  yükümlüdürler. Çünkü  engellilerin  eğitiminden  sadece  aile , sadece  okul  ya  da  sadece  engellinin  kendisini  değil  tüm  bu  birimlerin  ortak  çalışması  halinde  sonuç  alınabilecektir. Bu kolektif  çalışma  şartları  oluşmadan  yapılan  eğitimden  olumlu  sonuçlar  elde  edilmesi  mümkün  değildir.

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Almanya&rsquo;da İşitme engelliler&nbsp; hayatın&nbsp; her&nbsp; alanında&nbsp; var, diğer&nbsp; bireyler&nbsp; de&nbsp; onları&nbsp; engelleri&nbsp; ile&nbsp; kabul&nbsp; edip, saygı&nbsp; g&ouml;steriyorlar.Alman&nbsp; eğitim&nbsp; sisteminde&nbsp; işitme&nbsp; engellilerin&nbsp; eğitimi&nbsp; &ccedil;ok&nbsp; erken&nbsp; yaş&nbsp; d&ouml;nemlerinde&nbsp; başlamaktadır. Doğacak&nbsp; &ccedil;ocuğun&nbsp; engelli&nbsp; olup &ndash; olmadığı , engelli&nbsp; ise&nbsp; ne&nbsp; t&uuml;r&nbsp; bir&nbsp; engele&nbsp; sahip&nbsp; olduğu&nbsp; daha&nbsp; doğum&nbsp; olayı&nbsp; ger&ccedil;ekleşmeden&nbsp; tespit&nbsp; edilmektedir.<br /><br />&Ccedil;ocuğun&nbsp; d&uuml;nyaya&nbsp; gelmesi&nbsp; ile&nbsp; birlikte&nbsp; son&nbsp; derece&nbsp; uzun , zorlu&nbsp; ve&nbsp; fedakarlık&nbsp; gerektiren&nbsp; s&uuml;re&ccedil;&nbsp; başlıyor.&nbsp; Bu&nbsp; s&uuml;re&ccedil;; &ccedil;ocuğu, aileyi, okulu, toplumu&nbsp; kapsayan&nbsp; son&nbsp; derece&nbsp; geniş&nbsp; bir&nbsp; alanda&nbsp; ger&ccedil;ekleşmektedir. S&uuml;re&ccedil;&nbsp; i&ccedil;erisinde&nbsp; sorumluluğu&nbsp; bulunan&nbsp; t&uuml;m&nbsp; birimler&nbsp; &uuml;zerlerine&nbsp; d&uuml;şenleri&nbsp; yapmakla&nbsp; y&uuml;k&uuml;ml&uuml;d&uuml;rler. &Ccedil;&uuml;nk&uuml;&nbsp; engellilerin&nbsp; eğitiminden&nbsp; sadece&nbsp; aile , sadece&nbsp; okul&nbsp; ya&nbsp; da&nbsp; sadece&nbsp; engellinin&nbsp; kendisini&nbsp; değil&nbsp; t&uuml;m&nbsp; bu&nbsp; birimlerin&nbsp; ortak&nbsp; &ccedil;alışması&nbsp; halinde&nbsp; sonu&ccedil;&nbsp; alınabilecektir. Bu kolektif&nbsp; &ccedil;alışma&nbsp; şartları&nbsp; oluşmadan&nbsp; yapılan&nbsp; eğitimden&nbsp; olumlu&nbsp; sonu&ccedil;lar&nbsp; elde&nbsp; edilmesi&nbsp; m&uuml;mk&uuml;n&nbsp; değildir.</font></p>

Bochum şehrinde işitme engelli bireylere anaokulu ve ilköğretim seviyesinde eğitim veren LWL Förderschule okulu ziyaretimizin sonucunda elde edilen bilgiler:

Okul Bochum şehrinin yani sıra cevre eyaletlerden de gelen çocuklara da eğitim vermektedir.Ayrıca uzaktan gelen öğrencilere de pansiyon imkanı sağlamaktadır.

Alman vatandaşı olmayan öğrencilerde bu okulda eğitim görebilmektedir.

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Bochum şehrinde işitme engelli bireylere anaokulu ve ilk&ouml;ğretim seviyesinde eğitim veren LWL F&ouml;rderschule okulu ziyaretimizin sonucunda elde edilen bilgiler:</font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Okul Bochum şehrinin yani sıra cevre eyaletlerden de gelen &ccedil;ocuklara da eğitim vermektedir.Ayrıca uzaktan gelen &ouml;ğrencilere de pansiyon imkanı sağlamaktadır.<br /><br />Alman vatandaşı olmayan &ouml;ğrencilerde bu okulda eğitim g&ouml;rebilmektedir.</font></p>
0-16 yas grubu öğrencilerine eğitim verilen okulun,anaokulu bolumu gezilerek inceleme yapılmış ve eğitimiyle ilgili bilgiler alınmıştır.Alınan bilgilerden aile eğitimine önem verildiği gözlemlenmiş, özel eğitim öğretmenleri haftada bir gün 0-3 yas grubu işitme engelli çocukların evine giderek çocukların yani sıra ailelerinde eğitim verildiği öğrenilmiştir.

0-3 yas grubu işitme engelli çocuklardan bu okula gelmeyip, ailelerinin tercihine bağlı olarak normal bir anaokuluna devam edenler vardır.Bu çocuklar için okulun uzman öğretmenlerinden çocukların devam ettikleri okullara gözlem amaçlı düzenli ziyaretler yapılmaktadır.Bu dönemde başlayan erken eğitim ilerleyen yıllarda bireylerde gözle görülür zihinsel ilerlemeler sağlamaktadır.
<font face="Arial" size="2">0-16 yas grubu &ouml;ğrencilerine eğitim verilen okulun,anaokulu bolumu gezilerek inceleme yapılmış ve eğitimiyle ilgili bilgiler alınmıştır.Alınan bilgilerden aile eğitimine &ouml;nem verildiği g&ouml;zlemlenmiş, &ouml;zel eğitim &ouml;ğretmenleri haftada bir g&uuml;n 0-3 yas grubu işitme engelli &ccedil;ocukların evine giderek &ccedil;ocukların yani sıra ailelerinde eğitim verildiği &ouml;ğrenilmiştir.<br /><br />0-3 yas grubu işitme engelli &ccedil;ocuklardan bu okula gelmeyip, ailelerinin tercihine bağlı olarak normal bir anaokuluna devam edenler vardır.Bu &ccedil;ocuklar i&ccedil;in okulun uzman &ouml;ğretmenlerinden &ccedil;ocukların devam ettikleri okullara g&ouml;zlem ama&ccedil;lı d&uuml;zenli ziyaretler yapılmaktadır.Bu d&ouml;nemde başlayan erken eğitim ilerleyen yıllarda bireylerde g&ouml;zle g&ouml;r&uuml;l&uuml;r zihinsel ilerlemeler sağlamaktadır.</font>

Almanya’da  doğan  bir  işitme  engelli  mesleki  eğitim  alacağı  lise  dönemine gelene  kadar  gerekli  olan  temel  eğitimi  almış, topluma  adaptasyonunu tamamlamaktadır. Konuşma  becerisini  geliştiriyor. Mesleki  eğitim  veren  okullar  ise seçtikleri  dallarda  öğrencileri  en  iyi  şekilde  yetiştirme  çabasındadır.Essen şehrinde Rheinisch-Westfalischhes Berufskolleg meslek koleji Almanya’nın işitme engellilere hizmet veren en büyük ve tek kolejidir.Burada birebir meslek eğitimi verilmekte ve bazı bölümlerde eğitim hem   bilimsel  hem de  teknolojinin  tüm  imkanlarından  faydalanılmaktadır.

<p><font face="Arial" size="2">Almanya&rsquo;da&nbsp; doğan&nbsp; bir&nbsp; işitme&nbsp; engelli&nbsp; mesleki&nbsp; eğitim&nbsp; alacağı&nbsp; lise&nbsp; d&ouml;nemine&nbsp;gelene&nbsp; kadar&nbsp; gerekli&nbsp; olan&nbsp; temel&nbsp; eğitimi&nbsp; almış, topluma&nbsp; adaptasyonunu tamamlamaktadır. Konuşma&nbsp; becerisini&nbsp; geliştiriyor. Mesleki&nbsp; eğitim&nbsp; veren&nbsp; okullar&nbsp; ise&nbsp;se&ccedil;tikleri&nbsp; dallarda&nbsp; &ouml;ğrencileri&nbsp; en&nbsp; iyi&nbsp; şekilde&nbsp; yetiştirme&nbsp; &ccedil;abasındadır.Essen şehrinde Rheinisch-Westfalischhes Berufskolleg meslek koleji Almanya&rsquo;nın işitme engellilere hizmet veren en b&uuml;y&uuml;k ve tek kolejidir.Burada birebir meslek eğitimi verilmekte ve bazı b&ouml;l&uuml;mlerde eğitim hem&nbsp;&nbsp; bilimsel&nbsp; hem de&nbsp; teknolojinin&nbsp; t&uuml;m&nbsp; imkanlarından&nbsp; faydalanılmaktadır.</font></p>

Eğitimi  veren  öğretmenler  alanında  uzman  kişiler. Ülkemizden  farklı  olarak, ölçme mühendislikleri ekonomi bölümleri vs. mevcut ve hatta özellikle ekonomi bölümünde işitme engelliler diğer liselerle aynı ve hatta daha üstün başarı elde etmişler son iki yılın karşılaştırmalarına göre okul bitiminde  öğrenciler  mesleki  yeterlilik  sınavına  girmekte, Bu sınav normal örgencilerinde girdiği aynı sınav ve sınavı işitme engelliler içinde normal örgenciler içinde sanayi ve meslek odası düzenlemekte bu  sınavı  geçmeleri  halinde  mezun  olabilmektedirler. Mezun olmaları için  geçmeleri  gereken  bu  sınavda  işitme  engelli  olmalarından  dolayı  kendilerine  bir  ayrıcalık  tanınmamakta, engelli  olmayan  diğer  öğrenciler  ile  aynı  sınava  girmektedirler. Okulunu başarı  ile  tamamlayan  öğrencilerden  isteyenler  iş  hayatına  atılmakta, isteyenler  öğrenimlerine  bir  üst  eğitim  kurumu  olan  üniversitede  devam  edebilmektedir. İş hayatına atılırken Devlet’in  ilgili  birimleri  engellilere  yardımcı  olmakta  ve  her  türlü  imkanı  sağlamaktadır. Bu işaret dili tercümanı olabilir veya kendileri için yıllık kullanabilecekleri bir bütçe olabilmektedir..

<font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Eğitimi&nbsp; veren&nbsp; &ouml;ğretmenler&nbsp; alanında&nbsp; uzman&nbsp; kişiler. &Uuml;lkemizden&nbsp; farklı&nbsp; olarak, &ouml;l&ccedil;me m&uuml;hendislikleri ekonomi b&ouml;l&uuml;mleri vs. mevcut ve hatta &ouml;zellikle ekonomi b&ouml;l&uuml;m&uuml;nde işitme engelliler diğer liselerle aynı ve hatta daha &uuml;st&uuml;n başarı elde etmişler son iki yılın karşılaştırmalarına g&ouml;re okul bitiminde&nbsp; &ouml;ğrenciler&nbsp; mesleki&nbsp; yeterlilik&nbsp; sınavına&nbsp; girmekte, Bu sınav normal &ouml;rgencilerinde girdiği aynı sınav ve sınavı işitme engelliler i&ccedil;inde normal &ouml;rgenciler i&ccedil;inde sanayi ve meslek odası d&uuml;zenlemekte bu&nbsp; sınavı&nbsp; ge&ccedil;meleri&nbsp; halinde&nbsp; mezun&nbsp; olabilmektedirler. Mezun olmaları i&ccedil;in&nbsp; ge&ccedil;meleri&nbsp; gereken&nbsp; bu&nbsp; sınavda&nbsp; işitme&nbsp; engelli&nbsp; olmalarından&nbsp; dolayı&nbsp; kendilerine&nbsp; bir&nbsp; ayrıcalık&nbsp; tanınmamakta, engelli&nbsp; olmayan&nbsp; diğer&nbsp; &ouml;ğrenciler&nbsp; ile&nbsp; aynı&nbsp; sınava&nbsp; girmektedirler. Okulunu başarı&nbsp; ile&nbsp; tamamlayan&nbsp; &ouml;ğrencilerden&nbsp; isteyenler&nbsp; iş&nbsp; hayatına&nbsp; atılmakta, isteyenler&nbsp; &ouml;ğrenimlerine&nbsp; bir&nbsp; &uuml;st&nbsp; eğitim&nbsp; kurumu&nbsp; olan&nbsp; &uuml;niversitede&nbsp; devam&nbsp; edebilmektedir. İş hayatına atılırken Devlet&rsquo;in&nbsp; ilgili&nbsp; birimleri&nbsp; engellilere&nbsp; yardımcı&nbsp; olmakta&nbsp; ve&nbsp; her&nbsp; t&uuml;rl&uuml;&nbsp; imkanı&nbsp; sağlamaktadır. Bu işaret dili terc&uuml;manı olabilir veya kendileri i&ccedil;in yıllık kullanabilecekleri bir b&uuml;t&ccedil;e olabilmektedir..</font></p></font>

Projemiz sonucunda Almanya ve Türkiye’deki işitme engellilere uygulanan eğitim sistemi karşılaştırıldı.

Elde edilen sonuçlar:

1. İşitme engelli bireylerde erken teşhis ve tanının önemi.
2. İşitme engelli bireylere verilen özel eğitimin çalışmalarında çok zengin materyallerin kullanılması eğitim kalitesini artırmaktadır.
3. Almanya’da işitme engelliler için kullanılan FM sistemleri, eğitim sistemini olumlu yönde etkilemektedir. Türkiye’de de bu sistem uygulanmalıdır. Fakat Türkiye’deki işitme engelliler için kullanılan bu cihazlar teknolojik olarak yeterli seviyede olmamakla birlikte, okullarda kullanılmamaktadır.

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Projemiz sonucunda Almanya ve T&uuml;rkiye&rsquo;deki işitme engellilere uygulanan eğitim sistemi karşılaştırıldı.</font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Elde edilen sonu&ccedil;lar:</font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>1</strong>. İşitme engelli bireylerde erken teşhis ve tanının &ouml;nemi.<br /><strong>2</strong>. İşitme engelli bireylere verilen &ouml;zel eğitimin &ccedil;alışmalarında &ccedil;ok zengin materyallerin kullanılması eğitim kalitesini artırmaktadır. <br /><strong>3.</strong> Almanya&rsquo;da işitme engelliler i&ccedil;in kullanılan FM sistemleri, eğitim sistemini olumlu y&ouml;nde etkilemektedir. T&uuml;rkiye&rsquo;de de bu sistem uygulanmalıdır. Fakat T&uuml;rkiye&rsquo;deki işitme engelliler i&ccedil;in kullanılan bu cihazlar teknolojik olarak yeterli seviyede olmamakla birlikte, okullarda kullanılmamaktadır.</font></p>
4. Fiziki mekânların işitme engelli bireylerin ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenmesinin çok önemli olduğu.
5. Öğrencilerin özür durumlarına göre bireysel destek sağlanması gerekliliği.
6. İşitme Engelliler okulunun ve Eğitici personel sayısının yeterliliği gözlemlenmiş.
7. Engellilerin, üretime katkıda bulunacak bireyler haline getirilmesi amaç edinilmiştir.

İşitme Engelli bireylere verilecek özel eğitim çalışmalarında yukarıdaki kriterler dikkate alınması ülkemizde İşitme Engelli bireylerin topluma kazandırılması için çok önemli olup,bütün duyarlı bireylerinde Derneğimize ve İşitme Engelli bireylere yardımcı olmalarını diler.Saygılar sunarız.

İnternet Sitesi: www.sakaryaisitmeengellilerdernegi.com

<font size="2"><font face="Arial"><strong>4.</strong> Fiziki mek&acirc;nların işitme engelli bireylerin ihtiya&ccedil;ları doğrultusunda d&uuml;zenlenmesinin &ccedil;ok &ouml;nemli olduğu.<br /><strong>5. </strong>&Ouml;ğrencilerin &ouml;z&uuml;r durumlarına g&ouml;re bireysel destek sağlanması gerekliliği.<br /><strong>6. </strong>İşitme Engelliler okulunun ve Eğitici personel sayısının yeterliliği g&ouml;zlemlenmiş.<br /><strong>7.</strong> Engellilerin, &uuml;retime katkıda bulunacak bireyler haline getirilmesi ama&ccedil; edinilmiştir.<br /><br />İşitme Engelli bireylere verilecek &ouml;zel eğitim &ccedil;alışmalarında yukarıdaki kriterler dikkate alınması &uuml;lkemizde İşitme Engelli bireylerin topluma kazandırılması i&ccedil;in &ccedil;ok &ouml;nemli olup,b&uuml;t&uuml;n duyarlı bireylerinde Derneğimize ve İşitme Engelli bireylere yardımcı olmalarını diler.Saygılar sunarız.</font></font> <p><font face="Arial" size="2">İnternet Sitesi: </font><a href="http://www.sakaryaisitmeengellilerdernegi.com/"><font face="Arial" size="2">www.sakaryaisitmeengellilerdernegi.com</font></a></p>
14 yıl önce
İşitme Cihazlarıİşitme Cihazları
İşitme cihazı aksesuarı
işitme cihazı aksesuarları
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
7daf8c8e9bfb45780de471fd3f5c2ea5@