İslam İktisadı ve Finansı'nda Türkiye konuşuldu

Borsa İstanbul ve Marmara Üniversitesi iş birliğiyle “Uluslararası Tarihi, Teorisi ve Pratiğiyle İslam İktisadı ve Finansı: Türkiye Örneği” başlıklı konferans gerçekleştirildi.

Konferansta Sakarya Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Saraç ile Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Kaya birer konuşma yaptı.

Doç. Dr. Mehmet Saraç, “İslam İktisadı Alanında Başlatılan Yüksek Lisans ve Doktora Programları (İstanbul ve Sakarya Örneği)” konulu konuşmasında İslam İktisadı alanında Türkiye’de açılan eğitim programları hakkında bilgiler verdi. Bu alanda açılan ilk programların tamamen İslam İktisadını kapsamadığını, daha çok katılım bankacılığı sektörünün insan kaynağı ihtiyacını karşılamaya yönelik programlar olduğunu söyledi. Sakarya Üniversitesinde ve daha sonra İstanbul Üniversitesinde açılan yüksek lisans programlarında daha kapsamlı bir amaç edindiklerini ve sadece piyasa odaklı bir yaklaşım benimsemediklerini bu alanın teorik altyapısını geliştirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Süleyman Kaya ise  “Türkiye’de İslami Finansın Tarihsel Kökenleri”  başlıklı konuşmasında Osmanlı Döneminde kredi ihtiyacının karşılanmasında kullanılan finansman yöntemlerini açıklayarak, bu yöntemlerin bugünkü İslami Finansta kullanılan yöntemlerle benzerliklerini ve farklılıklarını vurguladı.. Bugün katılım bankalarının kullanmış olduğu murabaha ve mudarebe gibi yöntemlerin yanında Muamele-i şer’iyye, Bey bi’l-istiğlal ve Bey bi’l vefa gibi yöntemlerin de kullanıldığını söyledi.  Osmanlı Para Vakıflarına da kısaca değinen Kaya, Osmanlı döneminde bu vakıfların bu adla anılmadığını bu isimlendirmenin yakın zamanda yapıldığını söyledi.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
a9e3cb62e643b01178032a53f1274b65@