"İslam Medeniyeti insani ve evrenseldir"

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen söyleşi programına katılan Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya, “İslam Medeniyeti\'nde Hz. İnsan tasavvuru söz konusu olmuş, Yunus Emre\'nin de ifade ettiği \'Yaratılanı severim yaratandan ötürü\' anlayışı referans alınmıştır. Irk, din, dil, cinsiyet ve her türlü ayrıştırıcı ifade İslam Medeniyeti\'nin evrensel kardeşlik tanımlamasının karşısında yer almıştır. İslam Medeniyeti insani ve evrenseldir” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Şubat Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında İslam Medeniyeti\'nin Dinamikleri konulu konferans Ofis Sanat Merkezi\'nde gerçekleştirildi. Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya\'nın konuşmacı olarak katıldığı programda, İslam Medeniyeti\'nin temel felsefesi ele alınırken, medeniyetler arası ilişkiler ve farklılaşmalar tarihsel ayrıntıları ile incelendi.

İslam Medeniyeti\'nin temel belirleyicilerinden bahsederek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Çetinkaya, "Hakikat ve hikmet İslam Medeniyetinin en önemli iki ana konusudur. Aynı şekilde İslam Medeniyeti\'nde temel nokta tefekkürdür. Bu kadim medeniyet rahmani ve şeytani olanı birbirinden ayıran tefekkürü öne çıkaran bir anlayışı benimsemiştir. İslam Medeniyeti\'nde gelenek ve geleceği ayırmak mümkün değildir. Hoşgörü, bilim ve irfan önemli ilkeler olarak ifade edilebilir. İslam Medeniyeti kesinlikle bir ütopya değildir. Çünkü daha önce yaşanmış ve gerçekleşmiştir. İslam Medeniyeti Dünya\'nın bütün coğrafyalarına ulaşmış kadim bir medeniyettir" şeklinde konuştu.

\'Yaratılanı severim yaratandan ötürü\' 

Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya, "Orta Çağ\'da Kilise \'Kadının ruhu var mıdır? Kadın ticari bir mal mıdır?\' soruları tartışılmışken, İslam Medeniyeti\'nde Hz. İnsan tasavvuru söz konusu olmuş, Yunus Emre\'nin de ifade ettiği \'Yaratılanı severim yaratandan ötürü\' anlayışı referans alınmıştır. Irk, din, dil, cinsiyet ve her türlü ayrıştırıcı ifade İslam Medeniyeti\'nin evrensel kardeşlik tanımlamasının karşısında yer almıştır. İslam Medeniyeti insani ve evrenseldir. İlmin en önemli metotlarını önemsemiştir. İslam Medeniyeti bir denge medeniyetidir. Hukuku üstün tutmuş, denge üzerine inşa edilmiş bir medeniyetin anahtarını sunmuştur" diye konuştu.

Gerçekleştirilen söyleşinin ardından Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Şube Müdürü Faruk Şişman Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya\'ya teşekkür ederek, hediye takdim etti. Programın sonunda Prof. Dr. Çetinkaya İnsan Kitapevi\'nde sergilenen eserlerini okuyucuları için imzaladı.
"İslam Medeniyeti insani ve evrenseldir"
"İslam Medeniyeti insani ve evrenseldir"
"İslam Medeniyeti insani ve evrenseldir"
"İslam Medeniyeti insani ve evrenseldir"
10 yıl önce
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
f54a951d05c5dc8f1e697e53fa4b9d7c@