İşletmeler Sigara Yasağıyla Kazanç Kaybı Yaşayacak mı?

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tütün Koordinasyon Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Pınar Pazarlı, tüm kapalı mekanlarda sigara içilmesinin yasaklanacağı 19 Temmuz yaklaşırken, sigara lobisinin yasağı engellemek için büyük çaba harcadığını söyledi. Pazarlı, lobinin mekan mekan gezip sigara yasağının uygulanmaması için elinden gelen her şeyi yaptığını kaydetti.

Sigara lobisinin 19 Temmuz öncesi, bir takım eylem ve söylemlerle kanunun hayata geçmesini engellemeye çalıştıklarını ifade eden Pazarlı, özellikle kahvehaneler, barlar gibi halkın yoğun olarak bulunduğu işyeri sahiplerine giderek, kanunun uygulanmaması veya delinmesi yönünde bir takım faaliyetler içerisinde olduklarını vurguladı.

Lobinin, işletmeleri en zayıf noktasından vurmaya çalıştığının altını çizen Pazarlı, "Bir çok işyerine bizden önce gidip kanunun uygulanmaması yönünde telkinde bulunmuşlar. Bunu yaparken de işletmeleri en zayıf noktalarından vurmaya çalışmışlar. Kapı kapı gezerek işletmelere giderek kazanç kaybı yaşayacaklarını söylüyorlar. Ancak bu koca bir yalan. Dünyada tüm kapalı mekanlarda sigara içilmesinin yasaklandığı ükelerdeki işletmelerde kazanç kaybı olmadığı bilimsel veri ve istatistiklerle ortaya konmuştur." dedi.

Kanunun hayata geçmesiyle Türkiye'nin bu alanda dünyanın 13. ülkesi olacağını dile getiren Pazarlı, herkesi kanuna sahip çıkmaya çağırdı. Pazarlı, "Anayasamızın 56. maddesi der ki; "Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir." Meclisimiz anayasamıza göre gereğini yapmış ve bu kanunla vatandaşın sağlık hakkını korumaya almıştır, artık vatandaş olarak bizlere düşen bu hakkı sahiplenmektir." dedi.

Pazarlı, 4207 Sayılı Tütün Mamüllerinin Zararlarının Önlmenmesine Dair Kanun ile sağlanan faydaları şöyle sıraladı: "Bu kanun, sigara içmeyenlerin kapalı alanlarda sağlığını korumak, ülkemizde yaşayan milyonlarca kronik obstrüktif akciğer hastası, astımlı, kalp hastası, hamile, yaşlı ve çocukların giremedikleri tütün dumanlı alanları ortadan kaldırarak ayrımcılığa son vermektedir.Kanun aynıca, lokanta, bar, kahvehane, birahane gibi işletmelerde çalışanların sağlığını koruyan işçi güvenliği yasasıdır. Düzenleme ile sigara içen 22 milyon kişinin bağımlılığından kurtulması, yılda sigaraya bağlı 100 bin ölümün, 90 bin akciğer kanserinin azalması için, gençlerin sigaraya başlamaması için bir fırsattır."

15 yıl önce
Sigara Bırakma MerkezleriSigara Bırakma Merkezleri
Deri sigara tabakaları
kar kaybı sigortası