İşsizlik Korkusu, Master ve Doktoraya Zorluyor

'Ekonomik kriz', 'işsizlik' ve 'işten çıkarılma' gibi kavramların sık sık kullanılması yeni üniversite mezunlarını umutsuzluğa düşürüyor. Birçok mezun, içine düştüğü karamsar hava sebebiyle Türkiye'de iş aramaktan vazgeçiyor.

Okumak ve çalışmak için yurtdışına gidiyor. Bu tablo Türkiye'deki tüm üniversite öğrencileri ile mezunlarının katıldığı bir araştırmanın sonucu. İnsan kaynakları platformu Kariyer Genç'in yaptığı araştırmaya göre iş aramaktan vazgeçen mezunların yüzde 40'ı üniversitede bir şekilde eğitimlerine devam etmek istiyor. Bunda işsizlik korkusunun da payı var. Bu yıl mezun olan öğrencilerin sadece 2 farklı yere iş başvurusunda bulunması da bu korkunun varlığını ispatlıyor. Ayrıca bu yıl her 10 yeni mezundan 4'ü ise alanları dışında kalan pozisyonlara iş başvurusu yaptı. Mühendislik okuyanlar satış ve pazarlamaya, fen edebiyat mezunları müşteri hizmetleri temsilciliği ve satış yöneticiliğine, iletişim fakültesi öğrencileri ise çağrı merkezi temsilciliğine iş başvurusu yapıyor. Birçok mezun ise işsizlik korkusu ile yüksek lisans, dil kursu ve çeşitli sertifika programlarına rağbet ediyor. Yurtdışı eğitim programlarına yapılan başvuruların artma sebebi de mezunların işsiz kalma korkusu.

Şirketleri Düşündürtüyor

Kariyer Genç Genel Müdürü Nurettin Özdoğan, bu tablonun oluşmasında ekonomik kriz, işsizlik, işten çıkarılma gibi haberlerin rol oynadığını söylüyor. Araştırmada yeni mezunların donanımlı olup olmadıkları da ayan beyan gün yüzüne çıktı. Her 10 yeni mezundan 4'ü staj yapmamış. Üniversite 3. ve 4. sınıf öğrencileri ise bir CV hazırlamayı henüz erken buluyor. Her 10 gençten 7'sinin hazır bir CV'si yok. 90'a yakın şirketle çalışan Kariyer Genç'in Genel Müdürü Özdoğan, iş hayatını hiç görmemiş üniversite mezunu ordusunun şirketleri düşündürdüğünü söylüyor. Özdoğan, telekomünikasyon sektörünün yanı sıra ilaç şirketleri, bankalar, hızlı tüketim sektörü ve perakende alanında kriz yokmuşçasına eleman alımı yapıldığını, gençlerin buraları takip etmesi gerektiğini kaydediyor. Öğrenciler pek seslendirmese de Kariyer Genç İş Geliştirme Müdürü Samet Ensar Sarı, üniversitelerin iş hayatına hazırlama noktasında daha etkili olması gerektiğini söylüyor: "Araştırmamıza göre her 10 gençten 4'ü CV hazırlaması noktasında bir fikre sahip değil. Buna ek olarak her 10 gençten 6'sı şimdiye kadar hiç iş ya da staj aramadığını belirtiyor. Bu rakamlar gençlerin iş dünyasına hazırlıkta çok bilinçli hareket etmediklerini gösteriyor."

İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM SEKTÖRLER: İNŞAAT,

ULAŞTIRMA, HABERLEŞME, TURİZM VE FİNANS

Akademisyen yazar Doç. Dr. İbrahim Öztürk, 'İşsizliğin Çözümü' başlıklı makalesinde inşaat, ulaştırma, haberleşme, turizm ve finans sektörünün yeni iş alanları olduğunu vurgulayarak, "Yani Türkiye'nin istihdam deposu artık hizmet sektörü olacak. Türkiye, bu sektörleri modernleştirmek, verimli kılmak ve buralara kalifiye adam yetiştirmek üzere seferber olmalı." demişti.

Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği eski Başkanı Tuğrul Tekbulut da Bilgi Teknolojileri İletişim Başkanlığı'nın (BTK) üçüncü nesil sonrası teknoloji firmalarına 3G malzemelerinin yüzde 40'ının Türkiye'den alınmasını şart koşmasının bu alanda yeni iş kolları ortaya çıkaracağını hatırlattı ve kendisi gibi birçok firmanın bu alanda yatırım yapmayı düşündüğünü aktardı. Tekbulut, gençlerin bu alana yönlendirilerek teknoloji alanında ciddi bir bilgi birikimi oluşturulabileceğini, bunun ihraç edilebileceğini söylüyor. Bu sebeple teknoloji alanının gençlerin istihdamı için en yatkın sektör olduğunu belirtiyor.

Yeni mezunun CV'si nasıl olmalı?

ÖZGEÇMİŞİNİZ, 'gireceğiniz işin gerekliliklerini sağlayabileceğiniz ve onunla ilgili konularda kendinizi geliştirebileceğiniz' mesajını verebilmeli.

DERS dışı yaptığınız faaliyetleri, size kattıklarını da CV'ye mutlaka koymalısınız. Katıldığınız ya da organize ettiğiniz etkinlikler ve çalışmalar sizleri farklılaştıracaktır.

KOLAY anlaşılan, açık ve net bir CV yazmaya çalışmalısınız. Çok uzun ya da çok kısa CV, yöneticilerin hoşuna gitmiyor.

POZİSYONA neden başvurduğunuzu ve kariyer hedeflerinizin ne olduğunuzu kısa bir ön yazı ile belirtmeniz size artı puan kazandıracaktır.

BEKLENTİLERİNİZ fazla yüksek olmasın, ne zaman müdür olacağınızı ilk günden hesaplamayın. Yöneticiler en çok bundan şikâyet diyor. Fırsatları ötelemiş olursunuz.

RANDEVU tarihine gecikmeden gidin.

ZAMAN

15 yıl önce
master sistem
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
93ef3a4db758c24e85bdad721697b4aa@