İstanbul Boğazı'na Alternatif Proje Yine Gündemde!

Sakarya Nehri ile Karadeniz İzmit Körgezi'ne bağlanarak İstanbul Boğazı'na alternatif bir su yolu projesi olan Sakarya Nehri Ulaşım Projesi, İl Genel Meclisi toplantısında yeniden gündeme geldi.

Özel gündemle toplanan mecliste Sakarya Nehri Ulaşım Projesi'nin hayata geçirilmesi için çalışma yapılması kararlaştırıldı.

Fethi Sarıoğlu Başkanlığı'nda toplanan İl Genel Meclisi toplantısında, İstanbul Boğazı'nın her geçen gün artan trafiğini büyük ölçüde rahatlatacak Sakarya Nehri Projesi, yeniden masaya yatırıldı. Başkan Sarıoğlu, Sakarya Valiliği paydaş kurumlar tarafından hazırlanan projenin 2003 yılında düzenlenen Türkiye'nin Sorunlarına Çözüm Konferansı'nda ele alındığını ve desteklenmesinin kararlaştırıldığını hatırlattı. Hazırlanan fizibilite raporuna Devlet Planlama Teşkilatı tarafından olumlu görüş bildirildiğini belirten Sarıoğlu, "Daha sonda bu proje öylece kaldı. Biz yeniden bu projenin gündeme getirilerek hayata geçirilmesi için çalışma yapacağız. 16. yüzyılda Osmanlı'nın rüyası olan bu proje Sakarya ve ülkemiz açısından çok önemli bir proje" diye konuştu.
 

Toplantıda konuşan Kalkınma Bankası eski Başkan Yardımcısı Zekeriya Yıldırım, devletin imkanları ile bu büyük projenin hayata geçirilmesini beklemek yerine özel sektör yatırımını cezbedecek yeni bir çalışma yapılmasının daha doğru olabileceğini vurguladı. Bu yönde bir fizibilite çalışması yapılması gerektiğinin altını çizen Yıldırım, projenin sadece ulusal değil ulaslararası nehir taşımacılığı fiziki yapısı ve araçları göz önünde bulundurularak yapılmasınının daha faydalı olacağını kaydetti. Yıldırım, "Projede nehir ıslahında elde edilecek kum önemli bir finansman sağlayacak. Çünkü Sakarya Nehri'nin kumu inşaat sektöründe aranan bir kum. Bu projenin finansmanına önemli bir katkı yapabilir. Ayrıca nehrin turizm açısından cazibe merkezi haline getirilmesi de yatırımcıları çekebilir." sözlerini kaydetti.

Bu proje hayata geçirildiği taktirde İstanbul Boğazı'na alternatif yeni bir su yolu ortaya çıkacağını anlatan Yıldırım, bunun İstanbul Boğazı'daki trafiği de oldukça rahatlatacağını sözlerine ekledi.

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Toplantıda konuşan Kalkınma Bankası eski Başkan Yardımcısı Zekeriya Yıldırım, devletin imkanları ile bu b&uuml;y&uuml;k projenin hayata ge&ccedil;irilmesini beklemek yerine &ouml;zel sekt&ouml;r yatırımını cezbedecek yeni bir &ccedil;alışma yapılmasının daha doğru olabileceğini vurguladı. Bu y&ouml;nde bir fizibilite &ccedil;alışması yapılması gerektiğinin altını &ccedil;izen Yıldırım, projenin sadece ulusal değil ulaslararası nehir taşımacılığı fiziki yapısı ve ara&ccedil;ları g&ouml;z &ouml;n&uuml;nde bulundurularak yapılmasınının daha faydalı olacağını kaydetti. Yıldırım,<font color="#333399"> &quot;Projede nehir ıslahında elde edilecek kum &ouml;nemli bir finansman sağlayacak. &Ccedil;&uuml;nk&uuml; Sakarya Nehri'nin kumu inşaat sekt&ouml;r&uuml;nde aranan bir kum. Bu projenin finansmanına &ouml;nemli bir katkı yapabilir. Ayrıca nehrin turizm a&ccedil;ısından cazibe merkezi haline getirilmesi de yatırımcıları &ccedil;ekebilir.&quot; </font>s&ouml;zlerini kaydetti. <br /><br />Bu proje hayata ge&ccedil;irildiği taktirde İstanbul Boğazı'na alternatif yeni bir su yolu ortaya &ccedil;ıkacağını anlatan Yıldırım, bunun İstanbul Boğazı'daki trafiği de olduk&ccedil;a rahatlatacağını s&ouml;zlerine ekledi. </font></p>

Toplantıya katılan Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Prof.Dr. Mehmet Durman da projenin uluslararası düzeyde çok büyük bir proje olduğunu ifade ederek, projenin tümünün hayata geçirilmesini beklemek yerine parçalara bölerek hemen başlanması önerisinde bulundu. Projenin bütünlüğünü bozmadan, parçalanarak yapılması halinde yol alınabileceğinin altını çizen Durman, şöyle konuştu: "Nehrin bir bölümü ile ilgili çalışma yapılabilir. Gezi kanallarıyla başlanabilir. Biz üniversite olarak bu konuda yeni bir çalışma yapıp rapor halinde il genel meclisine sunacağız."

Sakarya Nehri Ulaşım Projesi'nde Sakarya Nehri'nden İzmit Körfezi'ne bir kanal açılacak. Nehir yatağı genişletilerek taşımacılığa uygun hale getirilecek. Böylece Karadeniz ile Marmara Denizi, İstanbul Boğazı dışında farklı bir güzergahtan birbirine bağlanacak. Proje Kocaeli, Bilecik, Eskişehir ve Bolu'yu da olumlu yönde etkileyecek, sanayi ürünleri bu yoldan taşınabilecek.

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Toplantıya katılan Sakarya &Uuml;niversitesi (SA&Uuml;) Rekt&ouml;r&uuml; Prof.Dr. Mehmet Durman da projenin uluslararası d&uuml;zeyde &ccedil;ok b&uuml;y&uuml;k bir proje olduğunu ifade ederek, projenin t&uuml;m&uuml;n&uuml;n hayata ge&ccedil;irilmesini beklemek yerine par&ccedil;alara b&ouml;lerek hemen başlanması &ouml;nerisinde bulundu. Projenin b&uuml;t&uuml;nl&uuml;ğ&uuml;n&uuml; bozmadan, par&ccedil;alanarak yapılması halinde yol alınabileceğinin altını &ccedil;izen Durman, ş&ouml;yle konuştu:<font color="#333399"> &quot;Nehrin bir b&ouml;l&uuml;m&uuml; ile ilgili &ccedil;alışma yapılabilir. Gezi kanallarıyla başlanabilir. Biz &uuml;niversite olarak bu konuda yeni bir &ccedil;alışma yapıp rapor halinde il genel meclisine sunacağız.&quot; </font></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Sakarya Nehri Ulaşım Projesi'nde Sakarya Nehri'nden İzmit K&ouml;rfezi'ne bir kanal a&ccedil;ılacak. Nehir yatağı genişletilerek taşımacılığa uygun hale getirilecek. B&ouml;ylece Karadeniz ile Marmara Denizi, İstanbul Boğazı dışında farklı bir g&uuml;zergahtan birbirine bağlanacak. Proje Kocaeli, Bilecik, Eskişehir ve Bolu'yu da olumlu y&ouml;nde etkileyecek, sanayi &uuml;r&uuml;nleri bu yoldan taşınabilecek.<br /></font></p>
İstanbul Boğazı'na Alternatif Proje Yine Gündemde!
15 yıl önce
Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları | Ozon TerapiAlternatif ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları | Ozon Terapi
Alternatif tıp
adapazarı proje