İstanbul'un su sorununa Sakarya Nehri de çare olamadı

İSKİ’ye göre kuraklık İstanbul’u vurdu. Metropol şehrin su ihtiyacını karşılamak için Melen’den sonra Sakarya Nehri’nden de su alınmaya başlandı. Ancak bu da yetersiz kalınca İSKİ’nin su arzı güvenliği için Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bir yazı yazarak, Meriç Nehri’nden 5 metreküp/sn’lik suyun İstanbul’a tahsis edilmesini istediği ortaya çıktı.

Yaz aylarının kurak geçmesi sebebiyle İstanbul’a içme suyu sağlayan barajların doluluk oranı yüzde 20’lerin altına düştü. Buharlaşmanın da eklenmesiyle şehirde günlük su tüketimi 3 milyon metreküpe çıktı. Bunun üzerine mega şehrin su ihtiyacının karşılanmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ),  bir yandan Melen Çayı’ndan alınan suyun miktarını artırırken diğer yandan Sakarya Nehri’nden de su almaya başladı. Ancak Sakarya’dan alınan suyun da yetersiz kalması üzerine İSKİ, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne (DSİ) bir yazı yazarak İstanbul’un su arz güvenliği açısından Meriç Nehri’nden 5 metreküp/sn’lik suyun İstanbul’a tahsis edilmesini istedi. Bakanlık ve İSKİ kaynaklarından alınan bilgiye göre, Meriç’in suyu İstanbul’un Batı yakası için kullanılacak. Kirli ve kimyasal atıklar içerdiği için sağlık açısından tehlikeli olduğu için uzmanlar kullanılmaması için uyardığı  Sakarya Nehri’ndeki tehlikeleri Meriç Nehri’nin de taşıdığı iddia ediliyor. İsminin açıklanmasını istemeyen uzmanların verdiği bilgilere göre Meriç Nehri’nin suyu temiz değil ve sağlık açısından tehdit oluşturma riski var. Özellikler Bulgaristan kaynaklı bu kirliliğin çevre ve insan sağlığına zararlarına dikkat çekiliyor. İstanbul’da barajlardaki su miktarı Melen ve Sakarya’dan taşınan günlük 1,5 milyon metreküp su ve sonbahar yağışlarının eklenmesiyle yüzde 37’ye çıktı.


Barajları Sakarya doldurdu
Sonbahar yağmurlarıyla birlikte İstanbul’da barajların doluluk seviyesi yüzde 37’ye çıktı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı kaynakları, barajlardaki doluluk oranını yağmurlardan ziyade Sakarya’dan taşınan suyun artırdığı bilgisini verdi. Aynı kaynaklara göre, son yağmurlar sevindirici ancak yetersiz. Bu nedenle Sakarya ve Melen Çayı’ndan su alınıyor. Dolayısıyla barajlardaki artışın en önemli etkisi de Sakarya’dan alınan sudur. Ayrıca, Melen Barajı’nın gecikmesi de İstanbul için çok olumsuz bir durum. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na göre Melen Barajı, Temmuz 2016’da bitecek. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin İstanbul’un su ihtiyacını karşılamak için Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na (DSİ) yazı yazdığı ortaya çıktı. Kuraklığın İstanbul üzerine olumsuz etki yaptığına vurgu yapılan İSKİ yazısında, özellikle Beylikdüzü, Avcılar, Esenyurt, Küçükçekmece ve Başakşehir, etkilenen ilçeler olarak sıralanıyor. Ayrıca yazıda, sayfiye yeri olması nedeniyle bölgede yaz aylarında  kış aylarına göre artan bir nüfus olduğuna dikkat çekiliyor. İSKİ yazısında ‘Meriç Nehri ile Çorlu arasında dizayn edilecek isale hattının  Büyükçekmece Gölü’ne kadar uzatılması, Meriç Nehri’nden 5 metreküp/sn’lik ham suyun İstanbul’a tahsis edilmesini talep etmektedir’ ifadeleri kullanıldı.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
9aacd1d05cf95d25b7d00a36758eceb5@