Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Sakarya Emniyet Müdürlüğü\'nün de içinde bulunduğu 30 ilin emniyet müdürlüğüne gönderilen talimat yazısında Gülen cemaatinin silahlı bir yapılanmasının olup olmadığının araştırılması talep edildi. Talep yazısında cemaatin tuttuğu iddia edilen arşivlerin yerlerinin \'acil\' olarak tespit edilmesi ve baskın yapılması da isteniyor.
Radikal Gazetesi\'nin haberine göre; Savcılık talimatı üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi Başkanı Turgut Aslan, 30 ilin emniyet müdürlüğüne bu belgeleri gönderdi. Talimat yazısında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunca yürütülen soruşturma kapsamında, talep edilen tüm bilgi ve belgelerin en kısa sürede gönderilmesi istendi.
‘Gizli’ ibareli talimat yazısında Fethullah Gülen ve cemaatiyle ilgili çarpıcı talepler sıralandı. Bunlar arasında en dikkat çeken ise Gülen cemaatinin elinde silahlı bir güç bulunup bulunmadığı üzerine araştırma yapılması talebi.
Talepte, ilgili kısım şöyle: “Fethullah Gülen ve cemaatinin elinde silahlı bir güç bulunup bulunmadığı, ordu, jandarma, MİT ve emniyet birimleri içerisindeki cemaate bağlı/üye olanların silahlı bir eyleme kalkışmaları halinde hükümeti yıkabilecek veya anayasayı ortadan kaldıracak güçlerinin olup olmadığının belirlenmesi…”
"Son 10 yılın olayları araştırılsın"
Talimat yazısında ayrıca son 10 yılın önemli olaylarının araştırılması da talep edildi:
“Cemaat üyelerinin Türkiye ’nin son 10 yılında işlenen önemli olaylara azmettiren, yardım eden yada doğrudan suç işleyen sıfatıyla katılıp katılmadıklarının belirlenmesi, cemaat üyelerinin rolleri bulunduğu iddia edilen Aziz Santoro cinayeti, Hrant Dink’in öldürülmesi, Danıştay saldırısı, Zirve Kitabevi Katliamı, Necip Hablemitoğlu ve Üzeyir Garih’in öldürülmesi gibi olaylar ile irtibatlarının araştırılması…”
"Cemaatin arşivi bulunsun"
Talimat yazısında dikkat çeken bir diğer nokta ise cemaatin arşivleri ile ilgili talimat. Talimatta “Öncelikle istihbarat birimleriyle irtibat kurulup cemaatin tuttuğu arşivlerin bulunduğu yerlerin tespit edilerek acil olarak aramalar yapılması ve elde edilecek delillerin değerlendirilmeye tabi tutulması” ifadeleriyle cemaatin arşivlerinin tespiti isteniyor. Talimat yazısında ayrıca cemaat üyelerinin kimliklerinin tespit edilmesi, adreslerinin de belirlenmesi isteniyor. Bununla ilgili olarak da ülke çapında eş zamanlı arama ve delil elde etmek için ayrıntılı çalışma yapılıp, gecikmeksizin arama ve delil elde etme işlemlerinin gizlilik içinde yürütülmesi talep ediliyor. Aynı talimatta cemaat üyelerinin cep telefonları ve elektronik iletişimlerinin denetlenip izlenebilmesi için her türlü araştırmanın yapılması ve gerekli kararların mahkemelerden alınması, ayrıca geriye dönük olarak cep telefonu kayıtlarının da alınıp üzerinde çalışma yapılması talimatı veriliyor.
"O kitapları da dosyaya koyun"
Soruşturma kapsamında il emniyet müdürlüklerine gönderilen talimatta, Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve tahliye edilen eski emniyet müdürü Hanefi Avcı’nın da mağdur sıfatıyla ifadesinin alınması istendi. Avcı dışında emniyet müdürleri Emin Aslan, Celal Uzunkaya, Faruk Ünsal ve Orhan Özdemir’in de mağdur sıfatıyla ifadelerinin alınması istendi. Bunun dışında ifade alma işlemi ile ilgili olarak şu talimata da yazıda yer verildi: “Cemaatin devleti ele geçirmeye başladığı ve aktif olduğu 2003 yılından sonraki dönemde yapılan uygulamaları, soruşturma ve davalarla mağdur edilenlerin müşteki sıfatıyla olay, kişi ve yer hatırlatması yapılarak ayrıntılı ifadelerinin alınması…” Talep yazısında ayrıca gizli tanık oluşturulması da isteniyor. Terörle Mücadele Daire Başkanlığının gönderdiği talep yazısında Ahmet Şık’ın İmamın Ordusu, Henafi Avcı’nın Haliçte yaşayan simonlar gibi kitapların da temin edilip gönderilmesi isteniyor.