Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından gerçekleştirilen çalışmayla Sakarya, Kocaeli, Düzce, Bolu ve Yalova\'nın turizm analizleri, kültürel ve doğal değerlerle turistik destinasyonlarını içeren turizm sektörü araştırma raporu yayınlandı.
MARKA Toplantı Salonu\'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan MARKA Genel Sekreteri Fatih Akbulut, Türkiye\'de 2001-2012 yıllarında yabancı turist sayısında yıllık ortalama yüzde 10\'luk artış meydana geldiğini söyledi.
Aynı dönemde de turizm gelirlerinde yıllık ortalama yüzde 10 artış olduğunu anlatan Akbulut, "Türkiye\'yi ziyaret eden yabancı turistlerin kişi başına harcaması geçen 11 yıllık dönemde ortalama 802 ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Türkiye 2011\'de dünyada en çok turist çeken 6\'ncı sırada, Buna göre ülkemiz 33 milyon turist ağırlamıştır. Turist sayısı olarak 6\'ncı sırada olmamıza rağmen elde edilen gelirde 11\'inci sıradayız. Bu, bize ucuz turizm yaptığımızı gösteriyor. Kişi başı 802 dolardan bin dolara kadar çıkmalıyız" diye konuştu.
Doğu Marmara\'da geleneksel, doğa, Termal, kış, inanç, tarih ve kongre turizminin yapıldığını vurgulayan Akbulut, turizm çeşitliliği konusunda bölgenin önemli potansiyele sahip olduğunu bildirdi.
Akbulut, turistlerin konaklama sayılarına bakıldığında bölgenin Türkiye\'ye oranla düşük seviyede kaldığını belirterek, ülkeye gelen yabancı turistin binde 3\'ünün, yerli turistin ise yüzde 3.2\'sinin bölge illerinde konakladığını söyledi.
Bölgede turist akışının en yoğun olduğu yerin Bolu merkezi ve İzmit olduğunu ifade eden Akbulut, "Bölgemizde kayıtlı profesyonel tur rehberi yoktur. İhtiyaç halinde İstanbul ve Ankara\'dan gelmektedirler. SGK kayıtlarına göre 2012 konaklama sektöründe faaliyet gösteren 11 bin iş yerinden 433 tanesi bölgemizde bulunmaktadır. 2023 Türkiye Turizm Stratejisi ve Eylem Planı\'nda turizm koridorları belirlendi. Bu koridorlardan 3 tanesi Doğu Marmara\'da bulunmaktadır" şeklinde konuştu.