İşte Moira Danışmanlık Merkezi ile ilgili tüm detaylar

Adapazarı’nda Ağustos 2011’de kurulan Moira Danışmanlık Merkezi\'nde Psikoterapist İskender Savaşır ile bir röportaj gerçekleştirdik. Savaşır, bizlere Moira Danışmanlık Merkezi\'nde verilen hizmetlerle ilgili bilgi verdi.

Günümüz toplumlarında modern insanın karşılaştığı zorluklar için danışma ihtiyacının vazgeçilmez olduğu düşünülünce, Moira Danışmanlık Merkezi\'nde verilen hizmetler tam da ihtiyaçları karşılayacak yönde.

Moira Danışmanlık Merkezi\'nin SakaryaRehberim.com sayfasına gitmek için Tıklayın

Öncelikle merhaba sizi tanıyabilir miyiz?

Asıl mesleğim psikoterapistlik ama bütün hayatım boyunca hem öğrenmeye devam etmek anlamında hem eğitim çalışması yapmak, ders vermek, seminer çalışması düzenlemek anlamında, eğitim hayatımın çok merkezi bir yerini tuttu. Bir de bugünlerde yeniden dirilen bir yayıncılık yanım var.

İstanbul’da yaşıyorsunuz, hem eğitim hem de psikoterapi çalışmalarını İstanbul’da sürdürüyorsunuz. Şu an Adapazarı’nda ve Moira Danışmanlık Merkezi'ndesiniz. Bize biraz burada olmanızdan bahseder misiniz?

Şimdi böyle sorulara genellikle teorik, kavramsal cevaplarla başlanır. İşin son derece kişisel bir yanı var: buradaki arkadaşlarla çalışmaktan çok keyif alıyorum. Kendileriyle daha önce mesleki çalışmalar yaptık, eğitim çalışmalarında beraber bulunduk, süpervizyon verdim, terapistleri olarak çalıştım. Dolayısıyla kuruluşuna bir şekilde katılmış gibi hissediyorum.

İSTANBUL AÇISINDAN BAKILDIĞINDA ADAPAZARI BİR TAŞRA VE BİZİM TAŞRADAN ÖĞRENECEĞİMİZ ÇOK ŞEY VAR!

Bu kişisel yanını bir yana bıraktıktan sonra Adapazarı’na İstanbul açısından bakıldığında bir taşra diyebiliriz. İstanbul açısından bakıldığında tabi Adapazarı bir taşra. Şimdi İstanbul gibi merkezlerin belli bir kibri oluyor. Sanki insanlık üzerine söylenecek son sözü kendileri söylüyorlarmış, insan olma biçiminin son halini kendileri temsil ediyorlarmış gibi durabiliyorlar ve o zaman yeniliğe dair eğilimleri, alternatifleri, farklı varoluş biçimlerini görmek biraz daha zorlaşıyor merkezden bakıldığında. Dolayısıyla bir kere şöyle bir şey var bizim öğreneceğimiz: farklı varoluş biçimlerini anlamak bizim meslek açısından çok önemli ve bu bakımdan taşradan bizim öğreneceğimiz çok şey var.

BİREYSELLEŞME EĞİLİMİ YERİNİ YENİ TÜRDEN İLİŞKİLER ARAMA EĞİLİMİNE BIRAKTI!


Bu söylediğim her zaman için geçerli bir şey. Şu anda değişimin çok hız kazandığı bir yerden geçiyoruz.  Bir zamanlar tartışmasız gibi görünen bireyselleşme eğilimi yerini toplumla, toplulukla, cemaatle yeni türden ilişkiler arama eğilimine bıraktı. Buna dair imkanları bazen taşrada, belli etnik kimliklerin çok ayakta olduğu mekanlarda aramak çok daha anlamlı olabiliyor. Dolayısıyla ben buraya bir anlamda hem hizmet vermek için geliyorum hem de bir şeyler öğrenmek için burada bulunuyorum.

- Moira, Adapazarı’nda nasıl bir ihtiyacı karşılıyor, nasıl bir uzman kadrosu var ve ne tür hizmetler veriliyor burada?

ADAPAZARI’NIN MODERNLEŞME SÜRECİ TREN YOLUNUN YENİDEN BAŞLAMASIYLA HIZ KAZANACAK!

Nasıl bir ihtiyacı karşılıyordan başlayalım. Henüz yeni yeni uyanmaya başlayan bir ihtiyacı karşılıyor. Adapazarı çok hızlı bir modernleşme sürecine girmek eğiliminde. Zaten belli bir modernleşme temposu içinde seyrediyor ama İstanbul’un hayatıyla kurmakta olduğu ilişki önümüzdeki üç beş yıl içinde çok hız kazanacak. Tren yolunun yeniden başlaması burada çok daha büyük bir ivme kazandıracak ve modernleşmenin sancısı çok daha derinden hissedilmeye başlanacak.

İNSANIN RUHUNU GÖZDEN GEÇİRME İHTİYACI TARİH BOYUNCA HEP KARŞILANMIŞ

Şimdi bizim verdiğimiz hizmet, psikoterapi. İnsanın ruhunu gözden geçirme ihtiyacı tarih boyunca hep karşılanmış, her toplum bunu karşılayacak meslekler yaratmış: şaman denmiş buna, hoca denmiş, şifacı denmiş, rahip denmiş. Bugün bunu modern koşullarda karşılayan psikoterapist ve Adapazarı’nın modernleşme dinamiği hızlandıkça psikoterapiye duyulan ihtiyaç yakıcı boyutlar kazanacak. Moira buradaki modern hizmetleri bünyesinde bir araya toplamak bakımından çok önemli bir işlevi yerine getiriyor.

MOİRA, BÜNYESİNDE ÇOK ÇEŞİTLİ FAALİYETLERİ TOPLAMAYA ÇALIŞIYOR!

-Bize biraz da Moira’nın nasıl bir yer olduğundan bahseder misiniz?

Moira bir danışmanlık merkezi. Bünyesinde çok çeşitli faaliyetleri toplamaya çalışıyor. Psikoterapi alanı dediğimizde entelektüel ya da teorik düzeyde birbirleri ile rekabet halinde olan bir sürü eğilim var. Psikanalitik ekol  var, bilişsel davranışçı ekol var ya da teknik olarak aile terapisi var, çift terapisi var, çocuk terapisi var. Bunlar dediğim gibi zaman zaman birbirleriyle rekabet halindeler ama iş kliniğe, fiilen görüşme yapmaya geldiği zaman aslında hepimiz eklektiğiz, iyi olan her terapist bütün bunlardan öğrenen, bütün bunlardan danışanın ihtiyaçlarına hangisinin en iyi cevap verebileceğini tartabilen kişidir ve bu hizmetlere yönlendirebilen kişidir.  Dolayısıyla zaman zaman biz terapi faaliyetini danışma faaliyetini, bir odanın içinde kapalı kapılar ardında seyreden başka her şeyden izole edilmiş bir faaliyet gibi mistifiye ederiz. Bunun doğru olduğu bir yan var ama aslında belli bir kültürün üzerine oturuyordur, gündelik dille belli bir akrabalığı olan kültürün üzerine oturuyordur.

DESTEKLEMEK VE PARÇASI OLMAK İSTİYORUM MOİRA’NIN!

Moira bütün bu hizmetleri sunmak ve aynı zamanda böyle bir kültürün oluşmasına katkıda bulunma işine koyulmuş gibi gözüküyor bana ve bu yönüyle de ben çok desteklemek, parçası olmak istiyorum. O yüzden burada kendim hem terapist olarak çalışıyorum ama aynı zamanda terapinin arka planını oluşturacak bir genel kültürün inşasına katkıda bulunmaya çalışıyorum.

İNSANLIK TARİHİ ÜZERİNE BİR SEMİNER DİZİSİNE BAŞLADIK!

İşte bu Şubat ayında hemen insanlık tarihi üzerine bir seminer dizisine başladık ve bunun arkası gelecek. Yalnız ben değil, İstanbul’da birlikte çalıştığımız arkadaşlar, rakip ekollerden arkadaşların da burada gelip kendi disiplinlerini tanıtmaları ve yalnız ruh sağlığı alanında değil edebiyat, tiyatro, dünya tarihi, sanat tarihi gibi alanlarda da bizim söyleyebileceğimiz sözler ne olabilir hakkında bir tartışma, bir sohbet başlatmak istiyoruz.

OLDUKÇA BÜYÜK BİR PROJEYE GİRİŞMİŞ DURUMDAYIZ!

Tabi bütün bunlara paralel giden başka bir alanda da Moira varlık göstermeye çalışıyor. Benim çok tercih etmediğim bir terim; sosyal sorumluluk(!) ama yerleşmiş bir terim. Bu konuda biz oldukça büyük bir projeye girişmiş durumdayız Dalgın Sular adı altında. Çeşitli sebeplerden ötürü yoksun bırakılmış, travmatize edilmiş, dezavantajlı gençleri yeni ifade biçimleriyle buluşturmayı hedefleyen Dalgın Sular diye bir projemiz var. Moira bu girişimin de proje ortaklarından biri. Burada ilk adımda bir çizgi roman dergisi çıkaracağız, halen ENKA Okulları’nda -birlikte çalıştığımız kurumlardan biri- bir tiyatro oyunu çalışması sürüyor.

DÜŞÜNME ÜRETME, BEYİN FIRTINASI YAPMA VE FİKİR ÜRETME MERKEZİ OLARAK DA İŞ GÖRÜYOR MOİRA!

Bütün bunlarda da burası bir düşünme üretme, beyin fırtınası yapma, fikir üretme merkezi olarak da iş görüyor. Dolayısıyla Moira’nın yakın geleceği için benim öngördüğüm şey; ruhsallık üzerine modern dünyada geliştirilmiş en ileri, en yeni, en düşünülmüş fikirlerin nabzının attığı bir yer halini alması ve buradaki arkadaşların bu konuda ne kadar diri olduğunu biliyorum. Benim de ne kadar katkım olabilirse sağlamaya çalışıyorum ama dediğim gibi bir yanıyla çok kişisel bir yere dayanıyor bu, çok keyif alarak yapıyoruz bu işi burada ve bu keyfi de başkalarıyla paylaşmaya çalışıyoruz.

RUHSALLIK ÜZERİNE MODERN DÜNYADA GELİŞTİRİLMİŞ EN İLERİ, EN YENİ, EN DÜŞÜNÜLMÜŞ FİKİRLERİN NABZININ ATTIĞI BİR YER!

Şimdiye kadar işin arz yanından bahsetmiş oldum yani biz ne sunuyoruz, ne sunmayı istiyoruz ve tabi bizimle kim ilgilenir, psikoterapi hizmetine kim başvurur, böyle bir kültür merkezinde kim bulunur meselesi var. Buna biraz mesleki kibre de diyebilirsiniz ama bence teorik olarak çok gerekçelendirilebilecek bir şey. Biz psikoterapiye başvuran kesimin; toplumun en dinamik, en arayıcı, en yeniliği taşıyıcı, hayatı derinleştirmeye en çok katkısı olan insanlar arasından geldiğini düşünüyoruz.

PSİKOTERAPİYE BAŞVURAN KESİM: TOPLUMUN EN DİNAMİK, EN ARAYICI, EN YENİLİĞİ TAŞIYICI VE HAYATI DERİNLEŞTİRMEYE EN ÇOK KATKISI OLAN İNSANLAR

Geleneksel olarak psikoloğa gitmenin hep hafif kaş kaldıran bir yanı vardır ama psikoloğa gitmek daha mutlu bir hayatın inşasında en cesur olan kesimlerin genellikle başvurduğu -yardım isteyebilmek çok önemli bir medeni cesaret göstergesidir ve daha başka, özel hiçbir şey söylemeden- bu kesimlerle ilişkiye geçeceğimizden eminim.

Daha spesifikte bahsettiğimiz zaman günümüz dünyasında da hatta genel olarak da ilişki sorunlarının yani ilişki güçlüklerinin, insanlar arası ilişkilerdeki pürüzlerin -bu evlilikte, dostlukta ve mesleki ilişkilerde de olabilir- terapi başvurusunda çok ağırlıklı bir yer tuttuğunu görebiliyoruz. Onun dışında bildiğiniz çocuklukta karşılaşılan sınav korkusundan tutun hastalık diye tarif edilebilecek altına kaçırma, yükseklik korkusu gibi sorunlarla da uğraşmakta insanlara yardımcı olacak bataryalarımız, uzmanlar bulunuyor.

RUHSAL ALANDA ÇIKABİLECEK HER SORUN İÇİN BİR İLK BAŞVURU MERKEZİ!

Dediğim gibi yönlendirme yapma konusunda da çok eklektik davranma basiretini gösteren bir yer olarak çalışmaya devam edeceğini düşünüyorum. Dolayısıyla ruhsal alanda çıkabilecek her sorun için bir ilk başvuru merkezi olacağından çok geniş heterojen bir grubun Moira ile ilişki içerisinde olacağını açıkçası ben umuyorum ve bekliyorum da.

İskender Savaşır kimdir?

1  Kasım  1955’te  Ankara’da  doğan  İskender  Savaşır;  Hacettepe  ve  California Üniversitesi Berkeley’de psikoloji, Kansas Üniversitesi’nde Dilbilim eğitimi gördü. İlk şiirleri 1978 yılında Oluşum ve Türkiye Yazıları dergilerinde  yayımlandı. Daha sonra yayın yönetiminde de yer aldığı Toplum ve Bilim, Zemin, Defter ve McWorld dergilerinde yazı ve şiirleri yayımlandı. Bilgisayar Ansiklopedisi ve  Ero Cinsel Yaşam Ansiklopedisi’nin yayın yönetmenliğini,  Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi’nin yayın koordinatörlüğünü yaptı.

İmago ve İçgörü Psikoterapi Merkezlerinde psikoterapist ve eğitimci olarak çalıştı; daha sonra kuruluşuna katıldığı Tünel Kültür Merkezi, Karşı Sanat’la bütünleşerek faaliyetlerini sürdürdü. 2007-2011 yılları arasında Bilgi  Üniversitesi’nde Psikolojiye Giriş derslerini koordine etti. 2005’te kuruluşuna katkıda bulunduğu Aralık Derneği’nde psikoterapi ve eğitim faaliyetleri gerçekleştirmiştir. Bilgi Üniversitesi’nde Sanat ve Kültür Tarihi üzerine dersler veriyor.

İskender Savaşır’ın öykülerini bir araya getirdiği Masaldan Sonra (Cumartesi, 1992) ve Tutku 2000 adlı bir romanı bulunuyor. Dil üzerine yazılarını “Kelimelerin Anayurdu ve Tarihi” (Metis, 2000), modernleşme sorunları üzerine olanları “Modernliğin Vicdanı” (Kanat 2007) başlığı altında topladı.

Halen Dalgın Sular isimli sosyal sorumluluk ve yayın projesini yürüten İskender Savaşır Kasım 2012 itibariyle Moira bünyesine katılmış olup eğitim, seminer ve psikoterapi faaliyetlerine burada da devam etmektedir.
11 yıl önce
Danışmanlık, Belgelendirme, İşletme Destek Danışmanlık, Belgelendirme, İşletme Destek
Bilgisayar Satış, Servis, Donanım, Yazılım, Bayi ve Danışmanlık vb.Bilgisayar Satış, Servis, Donanım, Yazılım, Bayi ve Danışmanlık vb.
Danışmanlık, Marka Patent Hizmetleri, Belgelendirme, Mesleki Eğitim HizmetleriDanışmanlık, Marka Patent Hizmetleri, Belgelendirme, Mesleki Eğitim Hizmetleri
Göz lazer merkezi
lazer merkezi
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
5273627cc189ed8c94d680944fee41f9@