İşte Sakarya'da yıkılacak mahalleler

Bakanlar Kurulu kedisine gelen talepler doğrultusunda 22 ildeki bazı ilçe ve mahallelerdeki riskli alanlara onay verdi. Riskli alan olarak belirlenen yerlerde artık çivi dahi çakılamayacak ve çok kısa zaman içinde de yıkımlar başlayacak.

Kentsel Dönüşüm söyleminin gündeme geldiği ilk günden beri vatandaşın en cevabını en çok merak ettiği soru "Evim riskli alan içinde mi?" şeklinde oldu.
Çünkü evi riskli alan içinde olan mülk sahiplerini 60 gün içinde evini yıktırma, riskli görülmesi halinde farklı bir bölgeye taşınma, itiraz edememe ve konut üzerinde hiç bir tasarrufta bulunamama gibi çeşitli yaptırımlar ve zorluklar bekliyordu.

İşte kentsel dönüşüm noktasında konutların süratle yıkılarak dönüşmesine olanak sağlayıp devletin işini ciddi anlamda kolaylaştıracak olan bu bölgelendirmenin Türkiye genelinde hangi illerin hangi ilçe ve mahallerinde uygulanacağı yavaş yavaş netleşmeye başlıyor...

Belediyelerin, ilçe sınırları içinde zemininden ve yapı stokundan endişe duydukları mahalleleri tespit ederek bu yerlerin riskli alan olarak ilan edilmesi için yaptığı başvurular Bakanlar Kurulu\'ndan bir bir onay alarak Resmi Gazete\'de yayınlanmaya başladı.

Resmi Gazete\'de yayınlanan ilana göre Sakarya\'daki riskli bölgeler şöyle: Erenler ilçesi, Yenimahalle ve Küpçüler mahalleleri, Hendek ilçesine bağlı Kemaliye Mahallesi

En fazla riskli alan 3 ilde


Belediyelerden gelen talepler sonrası Türkiye genelinde şu ana kadar 22 ilde riskli alan belirlemesi yapılırken en fazla riskli alan talebi ise İstanbul, Ankara ve İzmir\'den geldi.

Tapulara şerh konulacak


Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilerek riskli alan ilan edilen mahallerde dönüşüm riskli alan statüsüne girmeyen bölgelere göre çok daha farklı ilerleyecek. Öncelikli olarak riskli alan ilan edilen sınırlar içindeki tüm yapıların tapu kayıtlarına şerh konularak mal sahiplerinin mülkleri üzerindeki tüm tasarrufları geçici olarak durdurulacak ve 2/3 çoğunluğu aranmadan yıkım kararı çıkartılacak.

60 gün + ek süre konulacak


Ancak yıkım, hak sahipleri belirlendikten sonra yapılan anlaşmalar sonrası gerçekleştirilecek. Bu anlaşmalara yanaşmayanlara ise evlerini yıkmaları için 60 gün + ek süre verilecek. Bu süre sonunda yıkılması gerektiği halde mevcudiyetini koruyan yapıların yıkımı ise ilgili birimler tarafından gerçekleştirilecek.

Sağlam bina da uygun görülürse yıkılacak

Riskli alanda risksiz bina bulunması hâlinde ise bu binalar uygulama dışı tutulabilecek. Böyle bir durumda, risksiz binanın bulunduğu alan için ifraz edilebilecek, ifraz imkânı yok ise maliklerin anlaşması hâlinde binanın hâlihazır durumu korunabilecek. Ancak, uygulama bütünlüğü bakımından gerekmesi hâlinde, risksiz binalar da malikleri ile yapılacak anlaşmalar çerçevesinde yıkılabilecek.

Mahalleler taşınabilecek

Riskli alan uygulamaları kapsamında dönüşüm öncelikle yerinde yapılacak. Ancak, bölgenin bataklık ve çöküntü alanları gibi ileriye dönük risk arz edecek yerlerin üzerinde olması durumunda zorunlu olarak farklı bir rezerv yapı alanı değerlendirilecek.

Kaynak: Haber7.com

11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
8dd4a2d4bd9e738d64ebdc1831e4a781@