Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, çocukların sel sularında oynamaması, ıslanmış haldeki içi doldurulmuş oyuncakların da atılması gerektiğini vurguladı.
Turan Buzgan, yaptığı açıklamada, sel olaylarının değişik sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirterek, özellikle kemiricilerle alakalı sıkıntılar yaşanabildiğine dikkat çekti.
Buzgan, daha sonra yapılan temizlik sırasında da dikkatli olmak gerektiğini ifade ederek, "Temizlik yaparken iyi dezenfekte etmek lazım. Eğer, kirlenmiş, bozulmuş gıda maddeleri varsa onları kesinlikle kullanmamak lazım. Bu besin maddelerinin tüketilmesinin daha sonra getireceği hastalıklar, çok daha ağır ekonomik problemlere neden olabilir." dedi.
Buzgan, şöyle devam etti: "Çocukların bu atık sular, sel suları yada kalan artıkların içerisinde, çamurların içerisinde oynamasın müsaade etmemek lazım. Çünkü onlar daha çok risk altında olabilir. Bu konuda da dikkatli olmak lazım. Sebze-meyveleri kesinlikle yıkayarak kullanmak lazım. O konuda taviz vermemek lazım. Gaz sızıntısı olabilir. İnsanlar veya kurtarma ekipleri evlere girdiğinde ışık ihtiyacı varsa, çakmak- kibrit gibi araçlar kullanılmamalı. İlk etapta, sızıntı olmadığından emin olmak için fenerler tercih edilmeli."
Öte yandan Sağlık Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, yoğun yağışlarda, sel sırasında ve sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şöyle:
"Kopmuş elektrik tellerine dokunmayın ve uzak durun. Elektrikli aletlere dokunmayın. Fare ısırığı olduğunda yarayı bol su ve sabunla yıkayıp, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Sel tehlikesi olan durumlarda, kanalizasyon sistemiyle ilişkili delikleri (tuvalet, banyo, lavabo) tıkayın. Hasta, yaşlı ve bebekleri selden etkilenen alanlara ve binalara hayat normal akışına girinceye kadar getirmeyin. Sel sularına maruz kalmış kap-kaçağı kullanmadan önce bulaşık makinesinde yüksek sıcaklıkta yıkayın. Sel sularına maruz kalan içi doldurulmuş oyuncakları atın. Sel sularına maruz kalmış diğer oyuncakları yıkayıp dezenfekte ettikten sonra kullanın."