İşte Türkiye'nin Hidrojenle Çalışan İlk Ticari Aracı!

Türkiye'nin hidrojen enerjiyle çalışan ilk hibrit ticari küçük mobil aracı tasarlandı.

Üç tekerlekli (Scooter) prototip imalatı yapılan araç benzin, hidrojen ve akü gibi üç farklı enerji kaynağı ile istenirse ayrı ayrı, istenirse birlikte çalışabiliyor.

20-24 Nisan 2009 tarihleri arasında düzenlenen ve dünyanın en önemli fuar ve kongre organizasyonlarından olan Hannover Messe'de sergilenecek aracın 2009 sonunda seri imalata hazır hale geleceği ve aracın değişik modelleri ile trafiğe çıkabileceği belirtildi. Saatte 50 kilometre hız yapabilen ve 200 kilometre sürüş menzilli olan araç 2 kişi taşıma kapasiteli olarak tasarlandı.

Proje, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezi (UNIDO-ICHET) tarafından, Hidrojen enerjisinin yaygınlaştırılması ve hidrojene dayalı enerji teknolojilerinin geliştirilmesini sağlamak üzere, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi'nden Dr. Yavuz Soydan'ın koordinatörlüğünde Tagem Kopisan şirketine yaptırıldı.

Engellilerin Kullanımı İçin Tasarlanmıştır

Geliştirilen aracın hibrit (karma/melez) bir teknolojiye sahip olduğunu ve üç farklı enerji kaynağından ayrı ayrı veya istenirse birlikte çalışabilecek yapıda olduğunu belirten Soydan, "İki kişilik aracımız, hidrojen, lityum iyon batarya ve benzinli olarak üç enerji ile de çalışabilmektedir. Araç öncelikle engellilerin kullanımı için tasarlanmıştır. Fakat şehir içi ulaşımda, yük taşımada ve hobi aracı olarak kullanılabilecek yapıdadır." dedi.

UNIDO Tarafından Onaylandı

Soydan, 6 aylık bir çalışma sonucunda tasarlanan aracın prototip imalatının gerçekleştirildiğini, test sürüşleri yapılarak UNIDO tarafından onaylandığını kaydetti. Kriz döneminde gerçekleştirilen bu projenin 2009 sonunda uygun maliyetle seri imalata hazır hale geleceğini ve aracın değişik modelleri ile trafiğe çıkabileceğini ifade eden Soydan şu bilgileri verdi:

<p><strong><font face="Arial" size="2" color="#000000">Engellilerin Kullanımı İ&ccedil;in Tasarlanmıştır</font></strong></p><p><font face="Arial" size="2">Geliştirilen aracın hibrit (karma/melez) bir teknolojiye sahip olduğunu ve &uuml;&ccedil; farklı enerji kaynağından ayrı ayrı veya istenirse birlikte &ccedil;alışabilecek yapıda olduğunu belirten Soydan,<font color="#333399"> &quot;İki kişilik aracımız, hidrojen, lityum iyon batarya ve benzinli olarak &uuml;&ccedil; enerji ile de &ccedil;alışabilmektedir. Ara&ccedil; &ouml;ncelikle engellilerin kullanımı i&ccedil;in tasarlanmıştır. Fakat şehir i&ccedil;i ulaşımda, y&uuml;k taşımada ve hobi aracı olarak kullanılabilecek yapıdadır.&quot;</font> dedi. <br /></font><br /><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>UNIDO Tarafından Onaylandı</strong><br /><br /></font><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Soydan, 6 aylık bir &ccedil;alışma sonucunda tasarlanan aracın prototip imalatının ger&ccedil;ekleştirildiğini, test s&uuml;r&uuml;şleri yapılarak UNIDO tarafından onaylandığını kaydetti. Kriz d&ouml;neminde ger&ccedil;ekleştirilen bu projenin 2009 sonunda uygun maliyetle seri imalata hazır hale geleceğini ve aracın değişik modelleri ile trafiğe &ccedil;ıkabileceğini ifade eden Soydan şu bilgileri verdi:</font></p>

İlk Hibrit Ticari Mobil Aracı

"Aracımız hem iç hem dış ortamlarda kullanılmaya uygun olarak tasarlanmıştır. Saatte 50 kilometre hız yapabiliyor. Sürüş menzili 200 kilometre. 2 kişi taşıma kapasiteli istenirse arkasına bir kasa takılarak yük çekebilmektedir. Hidrojen enerjisi ile çalışma durumunda ekzos emisyonları ve gürültü kirliliği oluşmamakta ve enerji maliyeti önemli oranda düşmektedir. Aracımız 20-24 Nisan 2009 tarihleri arasında düzenlenecek olan Dünyanın en prestijli fuar ve kongre organizasyonlarından birisi olan Hannover Messe'de sergilenecek. Aracımız, ülkemizde hidrojenle çalışan ilk hibrit ticari mobil aracıdır. "

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><font color="#333399"><strong><font color="#000000">İlk Hibrit Ticari Mobil Aracı</font></strong><br /><br />&quot;Aracımız hem i&ccedil; hem dış ortamlarda kullanılmaya uygun olarak tasarlanmıştır. Saatte 50 kilometre hız yapabiliyor. S&uuml;r&uuml;ş menzili 200 kilometre. 2 kişi taşıma kapasiteli istenirse arkasına bir kasa takılarak y&uuml;k &ccedil;ekebilmektedir. Hidrojen enerjisi ile &ccedil;alışma durumunda ekzos emisyonları ve g&uuml;r&uuml;lt&uuml; kirliliği oluşmamakta ve enerji maliyeti &ouml;nemli oranda d&uuml;şmektedir. Aracımız <strong>20-24 Nisan 2009 tarihleri arasında d&uuml;zenlenecek olan D&uuml;nyanın en prestijli fuar ve kongre organizasyonlarından birisi olan Hannover Messe'de sergilenecek.</strong> Aracımız, &uuml;lkemizde hidrojenle &ccedil;alışan ilk hibrit ticari mobil aracıdır. &quot;</font> </font></p>
Soydan, aracın test sürüşü ve tanıtımını UNIDO-ICHET Türkiye Direktörü Dr. Mustafa Hatipoğlu, Yakıt Hücreleri Direktörü Dr. Süha Yazıcı, Tagem Kopisan yetkilileri ile birlikte yaptı. Daha sonra SAÜ Rektörü Prof.Dr. Mehmet Durman'ı ziyaret eden heyet SAÜ ile UNIDO-ICHET arasında hidrojen teknolojilerine yönelik yapılabilecek iş birliği çalışmalarını değerlendirdi. Toplantıda, UNIDO-ICHET tarafından 2009 yılında düzenlenecek olan ödüllü hidrojen enerjili tekne proje yarışmasına Sakarya Üniversitesi'nin de katılımı kararlaştırıldı.
<font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Soydan, aracın test s&uuml;r&uuml;ş&uuml; ve tanıtımını UNIDO-ICHET T&uuml;rkiye Direkt&ouml;r&uuml; Dr. Mustafa Hatipoğlu, Yakıt H&uuml;creleri Direkt&ouml;r&uuml; Dr. S&uuml;ha Yazıcı, Tagem Kopisan yetkilileri ile birlikte yaptı. Daha sonra SA&Uuml; Rekt&ouml;r&uuml; Prof.Dr. Mehmet Durman'ı ziyaret eden heyet SA&Uuml; ile UNIDO-ICHET arasında hidrojen teknolojilerine y&ouml;nelik yapılabilecek iş birliği &ccedil;alışmalarını değerlendirdi. Toplantıda, UNIDO-ICHET tarafından 2009 yılında d&uuml;zenlenecek olan &ouml;d&uuml;ll&uuml; hidrojen enerjili tekne proje yarışmasına Sakarya &Uuml;niversitesi'nin de katılımı kararlaştırıldı.</font>
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
aa6c8ec235bdb3192766ba2894d3fdc2@