SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi\'ndeki konferansta konuşan SAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu, tüm ülkelerin milli marşlarında çeşitli motifler işlendiğini belirtti.
Daşçıoğlu, her ülkenin milli marşı olduğunu anımsatarak, şunları söyledi:
"Birçoğu, üçüncü sınıf yazarlar tarafında yazılmış, yazarlarının ismi dahi unutulmuştur. Ancak bizim milli marşımız, daha öncesinden de kendini ispatlamış birinci sınıf bir şair tarafından yazılmıştır. İsminin unutulması mümkün değildir. Böyle bir insanın milli marşımızı yazması, milletimize bir lütuftur. İstiklal Marşı, bu ülkeyi ilelebet ileriye götürecek bir marştır. İstiklal Marşımız, geçmişi anma değil, geleceği kurma faktörüdür."
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Ural da İstiklal Marşı’nın bir bağımsızlık sembolü olduğunu söyledi.
"94 yıldır her birimizin gururla okuduğu marşta, istiklal ve bağımsızlık var" diyen Ural, "Bu marş bizlerin ruhunu yansıtıyor. Çünkü bağımsızlık Türk Milletinin ruhunda var. İstiklal Marşı’nın her kıtasında bir mesaj var" ifadesini kullandı
Konferansın sonunda konuşmacılara, çiçek ve plaket takdim edildi.