"İstişare ile en doğrusunu bulacağız"

Demokrasi Meydanı’nın yenilenmesi için yapılan anket çalışmasının ardından bu kez şehrin farklı kesimlerinin temsilcileriyle bir araya gelindi. Başkan Toçoğlu, “Vatandaşlarımızın görüşlerini aldık. Anket yaptık. Talepler ve ihtiyaçlar belirlendi. Şimdi de şehrimizin farklı kesimlerinden temsilcilerinin görüşlerini alıyoruz. İnşallah istişare ile en doğru ve güzelini bulacağız” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Demokrasi Meydanı’nda gerçekleştirilmesi planlanan yenileme çalışmaları öncesinde Sivil Toplum Kuruluşları’nın temsilcileriyle istişare toplantısında bir araya geldi. Afet ve Koordinasyon Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda Genel Sekreter İbrahim Pehlivan, Genel Sekreter Yardımcıları Zafer Poyraz ve Ayhan Kardan, Sakarya Baro Başkanı Zafer Kazan, SESOB Başkanı Hasan Alişan, SATSO Meclis Başkanı Akgün Altuğ, Atatürk Düşünce Derneği Başkanı Aslıhan Ateş, Mimarlar Odası Başkanı Sami Kafadar, Avukat Reyhan Şahin, Estetik Kurulu Üyesi Bora Altınışık, İş Adamı Tolga Ballık, Muhtarlar Federasyonu Başkanı Erdal Erdem, SATSO Kadın Girişimciler Başkanı Zehra Dirim, Ressam Altuğ Balcıoğlu, İMO’dan Şadi Tanış, Nuri Paker, İlker Ergül, İnşaat Mühendisi Zafer Adalet, CHP Yönetim Kurulu Üyesi Tamer Handemir, Eczacı Ali Cerrahoğlu, MHP Grup Sözcüsü Erkal Etçioğlu, başkan danışmanları ve daire başkanları yer aldı.

Kentten izler taşıyacak

Demokrasi Meydanı için hazırlanan projenin sunumunu gerçekleştiren Mimar Hande Sancaklı Şahin, “Meydanlar kentsel boşluklardır. Boşluklar mimari mekanı biçimlendiren en önemli öğelerden birisidir. Mevcut meydandaki havuz ve arkasındaki platform meydanı katlıpazar tarafına kapatıyor. Ayrıca meydandaki kot farkı meydana her yerden girişi engelliyor. Meydan günlük hayatta da kullanılmalı. Kent müzesi ve kitapçı barındıran bir alan, depremde yıkılan evlerin izlerini yansıtan bir alan, taşınabilir saksılar. 12 metre yüksekliğinde bir strüktür (yapı) olacak. Meydanda oturma grupları, masa tenisi ve satranç alanlarımız da olacak. Necdet Güven Caddesi’nde yer alan otopark çıkışı üzerine de bir amfi tiyatro alanı inşa edeceğiz” diye konuştu.

Rüzgarın etkisi azalacak

Hazırlanan projeyi şehrin farklı seslerine tanıtmak ve istişarelerde bulunmak üzere bir toplantı düzenlediklerini ifade eden Başkan Toçoğlu, “Demokrasi Meydanı’nı yenilenmesi için yaptığımız anket çalışmasının ardından bu kez de sizlerle bir araya gelelim istedik. Hazırladığımız proje ile kot farkını ortadan kaldırıyoruz. Katlıpazar ile ilişkiyi kesen havuz ve platformda bulunduğu yerden kaldırılacak. Meydanın Atatürk Bulvarı’nın olduğu kesimine bir strüktür inşa edeceğiz. Bu strüktür (yapı) Kent Müzesi, kitapçı ve kafenin yanı sıra büyük bir ekrana ve Atatürk Bulvarı’na dönük küçük bilgilendirme ekranlarına sahip olacak. Çok rüzgar alan meydanımızı da bu durumdan kurtarıp bu noktada bir konfor sağlayacak. Böylece meydanımızın yönü Gar Meydanı yönüne dönmüş olacak. Gerçekleştirdiğimiz bu istişare toplantısının çok anlamlı ve değerli olduğunu düşünüyorum. Bu istişare ile inşallah en doğrusunu bulacağız” dedi.



Sakarya kimlik kazanıyor

Katlıpazar yerinin proje hayata geçirildikten sonra bugünkü hali ile düşünülmemesi gerektiğinin altını çizen Başkan Toçoğlu, “Şehrimiz artık bir kimlik geliştiriyor. Yatay yapılanmayı en düzgün ve en modern şekilde hayata geçiren önemli bir şehir konumundayız. Katlıpazar yeri de kendisini yenileyecektir. Bu meydan katlıpazarın ve çevredeki binaların kendilerini yenilemeleri içinde bir fırsat olacaktır. Ayrıca meydandaki kot farkını kaldırmamız da çok önemli bir nokta. Kot farkı ortadan

kalkınca meydana her yönden kesintisiz giriş olacağı gibi kot farkının oluştuğu yerlerdeki binaların zemin katları da zamanla kafelere dönüşebilir” şeklinde konuştu.

Halka açık

Sakarya Barosu Başkanı Zafer Kazan; “Demokrasi Meydanı’nın mevcut hali ile yeni plan arasında önemli bir fark var. Yeni planda halka açık bir meydan ortaya çıkarıldığını görüyorum. Bence şehirden bir soyutlanma söz konusu değil. Katlıpazar tarafına duvar yapılmasına karşıyım. O bölgedeki kötü görüntüyü saklamak yerine çözmemiz gerektiğini düşünüyorum. Kot farkının ortadan kaldırılmasının meydanı toplanma alanı haline getireceğine inanıyorum. Bu olumlu bir şey. Bu planda amacın insanların meydanı kullanması yönünde olumlu bir proje olduğu kanaatindeyim. Meydanda insanların çay ve kahve içebilecekleri yerlerde olmalı. Sinevizyon çok orijinal bir düşünce olmuş. Toplu izlemelere güzel bir olanak sağlayacaktır. Yeşilin ihmal edilmemesi, hatip için düşünülen anfi tiyatro alanı projenin diğer güzel yönleri. Yapılacak Atatürk heykeli de insanlara Ata’nın huzurunda bulunma hissini vermeli.”
Kimlikli bir heykel

Milliyetçi Hareket Partisi Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Sözcüsü Erkal Etçioğlu, “Ben öncelikle Gar Meydanı’nı şehrimize kazandıran Sayın Başkana çok teşekkür ediyorum. Demokrasi Meydanı tarihi boyunca çok büyük mitinglere ev sahipliği yaptı. Süleyman Demirel ve Bülent Ecevit bu meydanda miting yaptılar. Ben bu nedenle bu meydan düzenlemesinden sonra şehre miting için yeni bir meydan yapılması gerektiğini düşünmüyorum. Strüktürün yeri konusunda ise endişelerim var. Bence meydanın yanındaki binaların önüne inşa edilebilir. Atatürk heykelinin de standart bir heykel olmasından ziyade Sakarya’nın kimliğini de yansıtan tabi içerisinde Atatürk’ü de içeren ve estetik açıdan güzel bir heykel olması gerektiğini düşünüyorum.”

Güzel ama geliştirilebilir bir proje

Meydanların oluşturulurken mutlaka bir zemine oturtulması gerektiğini söyleyen Sakarya Mimarlar Odası Başkanı Sami Kafadar, “Bu planla yapılmak istenenin de bir meydan algısı oluşturmak olduğunu görüyorum. Bence önerilen strüktürün yapısal özelliği konusunda alternatif sunulabilir. Strüktür biraz daha geliştirilebilir ve Sakarya’ya özgü imgelerle bulvar tarafında bir giriş kapısı haline getirilebilir. Meydan ve bulvar ilişkisi bence kesilmiyor ama böyle bir algı var. Bu algının ortadan kaldırılması yönünde çalışmalar yapılmalı. Atatürk büstünün ise meydanın neresinde olursa olsun hiçbir tarafa sırtını dönmemesi gerektiği kanaatindeyim. Yönü her tarafa döner vaziyette olmalı. Strüktürün tam aksinde yer alacak şekilde toplumun birlik ve beraberliğini sağlayacak bir figür olmalı. Katlıpazar yönünde bulunan mevcut platformun kalkması, kent mobilyalarının yeni planla meydana serpiştirilmesi çok güzel. Bence proje güzel ama geliştirilmeli” ifadelerini kullandı.

Meydanlar şehirler için önemlidir

SATSO Meclis Başkanı Akgün Altuğ, “Bulvarla meydan arasına inşa edilecek strüktür arada bir kesintiye neden olabilir. Buna dikkat edilmeli. Belki yapının yeri değiştirilebilir. Gar Meydanı ve Demokrasi Meydanı birbirine bağlanabilir” derken; Bora Altınışık, “Dünya’nın birçok ülkesinde yer alan meydanları yerinde görme fırsatım oldu. Bu tecrübelerden hareketle meydanların şehirler için ne kadar önem taşıdığını çok iyi biliyoruz. Bunun için tartışarak en doğrusunu ve en güzelini bulmak zorundayız. Yapının bulvarla meydanı kestiği algısı oluşuyor. Buna dikkat edilmeli” diye konuştu.
7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
4199f1a55239dae575232d824aa8d25c@