Shell tarafından İTÜ ve SAÜ işbirliğinde düzenlenen “Yakıtlar” ve “Motorlarda Yanma” konulu 2. Konferans İstanbul’da yapılacak.
Yeni yakıt teknolojileri hakkındaki konferansta otomotiv sektörü ve akademisyenler bir araya gelecek. Konferans 8-9 Ekim tarihlerinde İTÜ Gümüşsuyu Kampüsü’nde düzenlenecek.
Shell’in 1940 yılından bu yana faaliyet gösteren Ar-Ge üssü “Global Solutions”da; petrol, gaz, katkılar, kimyasallar, motor sporları gibi alanlarda pek çok yeni teknolojiye imza atılıyor. 500 kişinin çalıştığı merkezde, günümüz yakıtları üzerinde testler yapılırken geleceğin yeni yakıtları üzerinde de çalışılıyor. Sadece geçen yıl araştırma-geliştirme için 500 milyon dolar harcayan Shell, alternatif yenilenebilir enerji kaynakları alanında da çalışmalarını sürdürüyor.
Akaryakıt teknolojisinin yenilikçi şirketi Shell’in İngiltere’deki Ar-Ge Merkezi SHELL Global Solutions’ın “Yakıt Teknolojileri Grubu”ndan Dr. Gautam T. Kalghatgi ve grubu, Dr. Hakan Soyhan ve Prof.Dr. Cem Soruşbay ile birlikte düzenledikleri FCE 09 konferansı kapsamında 8-9 Ekim 2009’da İstanbul Teknik Üniversitesi Gümüşsuyu Kampüsü’nde (Makine Fakültesi) bir dizi konferans verecek.
Mühendisleri, akademisyenleri, otomotiv üreticilerini ve mühendislik bölümü öğrencilerden gelecek makale ve sunumlarında yer alacağı konferansta, Shell’in dünya çapında makaleleri yayınlanmış yakıt teknolojisi uzmanları, temiz ve sürdürülebilir yakıtlar ile alternatif enerji kaynakları ve ileri motor teknolojileri konularında bilgi verecek. Konferansta, teknolojik bilgilerin yanı sıra otomobil kullanımını etkileyen faktörler ve mevcut sistemlerin bu faktörleri nasıl etkilediği de ayrıntılı biçimde tartışılacak.
Konferansta sunulacak makalelerin bulunacağı bir özel sayı SCI indeksinde yer alan “Int J Vehicle Design (Uluslar arası Taşıt Tasarımı Dergisi)” yayımlanacak. Geçen yıl ilki düzenlenen FCE 08 konferansında yaklaşık 240 katılımcı bulunurken, bu yılki özel sayı nedeniyle akademik çevrelerden daha da artan bir ilgi göreceği tahmin ediliyor. Detaylı bilgi www.fce.sakarya.edu.tr adresinden temin edilebilir.
Konferansın Düzenleyicileri Kimler?
Prof. Gautam T.Kalghatgi
1979 yılından beri Shell Global Solutions, İngiltere'de Yakıt Teknolojileri Grubu'nda bilim adamı olarak çalışan Prof. Gautam T. Kalghatgi'in bugüne kadar 70 üzerinde makalesi yayımlandı. Makaleleri ağırlıklı olarak taşıtlarda yakıtların kıvılcım ateşleme, alev gelişimi, vuruntu ve deposit oluşumuna etkileri üzerine oldu. Yaklaşık 30 yıllık çalışmalarıyla RON sayısından MON sayısına geçişi sağlayarak Avrupa otomotiv endüstrisinde önemli bir değişime yol açtı, kurşunsuz benzine geçişte önemli rol alarak yeni yakıtların geliştirilmesi çalışmalarını yönetti. Otomotiv endüstrisine sunduğu katkılardan ötürü Amerikan Otomotiv Mühendisleri (SAE) üyeliğine seçilen Prof. Gautam T. Kalghatgi, aynı zamanda İsveç`te "The Royal Institute of Technology" ve İngiltere`de "University of Sheffield`da misafir profesör olarak görev yapıyor.
Dr. Hakan S. Soyhan
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak araştırmalarını sürdüren Dr. Hakan S. Soyhan, Lund Üniversitesi'nde AB 5. çerçeve programı kapsamında yürütülen toplam 4.5 milyon Euro bütçeli Min-Knock, D-Level ve Planet projelerinde araştırmacı olarak görev yaptı. Soyhan, bunlara paralel olarak Volvo (Ford), Saab (GM), Scania ve StatOil gibi İsveç şirketleriyle ortak projelerde görev aldı. 2007 yılında İngiltere’deki araştırmalarını tamamlayan Dr. Soyhan, halen AB 6. çerçeve programı kapsamında kabul edilen toplam 1.390.669 Euro bütçeye sahip 3 yıl süreli projeyi tamamlamak üzere, Shell Teknoloji Merkezi ve ITU ile birlikte "Sürdürülebilir Yakıtlar" üzerine araştırma ve teknoloji geliştirme çalışmalarını Sakarya Üniversitesi`nde sürdürüyor. Dr. Soyhan`ın araştırmalarından elde ettiği sonuçları derleyerek hazırladığı uluslararası ve ulusal makaleleri, tanınmış akademik ve endüstriyel indekslerce taranan çeşitli dergilerde yayımlandı.