Sakarya Üniversitesi'nde yapılan Uluslararası Disiplinlerarası Kadın Konferansı'nda konuşan Yıldırımakın, kalp ve damar hastalığının erişkin erkek hastalığı olarak bilindiğini, ancak son yapılan araştırmaların, kadınların da erkeklerden fazla kalp ve damar hastalıkları sebebiyle hayatını kaybettiğinin ortaya çıktığını belirttti. Yıldırımakın, "BM Dünya Sağlık Örgütü, AB Kalp Birliği ve Dünya Kalp Federasyonu'nun yaptığı araştırmaya göre 2008 yılında kalp ve damar hastalıkları sebebiyle dünyada 17 milyon kişinin hayatını kaybetti. Bunun 8.6 milyonunu kadınlar oluşturuyor." dedi.
Eskiden kadınların kalp ve damar hastalığı konusunda teselli bulduklarını, ancak son yapılan araştırmaların kalp ve damar hastalıklarının kadınları tehdit ettiğini vurgulayan Yıldırımakın, şöyle konuştu: "Hatta bazı operasyonlarda, müdahalelerde belirtilerin ortaya çıkması konusunda kadınlar daha büyük risk altında. Bu araştırma kadınlarla ilgili bildiğimiz tüm gerçekleri değiştirdi. Önümüzdeki yıllarda kalp ve damar hastalıklarında büyük artış yaşanacak. 2020 yılında bir kalp örgütleri tarafından yapılan araştırmaya göre hayatını kaybedenlerin 25 milyona çıkacağı tahmin ediliyor."
İYİ KALPLİ OL KALP VE DAMAR HASTALIKLARNA YAKALANMA
Bu kadar bilimsel çalışmalar, ekonomik yatırımlara rağmen kalp ve damar hastalıklarında artış yaşanmasının sebeplerinin sosyal ekonomik şartlar yanında en önemlisinin de stres olduğunu kaydeden Yıldırımakın şu bilgileri verdi:
"Günümüz insanı, düne nazaran daha zor şartlarda yaşıyor. Daha stresli bir yaşam sürüyor. Biz Kalp Vakfı olarak "İyi Kalpli Ol" logosunu Türk Patent Enstitüsü'ne tescil ettirdik. İyimser olanlar, iyi kalpli olanlar kalp ve damar hastalıklarına daha az yakalanıyor. Biz insanların birbirlerini sevmelerini, hoşgörülü olmalarını, öfkelerini bırakmalarını, daha toleranslı, çevre ile barışık olmalarını, hayvanları sevmeyi tavsiye ediyoruz. Stresin azaltıldığı, iyimser olunduğu zaman hastalıklara daha uzak oluruz."