Japon Nakae’nin elinden Büyükşehir tuttu

Geçtiğimiz gün evinde kaza geçiren Türk dostu Japon 90 yaşındaki Hiroko Nakae Çölok’un elinden YADEM  tuttu. Sakarya Büyükşehir Belediyesi, kırıkları sebebiyle tedavi gören ve Türk olmadığı için bakımevine yerleştirilemeyen yaşlı kadının durumu için elçilikle temasa geçti.  Başkan Yüce, “1 yıldır ihtiyaçlarını karşıladığımız, Japonya’da Türkiye adına önemli faaliyetler yürüten teyzemizin en iyi şartlarda bakılması için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

Sakarya Büyükşehir Yaşlı Destek Merkezi (YADEM)  şehir genelinde yaşlılara, hayatlarının her alanında yardımcı oluyor. Şehir genelinde bakıma muhtaç olan yaşlı vatandaşların sıcak aş, kişisel bakım ve evde temizliği ihtiyaçlarını karşılayan YADEM ekipleri, ayrıca sağlık desteği veriyor. İhtiyaçları yaklaşık 1 yıldır Büyükşehir tarafından karşılanan Türk dostu Japon 90 yaşındaki Hiroko Nakae Çölok’un en zor anında yardımına YADEM  yetişti.

Düştüğünde O’nu YADEM kaldırdı

Japonya’da uzun yıllar Türkçe öğretmenliği yapan Çölok, önceki gün Sapanca’da yalnız yaşadığı evde düşmesi sonucu yaralandı. Durumdan haberdar olan YADEM ekipleri, hemen eve giderek yaşlı kadına müdahale etti. Bulunduğu yerden alınarak hastaneye götürülen yaşlı kadın, tedavi altına alındı. Görevli personel, vücuduna kırıklar oluşan Çölok’un tedavi sürecinde yanından hiç ayrılmadı. Büyükşehir Belediyesi, taburcu edilen kadının bakımevine yerleştirilmesi için çalışma başlattı.

“Türk dostu teyzemiz için ne gerekiyorsa yapacağız”

Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Türkiye’ye yıllarca dost olmuş Nakae Çölok’un en iyi şartlarda hayatını sürdürebilmesi için ne gerekiyorsa yapılacağını belirterek, “Türkiye’ye ömrü boyunca dost olmuş, vefakar bir öğretmenimizin yardımına koştuk. Sapanca’daki evinde geçirdiği kazadan sonra YADEM ekiplerimiz yardımcı olmuş. Ailesi ve hiçbir akrabası olmayan teyzemizin 1 yıldır ağabeyi, kardeşi, ailesi YADEM olmuş. Hiç yalnız bırakmadığımız Nakae Çölok’un huzurlu ve sağlıklı bir ortamda yaşaması için Japon yetkililerle görüşüyoruz, Japonya’da Türkiye adına önemli faaliyetler yürüten teyzemiz için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

Ülkeye olan sevgisini kitaplarla anlattı

İlgili kurumlarla yapılan ilk görüşmeler, yaşlı kadın Türk vatandaşı olmadığı için sonuçsuz kaldı. Büyükşehir yetkililer durum böyle olunca Japonya Başkonsolosluğu ile temasa geçti. Yaşlı kadının bakımevine yerleştirilmesi ya da Japonya tarafından alınması için girişimlerde bulunan Büyükşehir yetkilileri, yoğun bir çalışma yürütüyor. 1980 yılından sonra eşinin vefat etmesi üzerine Japonya’ya dönen ve Türk okulu açıp ülkemiz adına önemli işler yapan Nakae Çölok, daha sonra yaşamak istediği Türkiye’ye geri döndü. Çölok, ülkeye olan sevgisini yazdığı “Yüzük Kıbrıs’a Gitti” ve “3 Günde Türkçe Konuşmak” kitaplarıyla anlattı.

3 yıl önce
Japon perde
sakarya japon perde çeşitleri
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
022b160396ee134ae354954e91dd757a@