Boğaziçi ve Fatih Mehmet Köprüleri'nden günde 4 bine yakın araç kaçak geçiş yapıyor. Köprülerden ücret ödemeden geçmek isteyenler plakalarına gelin arabalarında olduğu gibi 'Mutluyuz' yazısı yapıştırarak, bagajdan uzanıp elle plakayı kapamak gibi çeşitli yöntemlere başvuruyor. Bazı kişiler ise internet ortamından İstanbul dışındaki illerde bulunan traktörlerin plakasını tespit ederek sahte plaka hazırlıyor. Özellikle traktörlere ait plakaları sahte olarak bastıran kişiler köprülerden kaçak geçiş yaparken bu plakaları kullanıyor. Köprülerden kaçak geçenler Karayolları ile Emniyet arasında işbirliği olmadığı için yakalanamıyor. İstanbul'a hiç gitmemelerine rağmen köprüden traktörleriyle kaçak geçiş yaptıkları gerekçesiyle adreslerine ceza makbuzları gönderilen Anadolu'daki çiftçiler ise cezalar karşısında şok yaşıyor.
İzmir, Kütahya, Kocaeli'de bir çok çiftçi benzer olayla karşılaşırken Sakarya'da son 1 ay içinde 4 çiftçiye traktörleri ile Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri ise otoyol gişelerinden kaçak geçtikleri gerekçesiyle ihbarname gönderildi. Nisan 2008'de noter satışı ile satın aldığı traktörüyle 5 Mart 2007'de Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde OGS'den kaçak geçiş yaptığı gerekçesiyle adresine ceza makbuzu gönderilen İbrahim Dertli, "Ben traktörümü 1 Nisan 2008'de aldım. Cezanın kesildiği tarih ise 5 Mart 2007. Bu iş nasıl oluyor anlamadım. Traktörün köprüden geçmesi yasak. Bu cezaları neye göre kesmişler anlamadım. İşimizi gücümüzü bıraktık hak etmediğimiz cezanın düzeltilmesi için uğraştık." dedi.
Geyve'de yaşayan İsmail Özkan'a da traktörü ile otoban gişelerinden kaçak geçtiği iddiasıyla 27,50YTL ceza makbuzu gönderildi. Posta dağıtıcısının eline tutuşturduğu ceza zarfını görünce ne yapacağını şaşırdığını ifade eden Özkan, şunları söyledi: "Ceza makbuzunda traktörümle otoyol gişelerinden kaçak geçişler yaptığım gerekçesiyle toplam 27.50 YTL ceza gözüküyordu. Traktörüm ile il dışına hiç çıkmadım. Traktörün otoyolda ne işi var. Bu cezayı hak etmedim. Gerekli itirazları yapacağım."
Karayolları 17'nci Bölge Müdürü Vekili Asım Öztürk, köprü ve otoyollardan kaçak geçiş yapan araçların adres bilgilerinin Emniyet Genel Müdürlüğü'nden alınarak plaka sahibine ihbarname gönderildiğini söyledi. Kaçak geçişlerde sahte plaka kullanımının mağdur kişinin itirazda bulunması üzerine ortaya çıktığını kaydeden Öztürk, şunları söyledi: "Mağdur kişi bize başvurduğunda kamera kayıtlarını inceliyoruz. Normalde plaka traktöre ait ancak köprüden aynı sahte plaka ile geçen araç bir otomobil olabiliyor. Bu durumda mağdur olan kişi cezayı ödemiyor. Bu tür kaçak geçişleri önleyemiyoruz. Dünyanın her yerinde bu tür kaçak geçişler yaşanıyor. Dünyada ortalama kaçak kaçış oranı yüzde 2. Bizde ise bu oran 1,7 seviyelerinde."