Kaçak suya geçit yok

Kaçak su kullanımı ile mücadelelerine 7/24 devam ettiklerini belirten SASKİ Genel Müdür Yardımcısı Belik, “Sadece 2017 yılında 9 bin 420 kaçak tutanağı tuttuk. Vatandaşlarımızın kaçak su kullananları Alo 185 çağrı hattımızdan veya www.sakarya-saski.gov.tr adresi üzerinden bizlere bildirmelerini önemle rica ediyoruz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdür Yardımcısı Sebahattin Belik, kaçak su kullanımına ilişkin yapılan işlemlerle ilgili bilgiler verdi. Küresel ısınma, hızlı nüfus artışı ve bilinçsiz su tüketiminin su kaynaklarını ciddi bir şekilde tehdit ettiğini vurgulayan Belik, “Bunların yanında kaçak su kullanımları da bu tehdidi önemli ölçüde arttıran bir etmen. SASKİ olarak kaçak kullanımların önüne geçmek için 7/24 çalışma yürütüyoruz. Bu çalışmaların sonucu olarak 2017 yılı içerisinde 9 bin 420 kaçak tutanağı tuttuk” diye konuştu.

Anlık takip

Belik, “Hane, işyerleri ve bahçelerdeki kaçak su kullanımlarının yanı sıra kuyu, kaptaj, havuz ve benzeri tesisler de kurumumuz tarafından gerçekleştirilen çalışmalarla ya da coğrafi bilgi sistemimiz üzerinden anlık olarak kontrol edilebiliyor. Bu noktada vatandaşlarımızdan gelen ihbarlarda önemli bir yer teşkil ediyor. 167 Sayılı Yer Altı Suları Hakkında Kanun, 2560 Sayılı İSKİ Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’a istinaden çıkarılan Tarifeler ve Abone Hizmetleri Yönetmeliği ile 2872 Sayılı Çevre Kanunu hükümleri uyarınca yer altı sularını kullanmak için açılan kuyularda sayaç konularak abonelik işlemlerinin yapılması gerekiyor. 10 metreden derin kuyularda ise aboneliğin yanı sıra Devlet Su İşleri’nden (DSİ) ruhsat alınması gerekiyor.”

749 kişi ceza aldı

Abone olmadan, abone olunduğu halde sayaçsız veya sayacı devre dışı bırakarak herhangi bir düzenekle su kullanmayı ve sayaca müdahaleyi kaçak su kullanımı olarak değerlendirdiklerinin altını çizen Belik, “Bu yönde hareket edenler hakkında Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz. Sadece 2017 yılında 9 bin 420 kaçak tutanağı tuttuk. Yaklaşık 3 milyon lira kaçak tahakkuku yaptık. 2012 yılından günümüze kadar ise kaçak su kullandığı tespit edilen bin 157 kişiye dava açıldı. 749 kişi ise cezalandırıldı. Kaçak su kullanımı suyun maliyetinin artmasına ve pahalı olmasına yol açıyor. Bunun önüne geçmek için duyarlı vatandaşlarımızın da bize destek olmasını bekliyoruz. Kaçak su kullananları Alo 185 çağrı hattımızdan veya www.sakarya-saski.gov.tr adresi üzerinden bizlere bildirmelerini önemle rica ediyoruz” ifadelerini kullandı.
6 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
4a36be1d2ef8350b08325e0aafc21f4b@