Kadın Mahkumlara Anlamlı Ziyaret

Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı, İl Jandarma Alay Komutanı ile baro üyesi avukatlar Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Ferizli L Tipi Ceza İnfaz Kurumu'ndaki kadın mahkumları ziyaret etti.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcısı Ferhat Kapıcı, Sakarya İl Jandarma Komutanı Ramazan Akça, Sakarya Barosu Başkanı Vacit Öktem ile baro üyesi 10 avukat mahkumlara karanfil dağıttı. Baro üyesi avukatlar kadın mahkumların sorunlarını dinlerken Başsavcı Kapıcı ile Baro Başkanı Öktem, cezaevi yemekhanesinde toplanan kadın mahkumlara konuşma yaptı.

Cumhuriyet Başsavcısı Kapıcı, kadın mahkumların ihtiyaçlarının giderilmesi için özel önem gösterdiklerini ve her türlü sorunları ile yakından ilgilendiklerini söyledi. Kadın hükümlülerin erkek hükümlülerle aynı haklara sahip olduklarını kaydeden Kapıcı, şunları söyledi: ''Cezaevindeki personelimizin bütün imkansızlıklarına rağmen çalışmalarını takdirle karşılıyorum. Cezaevindeki temel amaç hükümlülerin tekrar topluma kazandırılmasıdır. İçeride bazı alışkanlıklar edindirerek, eğitim ve meslek kazandırarak dışarıda daha iyi bir yaşam sağlamaktır. En büyük amacımız bu. Devletimiz eskiye göre çok sıcak ve modern cezaevleri yaptı. Birçok ülkede olmayan şartları mahkumlara sunduğumuzu düşünüyoruz. Hepimiz cezaevlerinin boş kalmasını arzu ediyoruz.''

Kadınların Sorunları Hala Devam Ediyor

Sakarya Barosu olarak kadın mahkumların sorunlarını yakından takip ettiklerini belirten Öktem, ellerinden geldiği kadar mahkumlara yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade etti. Sorunların çözümü için baro bünyesinde izleme komisyonları kurduklarını anlatan Öktem, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla cezaevlerindeki kadın mahkumları ziyaret etme gereği duyduk. Kadınların geçmişten gelen sorunları halen devam ediyor. Kadınların insan hakları sorunu yalnızca kadın sorunu değil, demokrasinin sorunudur. Tüm evrensel düzenlemelere aykırı olarak kadınlar için adaletsizlik devam ediyor. Çünkü namus bahanesi ile kadınların öldürülmeleri durumundan dolayı, kadın örgütlerinin davaya katılma talepleri hala kabul edilmiyor ve sanık karşısında müdahil masası boş kalıyor." dedi.

Cinayet suçundan üç yıl hükümlü olan iki çocuk annesi N. G. (37), cezaevine düşmeden önce bir gün bile kadınlar gününü kutlamadığını dile getirdi. 'Biz burada hatırlanıyoruz. Dışarda olsaydım kadın olduğum halde Dünya Kadınlar Günü'nü hatırlamazdım' diye konuşan N.G, şöyle konuştu: "Cezaevinde olduğumuz için cezaevi müdürümüz olsun, savcılarımız olsun kadınlar gününü bize hatırlatıyor. İki yıldır Dünya Kadınlar Günü'nü cezaevinde kutluyorum. En azından kadın ve anne olduğumu hatırlıyorum. Cezaevi yetkilileri bize hiçbir zaman suçlu gözüyle bakmadı. İnsanların hayatlarında keşkeler var. Keşke diye bir şey yok. Dışardaki insanların bile hayatında keşkeler var. Keşke burada olmasaydım, dışarda kızlarımın yanında olmayı yeğlerdim. Özgürlüğü bir kenara bırakıyorum, çocuklarım yanımda değil. Dünya Kadınlar Günü'nü çocuklarımla birlikte yaşamayı yeğlerdim. Dışarı çıkınca kadınlar gününü unutmayacağım, her yıl kutlayacağım. 14 aydan beri sadece açık görüşleri istiyorum, kapalı görüşlere dayanamıyorum. Çocuklarımı çok seviyorum."

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif"><font size="2"><strong>Kadınların Sorunları Hala Devam Ediyor<br /></strong><br />Sakarya Barosu olarak kadın mahkumların sorunlarını yakından takip ettiklerini belirten &Ouml;ktem, ellerinden geldiği kadar mahkumlara yardımcı olmaya &ccedil;alıştıklarını ifade etti. Sorunların &ccedil;&ouml;z&uuml;m&uuml; i&ccedil;in baro b&uuml;nyesinde izleme komisyonları kurduklarını anlatan &Ouml;ktem, <font color="#333399">&quot;8 Mart D&uuml;nya Kadınlar G&uuml;n&uuml; dolayısıyla cezaevlerindeki kadın mahkumları ziyaret etme gereği duyduk. Kadınların ge&ccedil;mişten gelen sorunları halen devam ediyor. Kadınların insan hakları sorunu yalnızca kadın sorunu değil, demokrasinin sorunudur. T&uuml;m evrensel d&uuml;zenlemelere aykırı olarak kadınlar i&ccedil;in adaletsizlik devam ediyor. &Ccedil;&uuml;nk&uuml; namus bahanesi ile kadınların &ouml;ld&uuml;r&uuml;lmeleri durumundan dolayı,&nbsp;kadın &ouml;rg&uuml;tlerinin davaya katılma talepleri hala kabul edilmiyor ve sanık karşısında m&uuml;dahil masası boş kalıyor.&quot;</font> dedi.<br /><br /></font><font size="2">Cinayet su&ccedil;undan &uuml;&ccedil; yıl h&uuml;k&uuml;ml&uuml; olan iki &ccedil;ocuk annesi N. G. (37), cezaevine d&uuml;şmeden &ouml;nce bir g&uuml;n bile kadınlar g&uuml;n&uuml;n&uuml; kutlamadığını dile getirdi. <font color="#333399">'Biz burada hatırlanıyoruz. Dışarda olsaydım kadın olduğum halde D&uuml;nya Kadınlar G&uuml;n&uuml;'n&uuml; hatırlamazdım'</font> diye konuşan N.G, ş&ouml;yle konuştu:<font color="#333399"> &quot;Cezaevinde olduğumuz i&ccedil;in cezaevi m&uuml;d&uuml;r&uuml;m&uuml;z olsun, savcılarımız olsun kadınlar g&uuml;n&uuml;n&uuml; bize hatırlatıyor. İki yıldır D&uuml;nya Kadınlar G&uuml;n&uuml;'n&uuml; cezaevinde kutluyorum. En azından kadın ve anne olduğumu hatırlıyorum. Cezaevi yetkilileri bize hi&ccedil;bir zaman su&ccedil;lu g&ouml;z&uuml;yle bakmadı. İnsanların hayatlarında keşkeler var. Keşke diye bir şey yok. Dışardaki insanların bile hayatında keşkeler var. Keşke burada olmasaydım, dışarda kızlarımın yanında olmayı yeğlerdim. &Ouml;zg&uuml;rl&uuml;ğ&uuml; bir kenara bırakıyorum, &ccedil;ocuklarım yanımda değil. D&uuml;nya Kadınlar G&uuml;n&uuml;'n&uuml; &ccedil;ocuklarımla birlikte yaşamayı yeğlerdim. Dışarı &ccedil;ıkınca kadınlar g&uuml;n&uuml;n&uuml; unutmayacağım, her yıl kutlayacağım. 14 aydan beri sadece a&ccedil;ık g&ouml;r&uuml;şleri istiyorum, kapalı g&ouml;r&uuml;şlere dayanamıyorum. &Ccedil;ocuklarımı &ccedil;ok seviyorum.&quot;</font></font></font></p>
Kadın Mahkumlara Anlamlı Ziyaret
15 yıl önce
Kadın hastalıkları
Kadın Hastalıkları ve Doğum Sakarya Kadın hastalalıkları