Kadına Seçme Hakkı Verilmesinin Üzerinden 75 Yıl Geçti

Sakarya Barosu Kadın Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat Reyhan Şahin, kadınlara seçme ve seçme hakkının tanınmasının üzerinden 75 yıl geçmesine rağmen kadınların temsil edilememe sorununun devam ettiğini söyledi.

Şahin, yaptığı açıklamada 5 Aralık 1934'te mecliste kadına seçme ve seçilme hakkı tanındığını belirterek, “1934'ten bu yana 75 yıl geçmesine karşın kadınların temsil edilememe sorunu devam etmektedir. Sorun yalnızca kadının temsiliyeti sorunu değildir.Nüfusun yarısını oluşturan kadının siyasi karar organlarında ve mecliste yerini alamaması tam olarak bir demokrasi sorunudur. Erkek demokrasi yerine, gerçek demokrasiye ulaşılamamış olması kadını ve erkeği ile toplumun sorunudur. Mecliste yüzde 9.1, yerel yönetimlerde ise yüzde1 oranında temsiliyetin tam demokrasi hedefi için toplumsal ve siyasal alanda ciddi bir problem olduğunun kadınlar dışında görmezden gelinmesidir” dedi.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) İnsani Gelişim Raporunda Türkiye'de kadınların politik ve ekonomik hayatta yer almaları bakımından 80 ülke arasında 76. sırada yer aldığını ifade eden Şahin, “Yine, Dünya Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksinin 123. sırasında bulunduğumuz gerçeği de çarpıcıdır. Türkiye'de kadınların siyasal hayata katılım yollarını tıkayan kültürel, sosyal, ekonomik koşulların düzeltilmesinin yanı sıra anayasa ve siyasi partiler yasasında da değişiklik yapılmalı ve dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi cinsiyet kotası uygulanmalıdır. Kadınlar siyasette, siyasetin vitrini için değil, düşünce ve fikirlerinin yanı sıra üreten insanlar oldukları için yerlerini almalıdırlar. Uygar bir dünyada yer almanın ön koşulu olan kadın-erkek eşitliğinin yaşama geçirilmesi için , tüm karar mekanizmalarında ve mecliste eşit temsil ve eşit katılım zorunludur diyoruz. Kadınların seçme ve seçilme hakkının kazanıldığı günün yıldönümünde, herkesi bu doğrultuda mücadeleye çağırıyoruz” diye konuştu.

15 yıl önce
telif hakkı