Biosun Pamukova, Pamukova Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi önderliğinde düzenlenen proje kapsamında, okullarda toplanan 6.420kg atık kağıt, Orman İşletme Şefliği’nin desteğiyle 1.250 adet fidana dönüştü.
Biosun Pamukova, Pamukova Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin ilk olarak 1 Aralık 2015 tarihinde “Her Kağıt Bir Ağaç, Her Ağaç Bir Yaşam” sloganıyla duyurduğu ve Orman İşletme Şefliği’nin desteklediği “Kağıttan Fidana Dönüş” projesi ilk meyvesini verdi. Pamukova İlçesi’nde bulunan ilk, orta ve lise düzeyindeki tüm okullarda, kitap, defter, kağıt ve karton grubuna giren, kire ve suya temas etmemiş toplam ağırlığı 6.420kg olan atık kağıt toplandı. Toplanacak her bir ton atık kağıt karşılığında 10 adet fidan dikimi sözünü veren Pamukova Orman İşletme Şefliği, desteğini artırarak 1.250 adet fidan hediye etti. Orman Haftası kapsamında 24 Mart 2016, Perşembe günü Karapınar Köyü yakınlarında gerçekleştirilen “Orman Haftası Kutlama ve Fidan Dikim Şenliği”ne Pamukova Kaymakamı, Pamukova Garnizon Komutanı, Emniyet amirleri, Pamukova Milli Eğitim Müdürü, Pamukova Orman İşletmesi, Geyve Orman İşletmesi, Tarım İşletmesi, çeşitli dernek üyeleri ile Pamukova Belediyesi memurları düzeyinde katılım gerçekleşti. Karapınar Köyü sakinleriyle birlikte 300’e yakın davetlinin yer aldığı organizasyonda katılımcıların 225 kişisi öğrencilerden oluştu.
“Türkiye’nin yüzde 28’inin, Pamukova’nın ise yüzde 61’inin ormanlarla kaplı” olduğu bilgisini veren Geyve Orman İşletme Müdürü Mustafa İşçioğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan organizasyon, Pamukova Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencisi Beyza Ceylan’ın konuşmasıyla devam etti. Beyza Ceylan’ın ardından söz alan Biosun Pamukova Tesisi Eğitim Uzmanı Kaan Arda, proje kapsamında dikilecek her yeni fidanla gelecek yaşamlara katkı sağladıklarını söyledi. Kaan Arda sözlerine şöyle devam etti; “Bir fikir, bir hayalle çıktığımız bu yolda, projemizin gerçeğe, çok önemli bir etkinliğe dönüşmüş olmasını görmekten dolayı mutluluk duyuyoruz. Şu ana kadar toplanan 6.420kg atık kağıdın okulların kapanışı ile birlikte katlanacağına inanıyoruz. Projemiz kapsamında Pamukova Orman İşletme Şefliği’mizin desteğini artırarak bugün bizlere 1.250 adet fidan vermesi ve ayrıca kendi bahçelerimize dikebilmemiz için birer fidan hediye etmesi bizleri çok memnun etti. “Kağıttan Fidana Dönüş” projemizin bundan böyle geleneksel olarak her yıl düzenleneceği bilgisini de burada paylaşıyor olmaktan mutluluk duyuyorum”. Kaan Arda, ayrıca projeye büyük katkısı olan Pamukova Orman İşletme Şefi Savaş Pehlivan’a, Pamukova Kaymakamı Recai Karal’a, Pamukova Belediyesi Başkanı Cevat Keser’e ve Pamukova Belediyesi Başkan Yardımcısı Nuri Öztürk’e teşekkürlerini iletti.
Kaan Arda’nın ardından söz alan Pamukova Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Osman Aydın’nın konuşmasından sonra fidan dikim alanına geçildi. Katılımcılar; proje ortaklarından Teknik Lise öğrencilerinin, fidan sahiplerinin belli olması amacıyla hazırladıkları yaprak şeklindeki isimliklerle birlikte fidanlarını dikti. Şenlik boyunca okulların organize ettiği palyaçolar çocuklar için yüz boyama etkinlikleri gerçekleştirirken, Orman İşletme Şefliği tarafından her katılımcı için şapka, bloknot ve kalem hediye edildi. Etkinlik sonrasında ulaşım desteği veren Pamukova Belediyesi, belediye servisleriyle öğrencilerin tekrar geri ulaşımını sağladı.
Projenin ikinci aşaması olan 18-19 Haziran 2016 tarihlerine kadar atık kağıt toplamaya devam edecek okullara; eğitim-öğretim yılı boyunca topladıkları her bir ton kağıt atık karşılığında 200TL değerinde hediye çeki sunulacak. Çeklerin, 21 Haziran 2016 tarihinde Biosun Pamukova Tesisi’nde gerçekleşecek bir törenle takdim edilmesi planlanıyor.
Çevreye karşı duyarlılığı ile bilinen, 2010 yılından beri Pamukova’da faaliyet gösteren dünyanın en kapsamlı entegre katı atık yönetimi tesisi olan Biosun Pamukova; bu proje ile birlikte atığın aslında ekonomik bir değer olduğunu bir kez daha vurguladı. 21-26 Mart tarihleri arasında kutlanan Orman Haftası süresince de yarınımızın en değerli mirası olan oksijen deposu ormanların çocuklarımıza miras bırakılması gerektiği konusunda farkındalık yarattı. Biosun Pamukova, bundan böyle her yıl Orman Haftası kapsamında etkinliklerini sürdürmeye devam edecek.
Kısaca Biosun Pamukova
Biosun Pamukova Katı Atık İşleme Enerji ve Çevre Sanayi Ticaret A .Ş., 2008 yılında Sakarya iline bağlı Pamukova ilçesinde kuruldu. İnşaatına 2010 Nisan ayında başlanan tesis, 2011 Aralık’ta kademeli olarak faaliyete geçti. Biosun Pamukova; evsel ve hayvansal katı atıkların toplanması, aktarılması, ayrıştırılması ve geri kazanımı alanında dünyanın ilk entegre katı atık yönetim tesisi olarak faaliyet gösteriyor. Bugün beyaz ve mavi yaka olmak üzere 300 ’e yakın kişinin çalıştığı tesis, 40 bin metrekare üzerine kurulu bir alanda üç vardiya esasına göre faaliyet gösteriyor