Kaliteli Fındık Üretimi İçin Yapılması Gerekenler?

Karasu İlçe Tarım Müdürlüğü ve Limandere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından çiftçilere seminer verildi.

Limandere Beldesi Tarımsal Kalkınma Kooperatif binasında düzenlenen seminere çiftçiler büyük ilgi gösterdi. Seminerde çiftçilere fındık, meyvecilik ve hayvancılık konularında bilgiler verildi. Karasu İlçe Tarım Müdürü  Mehmet Yılmaz, tarım sektörünün ekonomik krizden etkilendiğini belirterek, “Son günlerde bütün dünyada yayılan ekonomik kriz nedeniyle bilindiği gibi memleketimizde de bazı sektörler büyük sıkıntılar geçiriyor. En fazla nüfusa hitap eden  fazla emek isteyen  ve bütün zorluklara karşı karlılığı en az olan tarım sektörünün de  bundan payını alması gayet doğaldır. Zaten zor olan hayatımız daha da zorlaşmıştır. Bunu her zamankinden daha fazla çalışarak ve daha fazla üreterek direk pazara mal sunmanın yollarını arayarak  kooperatif ve çiftçi birliklerimizi daha yapıcı ve daha aktif yönlendirir hale getirerek çalışacağız. Tarımda bilindiği gibi karlılık azdır ve bunu nasıl aşacağız toprak tahlili yaptırarak ve fazla gübre ilaç atmayarak maliyeti düşüreceğiz. Hele arıcıları da ortadan kaldırdığınız taktirde mutluluğa ulaştınız demektir. Fakat dediğim gibi çok çalışıp emek vereceksiniz” dedi.

Önemli Bir İhraç Ürünümüzdür

Karasu ve civarında fındık üretiminin fazla olduğunu ifade eden Yılmaz, “Fındık, ülkemizin Batı ve Orta Karadeniz bölgeleri ile Marmara'nın doğusunda yetiştirilen önemli bir ihraç ürünümüzdür. Ocak başına ortalama 2 Kg olan (dekara 80-100 Kg ürün) fındık verimini arttırmak için gerekli bakım işlerinin (budama, fidan temizliği, hastalık ve zararlılarla mücadele) yanında azot, fosfor, potasyum ve kalsiyumlu gübrelerle gübrelenmesi gerekmektedir.  Dikim yılından sonra her yıl veya iki yılda bir Kasım-Şubat ayları arasında 100 - 200 gr 15-15 -15 kompoze gübre, Mart ayında 100 gr kalsiyum Nitrat (Ca(No3)2 veya CAN, Mayıs ayında da fidanın yaşının ilerlemesine göre 50-150 gr CAN verilmelidir” diye konuştu.
Kaliteli Fındık Üretimi İçin Yapılması Gerekenler?

Limandere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Sedat Sipahioğlu'da fındık bitkisinin normal gelişimini sürdürebilmesi, bol ve kaliteli ürün verebilmesi, ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin toprak ve yaprak analizleriyle belirlenerek, yöntemine göre fındığa verilmesiyle mümkün olduğunu belirterek,  “Analiz sonuçlarına göre gübreleme yapılmaz ise fazla veya az, ya da yanlış çeşitte gübre kullanılabilir. Bu durumdan üreticiler ekonomik zararı uğrarlar, hem de bitkiler olumsuz yönde etkilenirler. Gübre önerilerinde bulunmak üzere tındık bahçelerinde toprak örneği sonbaharda gübrelemeden 1-2 ay önce ya da hasattan 10-15 gün önceki dönemde yaprak örneği alınırken alınmalıdır. Doğru bir teşhis için toprak ve yaprak örneklerinin belirli kurallara göre ve zamanında alınması gereklidir. Bu konuda üreticiler Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri  Toprak ve Yaprak Analiz Laboratuarından ayrıntılı bilgi alabilir, adı geçen laboratuarda örneklerinin analizini yaptırabilirler. Bu gübreler, bölgenin yağışlı iklim özelliği ve bitkinin istekleri göz önünde bulundurularak, biri Şubat sonu Mart başı, diğeri Mayıs sonu Haziran başında olmak üzere iki defada verilmelidir. Ocak dal uçları altındaki 30-40 cm genişliğindeki banda serpilen gübre 5-10 cm toprak derinliğine karıştırılmalıdır. Gübrenin yağışla yıkanarak ya da gaz halde kayba uğramaları önlenmelidir” diye konuştu.
<font size="2"><font face="Arial"><strong>Kaliteli Fındık &Uuml;retimi İ&ccedil;in Yapılması Gerekenler?</strong><br /><br />Limandere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Sedat Sipahioğlu'da fındık bitkisinin normal gelişimini s&uuml;rd&uuml;rebilmesi, bol ve kaliteli &uuml;r&uuml;n verebilmesi, ihtiya&ccedil; duyduğu besin maddelerinin toprak ve yaprak analizleriyle belirlenerek, y&ouml;ntemine g&ouml;re fındığa verilmesiyle m&uuml;mk&uuml;n olduğunu belirterek,<font color="#333399">&nbsp; &ldquo;Analiz sonu&ccedil;larına g&ouml;re g&uuml;breleme yapılmaz ise fazla veya az, ya da yanlış &ccedil;eşitte g&uuml;bre kullanılabilir. Bu durumdan &uuml;reticiler ekonomik zararı uğrarlar, hem de bitkiler olumsuz y&ouml;nde etkilenirler. G&uuml;bre &ouml;nerilerinde bulunmak &uuml;zere tındık bah&ccedil;elerinde toprak &ouml;rneği sonbaharda g&uuml;brelemeden 1-2 ay &ouml;nce ya da hasattan 10-15 g&uuml;n &ouml;nceki d&ouml;nemde yaprak &ouml;rneği alınırken alınmalıdır. Doğru bir teşhis i&ccedil;in toprak ve yaprak &ouml;rneklerinin belirli kurallara g&ouml;re ve zamanında alınması gereklidir. Bu konuda &uuml;reticiler Tarım İl ve İl&ccedil;e M&uuml;d&uuml;rl&uuml;kleri&nbsp; Toprak ve Yaprak Analiz Laboratuarından ayrıntılı bilgi alabilir, adı ge&ccedil;en laboratuarda &ouml;rneklerinin analizini yaptırabilirler. Bu g&uuml;breler, b&ouml;lgenin yağışlı iklim &ouml;zelliği ve bitkinin istekleri g&ouml;z &ouml;n&uuml;nde bulundurularak, biri Şubat sonu Mart başı, diğeri Mayıs sonu Haziran başında olmak &uuml;zere iki defada verilmelidir. Ocak dal u&ccedil;ları altındaki 30-40 cm genişliğindeki banda serpilen g&uuml;bre 5-10 cm toprak derinliğine karıştırılmalıdır. G&uuml;brenin yağışla yıkanarak ya da gaz halde kayba uğramaları &ouml;nlenmelidir&rdquo;</font> diye konuştu.</font></font>
Tarımın Siyasetiyle Kimse İlgilenmiyor

Karasu Ziraat Odası Başkanı Fikri Hordoloş ise tarımın geçmişte sadece üreticileri ilgilendiren bir sektör olduğunu ifade ederek, “Tarım gıda güvenliği boyutuyla bütün tüketicileri ilgilendiriyor. Bütün yediklerimiz ve içtiklerimiz tarım sektörüyle ilgilidir. Yani tarım sadece köylülerin uğraş alanı değildir, kentlilerin de tüketimidir. Böyle algılanmadığı için de, tarımın entelektüeli yoktur. Entelektüeli olmayan sektörün doğru tartışılması da mümkün olmaz. Tarımın siyasetiyle kimse ilgilenmiyor. Bu basına da yansıyor. Bu bir sorundur. Biz oda olarak her zaman çiftçinin yanındayız ve sizlerle de beraberiz sizin sorunlarınızı dinleyip sizin sorunlarınıza çözüm üretiyoruz” dedi.

Seminere Tarım İl Müdürlüğü'nden yetkililer gelerek çiftçilerin sorunlarını dinlediler ve yararlı bilgiler verdiler.
<font size="2"><font face="Arial"><strong><font color="#000000">Tarımın Siyasetiyle Kimse İlgilenmiyor</font></strong><br /><br />Karasu Ziraat Odası Başkanı Fikri Hordoloş ise tarımın ge&ccedil;mişte sadece &uuml;reticileri ilgilendiren bir sekt&ouml;r olduğunu ifade ederek,<font color="#333399"> &ldquo;Tarım gıda g&uuml;venliği boyutuyla b&uuml;t&uuml;n t&uuml;keticileri ilgilendiriyor. B&uuml;t&uuml;n yediklerimiz ve i&ccedil;tiklerimiz tarım sekt&ouml;r&uuml;yle ilgilidir. Yani tarım sadece k&ouml;yl&uuml;lerin uğraş alanı değildir, kentlilerin de t&uuml;ketimidir. B&ouml;yle algılanmadığı i&ccedil;in de, tarımın entelekt&uuml;eli yoktur. Entelekt&uuml;eli olmayan sekt&ouml;r&uuml;n doğru tartışılması da m&uuml;mk&uuml;n olmaz. Tarımın siyasetiyle kimse ilgilenmiyor. Bu basına da yansıyor. Bu bir sorundur. Biz oda olarak her zaman &ccedil;ift&ccedil;inin yanındayız ve sizlerle de beraberiz sizin sorunlarınızı dinleyip sizin sorunlarınıza &ccedil;&ouml;z&uuml;m &uuml;retiyoruz&rdquo; </font>dedi.<br /><br />Seminere Tarım İl M&uuml;d&uuml;rl&uuml;ğ&uuml;'nden yetkililer gelerek &ccedil;ift&ccedil;ilerin sorunlarını dinlediler ve yararlı bilgiler verdiler.</font></font>
15 yıl önce
Oto Servis Ekipman Makinaları, Üretimi, Tamiri, BakımıOto Servis Ekipman Makinaları, Üretimi, Tamiri, Bakımı
Kaynak Suyu ÜretimiKaynak Suyu Üretimi
Çocuklar için psikolojik danışmanlık
ofis için mobilya