Kalitesiz Güneş Gözlüklerine Dikkat!

Uzmanlar kalitesiz güneş gözlüğü kullanılması halinde kataraktın yanı sıra körlüğe kadar götürebilecek rahatsızlıkların ortaya çıkabileceği uyarısında bulunuyor.

Göz Hastalıkları Uzmanı Hakan Yüzer, güneş gözlüğünün bir aksesuar değil, ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Küresel ısınma sebebiyle güneşli gün sayısı ve zararlı ışınların giderek arttığını dile getiren Yüzer, "Göze ulaşan zararlı ultraviyole (mor ötesi) ve kısa dalga boylu ışınlar gözde katarakt ve görme merkezinde 'sarı nokta' hastalığı diye bilinen görmeyi kalıcı olarak bozan hastalıklara sebep oluyor. Hatta makule dejeneresansı denilen bazı türlerindeyse tedavi imkanı olmuyor ve kalıcı körlüğe kadar gidiyor." diyor.

Güneş ışınlarına doğrudan maruz kalmanın yanma, batma, kuruluk, sulanma, ışıktan aşırı rahatsız olma, göz kapaklarını açmada zorluk çekme gibi şikayetlere sebep olduğunu kaydeden Yüzer, mutlaka güneş gözlüğü kullanılmasını tavsiye ediyor. Aşırı güneş ışığına maruz kalan ve güneş gözlüğü kullanmayanlarda gözün iç kısmında göz bebeğine doğru et yürümesi de oluştuğunu vurgulayan Yüzer, şu bilgileri veriyor: "Güneş gözlüğüne bir aksesuar, önemsiz bir tüketim aracı olarak bakılmamalıdır. Göz sağlığı için mutlaka güneş gözlüğü kullanılmalıdır. Güneş gözlüklerini sadece gözü ışıktan korumak değil, zararlı ışınları önlemek için de tercih edilmelidir. Bu sebeple ışıktan rahatsız olmasak bile güneş gözlüğü takmanın göz sağlığı açısından gerekli ve önemli bir ihtiyaç olduğunu unutmamamız gerekir. 'Nasıl olsa güneş gözlüğü takıyorum. Güneşe doğrudan bakabilirim' düşüncesi de yanlış. Bu durumda gözlük yeterince koruyucu olamıyor."

Uzman hekim Hakan Yüzer, gözün dış dünyaya açılan çok kıymetli bir organ olduğunu, bu kadar değerli ve hassas bir organa seyyar tezgahlardan gelişi güzel güneş gözlüğü alınamayacağını dile getiriyor. Sadece renkli olup ultraviyole filtre edici özelliği olmayan camların göz bebeğinin fazla büyümesine neden olduğu için zararlı ışınların göze daha çok girerek, retina da görmeyi sağlayan hücrelerde bozulmalar oluşturduğunu hatırlatan Yüzer, kalitesiz güneş gözlükleri bu nedenle daha da zararlı olabildiğini belirtiyor.

Yüzer, güneş gözlük alınırken şu özelliklere dikkat edilmesini istiyor:

- Güneş gözlüklerinde ultraviyole ya da morötesi ışınları kestiğine dair bir sertifikası olmalı

- Satın aldığınız güneş gözlüğünü ışığa karşı tutun; gözlüğü aşağı yukarı oynatın. Böyle yaptığınızda camında dalgalanmalar meydana geliyorsa gözlük camı kalitesiz olduğunu gösteriyor.

- Çizik camlı gözlükleri almayın

- Güneş gözlüğünü bir uzmanın yardımıyla yüz şekline göre seçin. Yüze tam oturmayan gözlükler yan kısımlardan sızan zararlı güneşin ışınlarına maruz bırakır.

- Güneş gözlüklerinin cam renginin duman ve kahverengi olmasına dikkat edin. Amber ve turuncu renkte güneş gözlüğü camları, trafik ışıklarının renklerini algılamakta zorluk çekilmesine neden oluyor.

- Yine mavi renkli camların,güneş ışınlarının daha çok göze yansımasına neden olduğu için bu cam renkli gözlüklerde tercih edilmemelidir.

16 yıl önce
Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Güneş Enerjisi, Yakıt Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Güneş Enerjisi, Yakıt
Dikkat geliştirme
güneş enerji sistemleri