Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Akdemir, mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden sıcakların kalp krizi ve ölümleri tetiklediğini bildirdi.
Akdemir, yaptığı yazılı açıklamada, meteoroloji tahminlerine göre iki gün boyunca sıcaklıkların 40 dereceyi aşmasının beklendiğini belirtti.
Sıcaklarda sadece orta yaş ve üzeri grupların değil, gençlerin de kalp krizi riskiyle karşı karşıya bulunduğuna işaret eden Akdemir, dünyada kalp krizi geçirenlerin yarısının hayatını kaybettiğini dile getirdi.
Kalp krizine yol açan olan sebepler arasında sigara, şeker hastalığı, fazla kilo, yüksek tansiyon, genetik faktörler ve ileri yaş gibi unsurların sayılabileceğine işaret eden Akdemir, şu bilgiyi paylaştı:
"İlaç kullanımı, başka organ hastalıkları ve iklim değişiklikleri de kalp krizini tetikler. Soğuk havalarda donma noktasına gelme durumlarında da yine en sık ölüm şekli kalp krizidir. Mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden sıcak havalar, kalp krizi ve ölümleri tetikler. Vücudumuzdaki terlemeden dolayı bol su tüketilmeli, günün en sıcak olduğu 10.00 ile 16.00 saatlerinde mümkünse dışarı çıkılmamalı. Öğle saatlerinde denize girmek, uzun süre plajda durmak ve güneş altında kalmak çok tehlikelidir. Mümkün olduğunca vücudu örten kıyafetler giyilmeli."
Sigaraya dikkat
Sıcak havalarda sigara kullanımının da çok tehlikeli olduğuna dikkati çeken Akdemir, "Böyle havalarda sigara kullanılırsa hem vücudun sıvı dengesi hem de damar gerginliği bozulur. Bu durumda alınan sigara, vücuda daha zararlı hale gelir. Zaten paketinin üzerinde de yazdığı gibi sigara, normal kalp damarlarında bile pıhtılaşmaya neden olarak kalp krizi ve ölüme yol açar" ifadesini kullandı.
Akdemir, kalp krizini tetikleyen diğer sebebin de besin zehirlenmesi olduğunu, özellikle yaz aylarında bu duruma çok sık rastlandığını aktaran Akdemir, şunları kaydetti:
"Besin zehirlenmelerinin en sık tavuklu, dondurmalı ve çikolatalı yiyeceklerde görüyoruz. Besin zehirlenmelerinde çok aşırı sıvı kaybedilmesi neticesinde ölümler meydana gelir. Sağlıklı bir insanın dikkat etmesi gerekirken, kalp hastalığı olan birinin daha da dikkatli olması gerekir. Örneğin, hastalar tansiyon ya da idrar söktürücü ilaçlar alıyorsa dozlarının ayarlanması gerekir çünkü tansiyonun sebep olduğu, vücuttaki su kaybı nedeniyle fazla ilaç alındığında insanların susama refleksi de bozulur. Yeteri kadar sıvı alamadığı için vücut sıvıya ihtiyaç duyacaktır."