Kanser mi Yiyiyoruz?

Önemli bir devlet yetkilisinin söylediği "Ne yapsak önleyemiyoruz. Tarım ilaçları resmen kanserojen yayıyor" yönündeki itiraf gibi sözleri bomba gibi düştü.

Önemli bir devlet yetkilisinin söylediği "Ne yapsak önleyemiyoruz. Tarım ilaçları resmen kanserojen yayıyor" yönündeki itiraf gibi sözler hepimizin sağlığını ilgilendiren bu durumun ciddiyetini bir kez daha ortaya koydu.

Gerçekten de öyle. Domates, biber gibi basit görünen bu konu aslında, küçücük çocuklara sebze ve meyvalar aracılığı ile kanserojen maddelerin yedirildiği acı bir gerçek ve MGK dosyalarından da öte bir devlet sorunu.

Peki, Tarım Bakanlığı bu konuda ne yapıyor? Yurt dışına ihraç edilen ürünler güvenli çiftçi projesi adı altında kontrol edilirken içeride bir başıboşluk mu var?

Tarım Bakanlığı'nda bu kontrolün olup olmadığını, bu işten birinci derecede sorumlu olan Koruma Kontrol Birimi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Aslan'a sorduk.

Durumun ciddiyetinin farkında olduklarını belirten Aslan, konu ile ilgili, çiftçilerin kullanacakları tarım ilaçları ile kimyasalları kayıt ve kontrol altına alacakları bir yönetmeliğin hazırlandığını ve başbakanlığın onayının ardından resmen devreye gireceğini söyledi.

Vatandaşın sağlığı adına ne yiyeceğini bilmesinin hakkı olduğunu belirten ve bu nedenle bugüne dek yurt çapında 16 bin analiz yaptıklarını belirten Ahmet Aslan şunları söyledi:

"Yeni yönetmelik sayesinde, çiftçiler tüm kullandıkları tarım kimyasallarını il ve ilçe teşkilatlarına bildirecek. Böylece, çiftçilerin kullanacakları tüm kimyasalları kontrol altına alacağız. Ancak, çiftçileri sadece verdikleri liste ve vicdanları ile de baş başa bırakmayacağız. Sürekli tarlada ve ürünleri üzerinde yerel teşkilatlarımızla çapraz kontrollerle bu beyanların doğruluklarını ve kanserojen madde içerip içermediğini test edeceğiz. Bunlara uymayanlara da ağır cezai yaptırımlar uygulayacağız."

Durum böyle. Bu sözler eğer gerçekten bu kontroller hakkı verilerek yapılırsa gelecek için umut veriyor. Ancak ortada bir gerçek var, o da, halen piyasada olan ve bugüne dek yediğimiz bir çok meyva ve sebzenin durumunun şüpheli olduğu.

Neyin ne olduğunu anlamak da zor. O zaman, geriye tek bir şey kalıyor. Ne yediğimiz konusunda olabildiğince seçici olmak.

Belki Tarım Bakanlığı vatandaşın içini rahatlatmak adına, bu konuda piyasada satılan meyva ve sebzeleri de kontrol edip, kaynaklarını ve temizliğini araştırabilir. Ya da satış noktaları ile dev marketler incelemelere dayalı temiz analiz sonuçlarını astıkları panolarla vatandaşa ispat edebilir.

16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
3b4d5cd032dd7b524efe5b4ad06f814e@