Kanser Yapan Asbest 60 Ülkede Yasak, Türkiye'de Serbest

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Özge Akboğa, dünyada insan sağlığına zarar veren ve kansere yol açan asbesti tamamen veya kısmen yasaklanmış ülkelerin sayısının 60'ı aştığını, Türkiye'de asbestin halen yasaklanmadığını söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Sakarya Şubesince Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi'nde İş Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu düzenlendi. Sempozyumda konuşan Akboğa, Türkiye'de üç yıl öncesine kadar asbestin zararlarının sadece iş güvenliği uzmanlarınca bilindiğini kaydeden Akboğa, asbestin kanserojen bir madde olduğunu ve çeşitli meslek hastalıklarına yol açtığını vurguladı. Üç yıl önce asbest içeren gemilerin kendi ülkelerinde izin verilmeyen söküm işlerinin Türkiye'ye kaydırıldığını, basın tarafından fark edilmesiyle ülke gündemine geldiğini anlattı. Akboğa, asbestin iyi bir yalıtkan olması nedeniyle birçok sektörde yaygın olarak kullanıldığını, sanayide çalışan birçok işçinin farkında olmadan asbeste maruz kaldığının altını çizdi.

Asbestin solunum ya da içme suyuyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açtığına işaret eden Akboğa, şu bilgileri verdi: ''Asbest lifleri havayla alındığında bu liflerin büyük bölümü hava yolları hücrelerinde birikir. Bunların üst solunum yollarının yukarı bölümlerinde kalan bir bölümü ise boğazdaki mukus tabakasıyla balgamla atılır veya yutulur. Ancak bir bölümü akciğere iner ve vücuttan hiçbir zaman çıkmayabilir. Asbestin neden olduğu hastalıkların ortaya çıkması için 20 ile 40 yıl arası zaman geçmesi gerekir. Asbestin yol açtığı en ciddi hastalıklara örnek olarak akciğer zarı ve karın zarı kanseri, mezotelyoma ya da akciğer kanseri verilebilir. Ülkemizde yılda en az 500 kişide mezotelyoma görülmektedir.''

Akboğa, asbestin inşaat sektöründe yer ve tavan kaplamaları, yalıtım amaçlı püskürtme kaplamalar, ara duvarlar, yangına dayanıklı yalıtım panelleri, kazanlar ve asbestli çimentodan imal edilmiş ürünlerde kullanıldığına dikkat çekti. Asbest nedeniyle oluşan meslek hastalıkları ve ölümlerin bir kısmının gerçek nedenlerinin tespit edilemediğini kaydeden Akboğa, henüz istatistiklere yansımamış olmasından dolayı inşaat sektörünün asbest tehlikesinin farkında olmadığını ileri sürdü.

Türkiye'nin asbestin tehlikeleri konusunda gelişmiş ülkelere göre geri kaldığını ifade eden Akboğa, ''Çalışanlar bu tehlikenin ciddiyeti konusunda yeteri kadar bilgilendirilmemiştir. Asbestin yol açtığı hastalıkların tedavisi için Almanya'da yıllık harcamalar 290 milyon Euro'ya çıkmıştır. Asbest nedeniyle her yıl İngiltere'de 3 bin 500, Amerika'da ise 10 bin kişi hayatını kaybetmektedir. İsveç'te 30 yıl önce asbestin kullanımı yasaklanmış olmasına rağmen, asbestten kaynaklanan ölümler normal iş kazalarındaki ölümlerin üç mislidir. Türkiye'de ise ölüm kayıtlarına genellikle solunum yetmezliği yazılmakta ve kaç işçimizin asbest nedeniyle öldüğü bilinmemektedir. Asbesti tamamen veya kısmen yasaklamış ülkelerin sayısı 60'ı aşmış, Türkiye'de ise asbestin yasaklanması henüz gerçekleşmiş değildir. AB ülkeleri, Avustralya, Brezilya, Japonya gibi birçok ülkede asbestin bina yapımında kullanımı yasaklanmıştır.'' diye konuştu.

15 yıl önce
Modifiye yapan yerler
Türkiye ulaşım
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
822b6769ef76b7167b85ec659c5ef84e@