Arnavutluk, Yunanistan, Romanya, Ukranya, Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye olmak üzere 8 ülkeden 13 temsilcinin katıldığı BSUN Yönetim Kurulu Toplantısı Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörlüğü'nde yapıldı. Basına kapalı toplantı öncesi BSUN Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mychaylo Zgurovsky gazetecilere yaptığı açıklamada, gündemlerinin başında ekonomik kriz, enerji ve Avrupa'nın yeniden şekillenmesi olduğunu belirtti. Karadeniz üniversiteleri olarak çok boyutlu bu sorunlara çözüm bulmaya çalıştıklarını aktaran Zgurovsky, şunları söyledi:
"Gündemdeki problemlere karşı Karadeniz Bölgesi bir yaklaşım geliştirmek zorunda. Başkan olarak zorunluluğum bölgedeki üniversitelerin bilgi ve tecrübelerini problemlere karşı aktif rol olarak yönetmektir. Karadeniz Bölgesi'ndeki sorunların çözümü için çeşitli çözüm önerileri geliştireceğiz. Bunun için kuruluşumuz gündemdeki öncelikli sorunları ele alıyor. Her hedef için çeşitli projeler oluşturuluyor. Bölgedeki çeşitli kurumlarla yakın temas halinde hedeflerimize ulaşmaya çalışıyoruz. 2010 yılı Bologna Süreci'nin tamamlanma yılı olarak kabul ediliyor. Bologna Süreci'nden sonraki gelişmeler için yeni stratejiler de hazırlamamız gerekiyor. Ayrıca Karadeniz Bölgesi'ndeki üniversiteler arasında öğrenci ve akademisyen değişimi için yeni projeler üzerinde çalışıyoruz." dedi.
BSUN Direktörü Prof. Dr. Eden Mahmut ise Karadeniz Bölgesi'ndeki 100'den fazla üniversitenin birliğe üye olduğunu belirterek, çalışmaların yoğun bir şekilde sürdüğünü vurguladı. Mahmut, "BSUN İcra komitesi çeşitli projeler konusunda kararlar alacak. Birkaç önemli karar alınmak zorunda. Gündemdeki projelerimiz sorunlarla ilgili. Ekonomik krizin çeşitli boyutları var. Mesela yüksek öğretim sektörüne de etkisi var. Sosyal yaşama da etkisi var. Bu bakımdan üniversitelerin ekonomik krize yaklaşımı ekonomik krizi çözme problemi değil de krizin içinde ne yapabiliriz sorusunu yanıtlamaktır. Ayrıca topluma nasıl iş verebiliriz bunu da düşünüyoruz. Karadeniz Bölgesi'ndeki sürdürülebilir kalkınma konusunda ne tür yaklaşımlar yaratabiliriz bunun üzerinde çeşitli projelerimiz var." diye konuştu.
Küresel Boyutta Yaptığımız Çalışmalar Çok Önemli
Toplantıya ev sahipliği yapan SAÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman da BSUN'nin Türkiye ve bölge ülkeleri arasındaki işbirliğine önemli katlıları olduğunu söyledi. Durman, 2000 yılından itibaren Türkiye'deki üniversitelerin BSUN'de aktif olarak rol aldığını belirterek şu bilgileri verdi: "İlk kez yürütme kurulu düzeyinde böyle bir toplantıya ev sahipliği yapıyoruz. Küresel boyutta yaptığımız çalışmalar çok önemli ama komşu ülkelerle ilişkilerimizi daha öncelikli görüyorum. Bu anlamda bu tür çalışmalarda etkin olarak görev almaya çalışıyoruz. Toplantımıza katılan rektörlere yüksek öğretim ve üniversitemizle ilgili Bologna Süreci'nde yapılan çalışmaları aktardım. Gerçekten de bu konuda ileride olduğumuzu kendileri de takdir etti. Bunun dışında Türkiye ve SAÜ olarak bu ağ içinde nasıl ortak proje geliştirebiliriz konusunu tartışacağız." dedi.
Durman, Karadeniz'in korunması gereken en değerli varlıklardan biri olduğunu belirterek, bölgesel işbirliğini geliştirme konusunda önemli projeler geliştireceklerini sözlerine ekledi.