Karadeniz'in Hırçın Dalgaları 10 Yazlığı Daha Yıktı

Karasu ilçesinde liman ve mendirek inşaatı nedeniyle daralan kumsalda kalan prefabrik ve betonarme yazlıklar, Karadeniz'in hırçın dalgalarına birer birer yenik düşüyor.

Yazlıkları yıkılan ev sahipleri önlem için yapılan kıyı tahkimatının soruna çözüm getirmediğini belirtirken yetkililer de denizin kumsalı almasının turizmi etkileyebileceğini vurguluyor.

Karasu ilçesi sahilinde 1950'li yıllarda kıyı şeridi mevzuatı olmadığı dönemde belediye tarafından parsellenerek satılan, ancak imar izni olmayan bölgede yapılan çok sayıda yazlık ev, Karadeniz'in hırçın dalgalarından zarar görüyor. Liman inşaatı başlamadan önce denize 150 metre mesafede bulunan yazlıklar, liman ve mendirek inşaatı sebebiyle yönü değişen akıntı ve dalgaların daralttığı kumsalda denize sıfır hale geldi. Onlarca yazlığın yıkıldığı sahilde Demiryollar Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü tarafından önlem için yapılan kıyı tahkimatlarına rağmen yazlıklar yıkılıyor. Son 15 gün içinde dalgalar 10 evi daha yıktı. Dalgaların yıktığı yazlıklar, tsunami görüntüsü oluşturdu.

Dalgaların sahildeki yazlığının altındaki toprağı ve kumu alması sonucu evi yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Mehmet Şen, evinin temelinin altına boşalan toprak ve kumun yerine beton dökerek önlem almaya çalıştı. Sahile yapılan kıyı tahkimatının evlerini dalgalardan koruyamadığını söyleyen Şen, "Yazlığımı korumak için önlem alıyorum. Faydasının olmayacağını biliyorum. Ama kendimizi avutuyoruz. Deniz tahkimata rağmen evleri yutmaya devam ediyor. Zaten sahil diye bir şey kalmadı, evler denize sıfır oldu." dedi.

DALGALARIN YIKTIĞI EVLERİ TEMİZLEYEREK SAHİLİ TURİZME AÇACAĞIZ

Karasu Kaymakamı Murat Duru, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, dalgaların yıktığı yapıların kıyı kanununa göre kaçak olduğunu ve yıkılması gerektiğini söyledi.

Denizin kıyı şeridini daha fazla etkilememesi için DLH tarafından 25 metre uzunluğunda 12 adet kıyı tahkimatı yapıldığını belirten Duru, şunları kaydetti: "Denizin nereye kadar geleceği belli değil. DLH'nin yaptırdığı 12 adet kıyı tahkimatı tamamlandı. Tahkimatların teknik olarak denizin içeri girmesinin önüne geçeceği söyleniyor. Bunu ilerleyen zamanda göreceğiz. Yaşananlar doğal bir şey. Alınması gereken tedbirler alındı. İlgili yerlere biz durumu bildiriyoruz."

<font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Dalgaların sahildeki yazlığının altındaki toprağı ve kumu alması sonucu evi yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Mehmet Şen, evinin temelinin altına boşalan toprak ve kumun yerine beton d&ouml;kerek &ouml;nlem almaya &ccedil;alıştı. Sahile yapılan kıyı tahkimatının evlerini dalgalardan koruyamadığını s&ouml;yleyen Şen<font color="#333399">, &quot;Yazlığımı korumak i&ccedil;in &ouml;nlem alıyorum. Faydasının olmayacağını biliyorum. Ama kendimizi avutuyoruz. Deniz tahkimata rağmen evleri yutmaya devam ediyor. Zaten sahil diye bir şey kalmadı, evler denize sıfır oldu.&quot;</font> dedi.</font><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"> <p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>DALGALARIN YIKTIĞI EVLERİ TEMİZLEYEREK SAHİLİ TURİZME A&Ccedil;ACAĞIZ</strong></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Karasu Kaymakamı Murat Duru, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı a&ccedil;ıklamada, dalgaların yıktığı yapıların kıyı kanununa g&ouml;re ka&ccedil;ak olduğunu ve yıkılması gerektiğini s&ouml;yledi.</font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Denizin kıyı şeridini daha fazla etkilememesi i&ccedil;in DLH tarafından 25 metre uzunluğunda 12 adet kıyı tahkimatı yapıldığını belirten Duru, şunları kaydetti: <font color="#333399">&quot;Denizin nereye kadar geleceği belli değil. DLH'nin yaptırdığı 12 adet kıyı tahkimatı tamamlandı. Tahkimatların teknik olarak denizin i&ccedil;eri girmesinin &ouml;n&uuml;ne ge&ccedil;eceği s&ouml;yleniyor. Bunu ilerleyen zamanda g&ouml;receğiz. Yaşananlar doğal bir şey. Alınması gereken tedbirler alındı. İlgili yerlere biz durumu bildiriyoruz.&quot;</font></font></p></font>

Duru, kumsalları denizin alması sebebiyle turizmin etkilenebileceğini kaydetti. Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu da dalgaların kıyı tahkimatlarına rağmen yazlıklara zarar vermeye devam ettiğini belirtti. Dalgaların şimdiye kadar 30 civarında evi yıktığını ifade eden İspiroğlu, "Liman yapıldıktan sonra kum limanı aşamadı. Kum limanın batısına doldu. Doğu tarafına geçirmedi. Bu nedenle deniz kıyıyı yemeye başladı. Çözüm için 12 tane kıyı tahkimatı yapıldı. Yinede evler yıkılıyor." diye konuştu.

Bu yıl kıyı şeridinde bulunan 80 civarındaki ruhsatsız yapıyı yıktıklarını anlatan İspiroğlu, kalan ruhsatsız yapıları da yasal süreci izleyerek yıkacaklarını dile getirdi. Denizin yaptığı tahribatın turizmi etkilememesi için gerekli çalışmaları yapacaklarını ifade eden İspiroğlu, dalgaların yıktığı evleri temizleyerek sahili turizme açacaklarını sözlerine ekledi.

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Duru, kumsalları denizin alması sebebiyle turizmin etkilenebileceğini kaydetti. Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu da dalgaların kıyı tahkimatlarına rağmen yazlıklara zarar vermeye devam ettiğini belirtti. Dalgaların şimdiye kadar 30 civarında evi yıktığını ifade eden İspiroğlu, <font color="#333399">&quot;Liman yapıldıktan sonra kum limanı aşamadı. Kum limanın batısına doldu. Doğu tarafına ge&ccedil;irmedi. Bu nedenle deniz kıyıyı yemeye başladı. &Ccedil;&ouml;z&uuml;m i&ccedil;in 12 tane kıyı tahkimatı yapıldı. Yinede evler yıkılıyor.&quot;</font> diye konuştu.</font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Bu yıl kıyı şeridinde bulunan 80 civarındaki ruhsatsız yapıyı yıktıklarını anlatan İspiroğlu, kalan ruhsatsız yapıları da yasal s&uuml;reci izleyerek yıkacaklarını dile getirdi. Denizin yaptığı tahribatın turizmi etkilememesi i&ccedil;in gerekli &ccedil;alışmaları yapacaklarını ifade eden İspiroğlu, dalgaların yıktığı evleri temizleyerek sahili turizme a&ccedil;acaklarını s&ouml;zlerine ekledi.</font></p>
15 yıl önce
Karadeniz mutfağı
karadeniz pizza