Karar: "Belediyelerin Malları Haczedilebilir"

Sakarya'da yerel mahkeme, kamu mallarının haczedilebileceği yönünde bir karara imza attı. Ahmet Yıldız ve Önder Dedeoğlu, 1999'da Sapanca Belediyesi'nin Yüzevler Mahallesi'nde satışa çıkardığı bir araziyi 5 bin 500 YTL karşılığında aldı. Satın alınan arazi daha sonra mahkeme kararıyla orman arazisine dönüşünce Yıldız ve Dedeoğlu'nun tapuları iptal edildi.

Mağdurlar, belediyeye başvurarak ödedikleri bedelin geri iadesini istedi. Ancak, belediye ödenen parayı geri iade etmedi. Bunun üzerine Yıldız ve Dedeoğlu, Sapanca Asliye Hukuk Mahkemesi'nde 'Sebepsiz zenginleşme' sebebiyle belediye aleyhinde alacak davası açtı.

Dava sonucunda mahkeme, belediyenin mağdurlara tapu bedellerini yasal faiziyle geri ödemesine karar verdi. Mahkemenin verdiği karar sonrası Yıldız ve Dedeoğlu, alacaklarını tahsil etmek için icra takibi başlattı. Mağdurlar, avukatları aracılığı ile belediyenin İller Bankası'ndan gelen gelirlerine bloke koydurdu.

Banka hesaplarına bloke konulan Sapanca Belediyesi, haczin kaldırılmaması durumunda personele maaşlarının ödenemeyeceğini ve belediye hizmetlerinin duracağını belirterek, Sapanca İcra Hukuk Mahkemesi'ne itirazda bulundu.


'AİHM KARARI EMSAL OLDU'


İcra Hukuk Mahkemesi, Türkiye'deki yaygın uygulamaya göre, belediyelerin tüm mal varlıklarını 'Kamu hizmetine tahsis edilmiştir' şeklinde karar alarak borçlarını ödemekten kaçındıklarını ve bu durumun şahıslar ile idare arasında eşitsizliğe yolaçtığını kaydetti.

Mahkeme kararıyla hüküm altına alınan bir alacağın mülkiyet kapsamına değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan İcra Hukuk Mahkemesi, mülkiyet hakkının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nce teminat altına aldığını belirtti.

Mahkeme, davaya benzer nitelikteki bir davada (Tütüncü-Türkiye Davası), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ihlal edildiği gerekçesiyle Türkiye'nin tazminat ödemeye mahkum edildiğine dikkat çekti.

Mahkeme, davada uluslararası sözleşme hükümlerinin uygulanmasına karar vererek davanın reddine karar verdi. Karar üzerine Sapanca Belediyesi, mağdurlara yasal faiziyle birlikte 22 bin YTL ödedi.


TÜRKİYE'DE İLK KARAR


Mağdurlar Yıldız ve Dedeoğlu'nun avukatı Özgür Eray Taş, kararın Yargıtay'da temyizde bulunduğunu söyledi. Yerel mahkemenin cesurca bir karar aldığını ifade eden Taş, "Mahkeme AİHM'in benzer olayda Tütüncü-Türkiye Davasını emsal alarak belediye mallarının haczedilebileceğine karar verdi. Mahkeme eşitlik ilkesine vurgu yaptı. Belediyelerin ekonomik durumlarının kötü olmasının borçlarını ödememeleri gibi bir imkan sağlamayacağını belirtti. Bu kararla birlikte belediyelerin gereksiz yere borçlarını ödememe sorunları sona erecektir diye düşünüyorum. Yerel mahkemenin verdiği karar kanaatimce ilk karar. Şu anda karar Yargıtay aşamasında umarım onanacaktır" dedi.

16 yıl önce
dayanıklı tüketim malları satışı
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
c62dc7d75e6ac44769eb240bff30e196@