Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.
Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1134 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi.
Şubat ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu’nu sunmak üzere kürsüye gelen Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.
Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ile ilgili bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci şunları dile getirdi:
“ Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak şehrimiz ekonomisin tüm sektörlerde gelişimini sağlamak ve ülkemiz ihracatına en yüksek katkıyı vermek hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Odamızın 100. Yılını kutlayacağımız 2017 yılına da ihracatta rekor kırarak başladık. Şubat ihracatında da artışımız devam etti. 397 milyon 320 bin dolarla 7. Sıradayız. Artış oranımız yüzde 167. Mart rakamları önümüzdeki hafta açıklanacak. Başarının devam edeceğini tahmin ediyoruz.
Uzun zamandır Sakarya’mızın gündeminde olan Karasu Limanı’mız faaliyete girdi. Karasu Limanı ile Sakarya’mızın güçlü olan stratejik önemi daha da güç kazandı. Çok amaçlı olan Limanımız 5 milyon ton kapasitesiyle Ro-Ro gemilerine hizmet vererek İstanbul Boğazı gemi trafiğini azaltacak; sefer sürelerini kısalttığı için maliyetleri düşürecek. Büyük gemilerin de yanaşabildiği Karasu Limanı’nda Viking Projesi’nin çıkış limanı konumundayız. Bölgede konteyner çıkışı olan bir liman yok ve çok kısa bir süre içinde limanımızdan konteyner çıkışı da olacaktır.
Demiryolu bağlantısı için de çalışmalar sürüyor inşallah en kısa sürede o çalışma da tamamlansın istiyoruz.
Karasu Limanı’nda Tır Geçiş Belgesi için SATSO olarak Bakanlık ve TOBB tarafından yetkilendirildik. Limanımızda oluşturacağımız bir ofiste Odamız SATSO tarafından Dozvola (Tır Geçiş Belgesi) verilecek. Tüm üyelerimize hayırlı olsun. Karadeniz’den dünyaya açılan bir Sakarya hayal etmiştik. Bu hayalimizin günbegün hedeflerimizle birlikte gerçekleşmesi bizleri oldukça mutlu ediyor.
İstihdam seferberliği konusunda Odamızda İŞKUR ve SGK destekli birçok toplantı ve çalışma yaptık. İŞKUR müdürümüzün dün bize verdiği son rakam 5 bin 800 yeni istihdam. Güzel bir ivme yakaladık. Bu rakam da hedefimizi yıl onuna kadar 15 bine yükseltti. İnşallah istihdamda da Sakarya’mızın sorunlarını minimuma indirmek için elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz. İş dünyamız da seferberliğini sürdürsün. İlave istihdam sağlasın istiyoruz.
Arifiye Halk Eğitim Merkezi ile ortaklaşa meslek edindirme eğitimlerine başladık. Ayrıca tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde, inşaat, metal, asansör ve makina sektörlerinde, toplam 19 dalda sınav ve belgelendirme yapmak üzere TOBB – MEYBEM işbirliği ile Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavlarını gerçekleştirdik. İlk çalışmamızda Makine Bakımcı Seviye 3 ve Seviye 4 Mesleklerinde 7 Firmadan (Mikron Makine Ltd. Şti., Netmak Makine Ltd. Şti., Paksan Kireç A.Ş., Kahya Rejenere Ltd. Şti, Yılgenci A.Ş., Kromel A.Ş., Hasel Tesisat) 17 aday katıldı. Her istihdam çalışmalarımızın ayrıntıları Genel Sekreterimiz Yiğit Bey’de var. İnşallah istihdam alanında çalışmalarımızı çeşitlendireceğiz.
Son yıllarda iş dünyamızın ana gündemlerinden biri ihracatçıya yeşil pasaport meselesiydi. Güzel bir gelişme oldu.
Son 3 takvim yılı itibarıyla yıllık ortalama ihracatı 1 milyon doların üzerinde olan mal ihracatçısı firmaların temsilcilerine, ihracat tutarlarına göre değişen sayıda hususi damgalı pasaport verilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Ekonomi Bakanlığı, 15 gün içinde firmaları belirleyerek bölge müdürlükleri ile ihracatçı birliklerine bildirecek.
Bürokratik olarak birçok konuda kolaylık sağlayacaktır. Hükümetimizin iş dünyasını desteklemesi ve teşvik etmesi anlamında önem taşıyan Yeşil pasaport uygulamasında emeği geçen yöneticilerimize teşekkür ediyoruz.
Katma değerli üretimden, arge ve teknolojiden, nitelikli istihdamdan söz ediyoruz. İhracatta sürekli bir başarı elde ediyoruz. 2023 yılında çok önemli hedefler var. Hedeflere ulaşmamız için önümüzde duran meseleleri hızla halletmemiz gerekiyor. Bu anlamda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi referandumu ülkemiz için olumlu şekilde sonuçlansın arzusundayız. Referandum süreci bitecek ve hep birlikte işlerimize sımsıkı sarılacağız. 16 Nisan’ın şehrimiz, ülkemiz, dost ve kardeş coğrafyalarımız için olumlu sonuçlarla tamamlanmasını umut ediyor; SATSO Ailesine işlerinde kolaylık ve bereket diliyorum.
Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi
Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi Maddesinde konuşan 29. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Yusuf Murat Emir eğitim sektöründe yaşanan sıkıntıları dile getirerek merdivenaltı yapılanma içinde olan kreşlerle ilgili yaşanan sıkıntıları dile getirdi.
Emir konuşmasında “İzinsiz sadece vergi levhasıyla faaliyet gösteren bu kurumlar var. Bunları devlet kontrol etmeli ve böyle faaliyetlere müdahale etmiyor. Burada bir istihdam sıkıntısı, vergi sıkıntısı, kontrol edilememe sıkıntısı var Sakarya’da çocuk psikiyatri bölümü olmaması ile ilgili serzenişimize cevaben bir psikiyatr geldi. Ancak yetersiz. Sağlık kurumlarından alınan raporlar konusunda da sorun yaşıyoruz. Rapor alma üreci çok uzun. Özellikle engellilere yönelik raporların sonuçlarında da sıkıntı yaşanıyor. Doğru sonuçlar çıkmayabiliyor. Geçtiğimiz günlerde üyelere yönelik SATSO’da iş hukuku ve iş davaları ile ilgili bir eğitim düzenledik. Etkili bir eğitimdi. Teşekkür ediyoruz.” dedi.
7. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Adem Bilgen söz aldı ve ;
‘’En çok sorunu olup dile getirmeyen meslek komitelerinden birisiyiz. Çünkü biz içimizde bazı şeyleri çözmenin yoluna gidiyoruz. Global olarak bunları çözme imkanımız yok. Bizim genelde rekabetle alakalı sıkıntılarımız var. Bunları da meslek komitelerinde aldığımız kararlar gidermeye çalışıyoruz. Sıkıntı yaşadığımız konu EPDK kurumunun ucu açık olan kuralları. Bunlar daha ne ve keskin olursa biz meslek komitesi olarak işimiz daha da kolaylaşacak. Doğalgazın yaygınlaştırılmasını yıllarca söyledik. Şükürler olsun şu an doğalgazın ulaşmadığı yer yok gibi. Gelmemiş olan yerler için SATSO olarak bir çalışma yapabiliriz. Doğalgazın gelmesiyle havamız temiz kalıyor ve ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz” dedi.
16. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Oktay Topçu sigorta acentelerinin KOSGEB’e dahil edileceği bilgisine rağmen böyle bir uygulamanın henüz hayata geçmediğini ifade ederek “Sektörel olarak sorunlarımız aynı şekilde devam ediyor. KOSGEB ver tabanında hala yer almıyoruz. Bunun sebebinin de bakanlar kurulu onayının hala olmadığını öğrendik. Trafik sigortalarında memleket meselesi dediğimiz bir durum var ortada. Biz sigorta acentelerinin en büyük sıkıntısı karar mercilerinin tarafları yeterince dinlemeden karar verdiğine inanıyoruz. Bize verilen cevaplar da bizi tatmin edecek nitelikte değil.” Dedi. Topçu ayrıca, sigorta poliçelerinde uygulanması planlanan geriye doğru işleme ile ilgili de acentelerin büyük mağduriyet yaşayabileceğinin altını çizerek “ Şu anda 16 bin acente var. Eğer böyle bir uygulama yapılırsa 7 binine yakının kapanma riski var. Hatta ve hatta bir mağduriyetin ortaya çıkacağı vatandaşlar açısından da açıktır. Böyle bir ortamda 20 bine yakın yeni işsiz kadrosu ortaya çıkacak. “ şeklide konuştu
13. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Enver Tok da komite olarak üzerinde çalıştıkları İnşaat Malzemecileri İhtisas Bölgesi’nin yeri ile ilgili son durum hakkında bilgi vererek şunları dile getirdi: “
“İnşaat malzemecileri bölgesi ile ilgili bir problemimiz var. 4-5 aydır onu takip ediyoruz. İhtisas Bölgesini kurmayı planladığımız arazinin üzerine kuzey otoyolunun bir kısmı denk geliyor. 1 sene içinde tam sonuca ulaşmış olacağız. Bu konuda duyarlı olalım.”
31. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Behlül Bayrak Tüketici Hakem Heyeti yetkilileri ile gerçekleştirdikleri toplantı hakkında bilgi verdiği konuşmasında “THH’nin yazı işleri müdürü ve vekilleri ile uzun istişarelerimiz doğrultusunda yapmamız gereken bizim eksik kaldığımız konuları dinledik. Bizde onlara bazı çözüm önerilerini sunduk. Bizim temel amacımız bize oy verip buraya aidat ödeyen üyelerimizin haklarını savunmak. Bu doğrultuda sorunun tüm tarafları ile görüşmeler düzenleyerek hem üyelere hem de firmalara hem de vatandaşa çözüm sunmayı hedefliyoruz” dedi.
8. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Ramazan Çokal ise ilimizde bulunan yabancı uyruklu sığınmacı olarak nitelendirilen Suriyeli vatandaşların işletmelerde istihdam edilmelerine yönelik bir çalışma yapılmasını beklediklerini dile getirerek şu anda işletmelerin Suriyeli işçileri çalıştırmaları halinde cezai uygulamaya maruz kaldığını ifade etti.
Dilek ve temenniler
Dilek ve temenniler bölümünde konuşan Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ Karasu’da bir lojistik köy kurulması ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Meclis Başkanı Altuğ şunları dile getirdi:
Karasu’ya Lojistik Köy
“Geçtiğimiz ay meclis toplantımızı Karasu’da gerçekleştirdik. Limanımızı ziyaret ettik. Bizim gitmemiz gereken yol Lojistik Köy olmalı. Lokasyon olarak çok büyük avantaja sahip olan ilimizin bu lojistik köy uygulaması ile çok ileri bir noktaya geleceğine inanıyorum. Lojistik köy OSB kurulması şeklinde izlenen bir yolla oluşturuluyor.
Lojistik köy; ulusal ve uluslarası düzeydeki nakliye, lojistik ve eşya dağılımı ile ilgili tüm faaliyetlerin muhtelif işleticiler tarafından yürütüldüğü belli bir bölgedir. Ve Karasu kara, deniz ve demir yolları üzerinde bulunan bir bölge olması itibariyle çok uygundur.
Bu köyler genellikle metropollerin dışında, farklı taşıma türleri bağlantılarına yakın olan bölgelerde yer alır. Lojistik köylerde; taşımacılık, depolama, elleçleme, konsolidasyon, ayrıştırılma, gümrükleme, ithalat ve ihracat, transit işlemler, altyapı, sigorta ve bankacılık, danışmanlık hizmetleri verilir.
Lojistik Köyler; birden fazla taşıma türünün kullanımına olanak sağlaması, dağıtımın tek merkezden ve akıllı depolama sistemlerinin olması, gümrükleme, elleçleme, sosyal tesisler, park ve işletmeler için yapıların olması, lojistik köylerin en az 250 hektar alana kurulması gibi özellikler içermektedir. Karasu ilçemiz ve ilimiz tüm bu özelliklere sahiptir.
4458 sayılı Gümrük Kanunu’na göre elleçleme gümrük gözetimi altındaki eşyanın asli niteliklerini değiştirmeden istiflenmesi, büyük kaplardan küçük kaplara aktarılması, kapların yenilenmesi ve tamiri, havalandırılması, karşılaştırılması ve benzeri işlemleri ifade ediyor. Yani o bölgede bir üretim merkezi de olabilir anlamına geliyor.
İlimiz Karasu Bölgesi’nde böyle bir lojistik köy inşa ederek ilerleyebiliriz. SATSO olarak bu konuda çalışma yapmalıyız.” diye konuştu.
Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ’un açıklamalarının ardından Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarihçesi ile ilgili çalışma yapan Tabii Meclis Üyesi Fethi Sarıoğlu ve Tarihçi Resul Narin de dilek ve temenniler bölümünde SATSO’nun 100. Yıl çalışmaları ile ilgili bilgi verdiler.
Tabii Meclis Üyesi Fethi Sarıoğlu kürsüye gelerek şunları dile getirdi:
“1.OSB’yi kurmak için çok uğraştık. Türkiye’de bir iş kurmanın ne kadar zor olduğunu Sakarya yaşadı. 1984 yılında ihtisas hastanesi kuruyorduk ama 25 yıl gecikti. Bürokratik oligarşi her zaman var. Bu anlamda bugün meclis toplantısında dinlediğim konular beni oldukça mutlu etti.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarihi konusunda Resul Narin ile birlikte yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Tabii Meclis Üyesi Fethi Sarıoğlu, Tarihçi Resul Narin’in oda tarihi konusunda çok büyük hizmetleri oldu kutluyorum. 100 yıllık tarihi olduğunu belirlediğimiz Odamızın ilk günden itibaren tüm başkanlarını da netleştirmiş olmanın memnuniyetini yaşıyoruz. Odamızın bölgesel anlamda önemli bir yerdedir. Örneğin bölge kalkınma planlamasını yapan ilk odayız. Ben de zamanında oda tarihine çok büyük mesailer vermiş biriyim. Başkanlarımızın yanı sıra meclis üyelerimizi de hafızaya alalım. Arkadaşlarımızı yad etmek anlamında önemli bir çalışma olur.” dedi.
Odamızın tarihi ile ilgili çalışmalar hakkında bir de kitap hazırlanacağı bilgisini veren Sarıoğlu emeği geçenlere ve çalışmayı destekleyen SATSO Yönetimine teşekkür etti.
Fethi Sarıoğlu’nun konuşmasının adından kürsüye gelen Tarihçi Resul Narin Sakarya’nın en büyük Sivil Toplum Teşekkülü aynı zamanda en büyük iktisadi teşekkülü olan SATSO’nun tarihini araştırmak Sakarya’nın tarihini araştırmaktır. Sakarya’nın tarihinde çok fazla bilgi eksikliği ve kirliliği var. Birçok kurumun tarihi bilgilerinde yanlışlıklar var. Örneğin Enver Paşa 1916 Araba Fabrikası’nın sermayedar olduğu çok yeni bir bilgi. SATSO’nun tarihi bunların da ortaya çıkmasına vesile oldu. 1917 yılında Mehmet Hilmi Bey başkanlığında başlayan başkanların isimlerinin görev yaptıkları tarihler itibariyle kronolojik olarak sıralamasını araştırarak netleştirdiklerini ifade eden Narin, SATSO tarihinde bugüne kadar yer alamamış isimleri eklediklerini ve tüm görev yapan başkanları belirlediklerini dile getirdi.
1936 yılına kadar birinci başkanlık ve kinci başkanlık şeklinde ilerleyen protokolün bu tarihten sonra SATSO Meclis Başkanlığı ve Yönetim Kurulu Başkanlığına dönüştüğünü ifade etti. Narin eski dönem başkanlarını şu şekilde sıraladı:
31 Nisan 1917-25 Nisan 1923 Mehmet Hilmi Efendi- SATSO’nun kurucusu
1924-1925 Salih Bey
1925-1926 Alican Zadi Yusuf Bey
1926-1931 Diyarbekirli Zadi Hayri Bey
1931-1933 Emin Muharrem Efendi Güner
1933-1936 Hacı Numan Bey Yöntem. Listenin tamamı www.satso.org.tr ‘de SATSO tanıtım tıklandığında görülecektir.
Meclis Üyesi Behlül Bayrak “ Bu camiada meclis üyesi olarak bulunmaktan bir kez daha mutluluk ve gurur duydum. “ diyerek SATSO Meclis Üyeleri ile ilgili bir almanak çalışması yapılmasını önerdi. Bayrak ayrıca SATSO ailesinin bir parçası olmanın keyfiyetini mutluluğu arttıracak şeylerin yapılmasını talep ettiğini dile getirdi.
Meclis Toplantısı dilek ve temenniler bölümünün ardından sona erdi.