Karasu'ya Dünyayı Kıskandıracak Baraj Yapılacak

Sakarya'nın Karasu ilçesinde daha önce inşa edilen limana büyük gemilerin yanaşamaması sebebiyle, yeni bir projesi hazırlandı. Ulaştırma Bakanlığı Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü, (DLH) ilçeye çok büyük bir yeni liman inşa edecek.

Karasu Belediye Başkanı Ahmet Genç, DLH'nin liman projesi konusunda belediye ile sürekli irtibat halinde olduğunu belirterek, bu açıklamayla liman projesini ilk kez kendisinin kamuoyu ile paylaştığını söyledi. Genç, Rusya'nın dağılmasından önce planlanarak yapılan limanın eksi 8 metre derinlikte olduğunu belirterek bu limanın yetersiz kaldığını, büyük gemilerin yanaşamadığını söyledi. DLH tarafından yeni limanın proje çalışmasının tamamlandığını ifade eden Genç, inşa edilecek limanın dünyanın en büyük limanlarından birisi olacağını, bunun yanında fonksiyonlarıyla diğer limanları gölgede bırakacağını vurguladı.

Karasu Dünya'nın En Önemli Limanlarından Biri

Genç, "Önümüzdeki sene ihale edilmesi planlanan bu limana dünyanın en büyük gemileri, tankerleri, yani bütün deniz araçları yanaşabilecek, yükünü boşaltabilecek. Yani bir seferde tam 400 tır yük getirebilen gemiler limandan hizmet alacak. 9.995 bin metrekare alan üzerinde kurulacak liman İstanbul'un yükünü büyük ölçüde rahatlatacak. Bu projenin gerçekleşmesiyle Karasu dünyanın en önemli limanlarından biri haline gelecek. Limanla birlikte Karasu'dan Sakarya'ya demiryolu bağlantısı yapılacak. Bu liman çok cazip bir hale gelecek." diye konuştu.  

Karasu'ya Dünya'yı Kıskandıracak Baraj Yapılacak

Proje çalışması tamamlanan limanın 2009 yılında ihale edilmesi planlanıyor. Karasu'daki yeni limana artık Rusya, Doğu Avrupa ve Orta Asya Cumhuriyetleri'nden gelen dev gemiler yükünü boşaltabilecek. İstanbul'un denizyolu trafiği de büyük ölçüde rahatlayacak.

Sakarya Nehri'nin Karadeniz'e döküldüğü bölgeye yapılacak liman özellikleriyle dünyayı kıskandıracak. Nehrin karaya doğru 5 kilometre genişletip derinleştirilerek inşa edilecek limanda, marina alanı, askeri ikmal tesisleri, depolama alanları, genel kargo rıhtımları, hububat siloları, ham yağ depolama tankları, konteynır ve genel kargo alanları, kimyasal depolama alanları ve rıhtımlar, petrol depolama depoları, liman kontrol istasyonları ve sosyal alanlar yer alacak. Limanın bu haliyle dünyanın en büyük limanlarından olan Çin'in Şangay şehrindeki benzeriyle yarışacağı ifade ediliyor.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
60a5435273b00e3a50fc50ea245c0343@