Karbonmonoksit Zehirlenmelerine Dikkat!

Türkiye'de geçen sene 208 kişi karbonmonoksit zehirlenmesinden hayatını kaybederken bin 753 kişi de hastanelerde tedavi gördü. Aynı acının yeniden yaşanmaması için yetkililer uyarılara kulak asılmasını istiyor.

Sakarya Sağlık İl Müdürlüğü'e göre fosil yakıtların (kömür, doğalgaz v.b.) bilinçsizce yakılması zehirlenmelere sebep oluyor. Yapılan açıklamada, özellikle kış aylarında kömür sobalarının sık kullanıldığı yerlerde rüzgarlı havalarda vatandaşların çok dikkatli olması istendi. Karbonmonoksit gazının renksiz, kokusuz, tatsız, yanıcı zehirli bir madde olduğu belirtilen açıklamada, "Solunum yolu ile vücuda girerek kana geçer ve oksijen alımını engelleyerek zehirlenme ve ölüme sebep olabilir. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir." denildi.

Açıklamaya göre, karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kalan kişide şu belirtiler ortaya çıkıyor: "Baş ağrısı, baş dönmesi, yüzde pembe renk, terleme, kulak çınlaması, bulantı, kusma, solunum zorluğu, siyonoz, bayılma hissi, tansiyon düşüklüğü, kaslarda aşırı gevşeme ve hareket edememe, şuur kaybı, koma hali. Bu tablolara zamanında müdahale edilmez ise zehirlenmeler ölümle sonuçlanabiliyor. Karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kalan kişiye temiz havalı bir yere taşınması suni solunum yapılması ve oksijen verilmesi gerekiyor. 112 Acil servis aranarak tıbbi yardım alınmalıdır. Kişi mutlaka hastanede tedavi edilmelidir. Bu gibi durumlarda Sağlık Bakanlığı ücretsiz zehir danışma hattı 114 aranarak zehirlenmelerde yapılacak ilk yardım konusunda destek alınabilir."

16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
d3a4f90fc64470f359781df90a16ecf7@