Ada Tıp Hastanesi Ortopedi Uzmanı Celalettin Tümer, kış aylarında düşme sebebiyle kırık çıkık vakalarının arttığını belirtiyor. Tümer, kalıcı sakatlıklara hatta kafa travmaları sebebiyle ölüme bile yol açabilen düşmelerin önüne geçebilmek için çok basit kurallara uyulması gerektiğini kaydediyor. Tümer; karlı ve buzlu havada lastik, kauçuk ve tırtıklı kaymayan tabanlı ayakkabı tercih edilmesini, kısa ve yavaş adımlar atılmasını, yere bakılarak yürümesini tavsiye ediyor. Ellerin kesinlikle cepte olmaması gerektiğinin altını çizen Tümer şu uyarıları yaptı: "Ellerin cepte olması ani kaymalarda dengenin sağlanamamasına yol açar. En azından bir elin mutlaka boş kalması çok önemli. Ayrıca kucakta herhangi bir şey de taşınmaması gerekir. Bu konuda çocuklu anneler çok dikkatli olmalı. Tek başına kucaklarına çocukları alarak karlı ve buzlu havada yürümemeleri gerekiyor. Eğer dışarı çıkmak zorundaysa yanında mutlaka destek alabilecekleri birisi olması hem kendisi hemde çocuğunun sağlığı için hayati önem taşıyor. Ayrıca merdiven inerken de mutlaka tutunarak inilmesi lazım. "
DÜŞERKEN AĞIRLIĞI BİR NOKTAYA VERMEYİN
Düşme anında ağırlığın bir noktaya verilmemesinin çok önemli olduğunun altını çizen Tümer, "Düşme ağırlığı bir nokta olursa bedendeki hasar çok olabilir. Bu sebeple düşmeye karşı vücudu dengeleyecek olan el ve kollarımızdır. Bu sebeple el ve kolların mutlaka boş olması gerekir. Düşme sonrasında ise kırık ve çıkıktan şüpheleniliyorsa mutlaka bir uzmana görünmesi sağlığımız açısından çok önemli. Eğer kırıklarda kemik deriden çıkmış ise bir an evvel hekime başvurulmalıdır. Aksi taktirde böyle bir kırık vakası mikrop kaparsa iyileşmesi çok zor olur" ifadelerini kullandı.
Tümer, karlı ve buzlu havada yaşlıların mümkün olduğu kadar dışarı çıkmamasını önerirken, yaşlı insanların kırık ve çıkıklarının genç insanlara göre 10 kat yavaş iyileştiğini sözlerine ekliyor.