Karın Ağrısı, Başka Hastalıkların Habercisi

Çoğu zaman önemsenmiyor, 'Geçer' deniyor ama...

Ağrı; toplumda en çok görülen şikayetlerden biri...

Özellikle de karın ağrıları hemen herkesin yaşamı boyunca en az bir kez karşılaştığı bir sorun. Çoğu zaman önemsenmiyor ve birazdan geçer diyerek geçiştiriliyor.

Oysa özellikle de akut karın ağrıları başka hastalıklarla karıştırılabiliyor ve bu da altta yatan hastalığın tedavisini zora sokuyor.Çoğu zaman başka hastalıklarla karıştırılabilen karın ağrılarını ihmal etmek başınıza dert açabilir! Aniden yani 6 saat içinde başlayan karın ağrısı ile karakterize karın hastalığını ‘akut karın ağrısı’ olarak tanımlayan Medical Park Bursa Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nilgün Erdoğan, ağrıyı takiben 6 ila 12 saat içinde bulantı ve kusma olmasının genellikle mide-bağırsak sisteminde bir tıkanıklığın göstergesi olduğunu belirtiyor.

Karın ağrısının başka hastalıklarla karıştırabileceğinin altını çizen Dr. Nilgün Erdoğan, hastalık hakkında merak edilenleri yanıtladı:

Akut karın ağrısı nedir?

Nasıl teşhis edilir? Altı saat içinde birden bire başlayan karın ağrısı ile kendini gösteren karın hastalığı, akut karın ağrısı olarak tanımlanır. Bağırsakta olan iltihabi bir olay ise kendisini iştahsızlık, bulantı ve kusma gibi belirtilerle gösterir. Ani başlayan karın ağrısı olan her hasta, detaylı bir şekilde ele alınmalıdır. Bir haftayı aşan bir süredir karın ağrısı olan hastada ‘akut karın’ tablosu düşünülmez, ancak bu durum bir hekim tarafından incelenmelidir.

Karın ağrısının nedenleri nelerdir?

Karnın değişik bölgelerindeki ağrılar, o bölgeye has organların hastalıklarının belirtisi olabiliyor. Mide ve bağırsak bozuklukları, böbrek taşları, kadın ve erkek üreme organlarının hastalıkları, şeker hastalığı, böbrek üstü bezi hastalıkları, kadınlarda adet sancıları, bazı kan hastalıkları, kurşun ve morfin gibi maddelerin zehirlenmeleri ve zona gibi hastalıklar nedeni ile karın ağrısı oluşabiliyor. Sadece karın boşluğundaki organlar değil, akciğer iltihapları, kalp krizleri ve kaburga kırıkları karın ağrısı yaratabiliyor.

Karın ağrısı başka hastalıklarla karıştırılabilir mi?

Karın sağ üst bölümünde olan ağrılardan karaciğer, safra kesesi ve yollarının hastalıkları ile ülser sorunları sorumlu olabilir. Karın sol üst bölümünde olan ağrılarının sebebi dalak, pankreas ve karın şah damarının (aorta) hastalıkları olabilir. Göbeğin üst bölümünde olan ağrılarda yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağı, gastrit, ülser ve reflü gibi hastalıklar akla gelmelidir.

Karın sol alt bölümünde olan ağrılarda, kalın bağırsak iltihapları, yumurtalık sorunları, karın şah damarının hastalıkları, idrar sorunları, dış gebelik sorunu ve apandisit problemi olabilir. Karın sağ alt bölümünde olan ağrılarda ise apandisit, idrar sorunları, dış gebelik sorunu, yumurtalık sorunları, fıtık boğulması, safra kesesi ve yolları sorunları düşünülmelidir.

HER KARIN AĞRISINDA iLAÇ KULLANMAYIN

Karın ağrısı şikayetinin altında farklı sebepler olabileceği için bilinçsiz bir şekilde ilaç almamak gerekiyor. Ancak yemek sonrasında gelişen, hafif şiddetteki karın ağrılarında hafif buzlu su içilmesi, tost yenmesi, elma suyu içilmesi veya muz yenmesi öneriliyor.

Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise şudur: Karın ağrısının nedeni kesin olarak bilinmiyorsa ve daha önceden bir hekim tarafından tanısı konulmamışsa, ağrı kesici ilaç almamakta yarar vardır. Karın ağrısının tedavisinde hekimin deneyimi, görgü ve bilgisi büyük önem taşır. Tedavi tamamen saptanan soruna göre düzenlenir. İdrar yolunda taş belirlenmesi halinde ön planda ilaçlarla tedavi planlanırken, apandisit sorunu gibi cerrahi bir sorun saptanması halinde acil ameliyat önerilir.

AĞRI GÖĞSÜNÜZE VURDUYSA DERHAL BiR DOKTORA GiDiN

Karın ağrısında mutlaka doktora gidilmesi gereken haller:

* Şiddetli, tekrarlayıcı, artan ve devamlı karakterde ağrılar
* Ağrı ile nefesin kesilmesi, baygınlık hissi, kanama, kusma ve yüksek ateş olması
* Karın ağrısının göğse, boyna ve omza yayılması
* Dışkıda kan görülmesi
* Karında gerginlik ve şişme olması
16 yıl önce
baş ağrısı ve migren
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
a0465cf203cadb08d79410b30c3c2844@