Marmara ve Düzce depremlerinin 10. Yılı Anma Etkinlikleri çerçevesinde "Sakarya Uluslararası Deprem Sempozyumu", 1-2 Ekim tarihlerinde Kartepe Green Park Hotel'de yapılacak.
17 Ağustos 1999 tarihinde yaklaşık 16 milyon insanın değişik düzeylerde etkilenmesine ve büyük çapta can ve mal kaybına neden olan Marmara Depremi; gerek büyüklük gerek etkilediği alanın genişliği ve gerek sebep olduğu maddi kayıplar açısından son yüzyılın en büyük depremlerinden biri olarak görülüyor.
Türkiye'nin yakın tarihini derinden etkileyen en önemli olaylardan biri olan bu afetin 10. yılını yaşadığımız bu günlerde, bölgede faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların düzenledikleri anma etkinliklerine, Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü, İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şubesi ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi de ortaklaşa düzenledikleri Sakarya Uluslararası Deprem Sempozyumu'yla katılıyor. Belirli aralıklarla ileride tekrarlanması düşünülen Uluslararası Sakarya Deprem Sempozyumu'nun teması "İlk On Yılında Marmara Depreminin Öğrettikleri" olarak kararlaştırıldı.
Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve SAÜ İnşaat Mühendisliği Yapı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Adil Altundal, sempozyumun amacının, inşaat mühendisliği ve bağlı disiplinlere mensup bilim adamlarının, teknik elemanların ve uygulamacı uzmanların, deprem mühendisliği alanında edindikleri kazanımlarını paylaştırmak olduğunu, 10 yıllık süreç içinde Marmara depremiyle ilgili araştırmacı ve uygulayıcıların çalışmalarının bir araya getirilmesinin yanında bilim adamlarının olası bir afete yönelik bilgi alışverişinde bulunmalarının da sağlanmış olacağını açıkladı.
Türkiye'den ve yurt dışından birçok bilim adamının katılacağı sempozyumda, ayrıca davetli konuşmacılar olarak deprem mühendisliği konusunda dünyaca ünlü bilim adamları Prof.Dr. Anil K. Chopra (University of California, Berkeley, ABD), Prof. Dr. Amr Elnashai (University of Illinois, ABD), Prof.Dr. Guenther Schmid (Bochum Ruhr University, Almanya) Prof.Dr. Masato Motosaka (Tohoku University, Japonya), Prof.Dr. Uğur Ersoy ve Prof.Dr. Nuray Aydınoğlu (Boğaziçi Üniversitesi) birer konuşma yapacaklar.
1 Ekim 2009 günü saat 10.00`da başlayacak bilgi şöleninde, Sakarya Valisi Hüseyin Atak, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Afet İşleri Genel Müdürü Mustafa Taymaz ve Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Durman'ın açılış konuşmalarını yapmaları bekleniyor. Ayrıca bu sempozyuma Marmara depreminden büyük ölçüde etkilenen Düzce, Bolu, Kocaeli ve Yalova illerinin valileri, belediye başkanları ve üniversite rektörleri davet edildi.
İki gün sürecek 77 makalenin sunulacağı sempozyumun alt konu başlıkları "geçmiş depremlerden elde edilen kazanımlar, kuvvetli yer hareketi, mühendislik sismolojisi, risk analizi, geoteknik deprem mühendisliği, yapı zemin etkileşimi, depreme dayanıklı yapı tasarımı, depreme dayanıklı yapı üretiminde yeni malzemelerin ve teknolojilerin kullanımı, onarım ve güçlendirmede yeni yaklaşımlar, performansa dayalı yapı tasarımı, deprem sonrası hasar tespit yöntemleri, afet yönetimi, depremin sosyal, psikolojik ve ekonomik etkileri" olacak.
Bilgi şölenini destekleyen kuruluşlar arasında, Sakarya Valiliği, Bayındırlık Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Deprem Mühendisliği Türk Milli Komitesi, İTÜ Yapı ve Deprem Uygulama ve Araştırma Merkezi, Türk Deprem Vakfı, Boğaziçi Kandilli Rasathanesi, ODTÜ Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi, ODTÜ Deprem Araştırma Merkezi, GYTE Deprem ve Yapı Bilimleri, İTÜ Yapı ve Deprem Mühendisliği Laboratuvarı bulunuyor.