Keleş: "Sakarya'da alt yapıda sıfır sorun diyeceğiz"

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Rüstem Keleş, Radyo264’ten canlı yayınlanan Raif Ugan ile Gündem programına katıldı. Şehir genelinde devam eden ve planlanan yatırımlarla ilgili açıklamalarda bulunan Rüstem Keleş, altyapıda sorunsuz bir şehir hedefiyle gece gündüz çalıştıklarını ifade etti. Dünya’nın sayılı tatlı su kaynakları arasında gösterilen Sapanca Gölü’nü korumaya yönelik yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi paylaşımı da yapan Rüstem Keleş, Sakarya’ya değer katan doğal güzellikleri gelecek nesillere en güzel şekliyle aktarmada kararlı olduklarına vurgu yaptı.

SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş’in açıklamaları şu şekilde: “Türkiye büyüyen ve gelişen bir ülke. Enerji ihtiyacımız giderek artıyor. Yenilenebilir enerji konusunda belediye olarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek ADASU HES’i inşa ettik. Sakarya Nehri şehrimiz için büyük bir potansiyel. Sakarya Nehri üzerinde inşa ettiğimiz ADASU HES projesini bugün dikkate aldığımızda yerinde bir çalışma olduğunu görüyoruz. Sakarya Nehri’nin suyunu kullanarak ADASU HES ile enerji üretmeye başladık. HES’in çevreye hiçbir zararı yok. Bugüne kadar da yaklaşık 67 milyon kilovat elektrik ürettik. ADASU HES’te üretilen enerji Yenikent Bölgesi’nin yıllık tüketimi ile eşdeğer. Bu projeyle SASKİ olarak Sakarya’ya enerji anlamında çok ciddi bir katkı vermiş olduk. ADASU HES ekolojik ve fizibilite şartları dikkate alındığında son derece verimli bir yatırımdır. HES çeşitli yerel yönetimlere ve su ve kanalizasyon idarelerine örnek olmuş bir projedir.”

“Sapanca Gölü’nü korumak için önemli yatırımları hayata geçirdik. Şehrimizin bugünkü nüfusu yaklaşık 1 milyon. Sakarya’da yapılacak endüstriyel yatırımlar, gelişen OSB’ler, Sakarya’nın coğrafya cazibesi dikkate alındığında Sakarya’nın nüfusu öngörülen oranın üzerinde artacaktır. Sakarya’nın nüfusu 2050’li yıllarda 2 milyona yaklaşacak diye tahmin ediyoruz. Sanayi ve nüfus artışı demek aynı zamanda su ihtiyacının da artışı demektir. Bu nedenle Sakarya olarak Sapanca Gölü’ne bağlı kalamayız. Sapanca Gölü’ne alternatif kaynaklar oluşturmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda Akçay Barajı’nı inşa ediyoruz. Projemiz, 40 milyon metreküp su potansiyeline sahip olacak. Aynı zamanda Akçay Barajı üzerinde üç tane hidroelektrik santrali inşa edeceğiz. Akçay Barajı ve ADASU HES ile Sakarya Türkiye’nin elektrik üretimine önemli bir katkı sağlamış olacak.”

“SASKİ olarak bizim asli görevimiz vatandaşlarımıza temiz ve sağlıklı içmesuyu ulaştırmak, kanalizasyon projeleri yapmak, atıksuyu bertaraf etmek ve arıtma tesisleri inşa etmektir. SASKİ olarak hiçbir asli işimizi aksatmadık. Hayata geçirdiğimiz ve planladığımız projelerimizde Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zeki Toçoğlu’nun her zaman desteğini gördük. Büyükşehir Belediyesi ile birlik ve beraberlik içerisinde çalışıyoruz. Projelerimizi hayata geçirirken büyük bir titizlikle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. SASKİ olarak vatandaşlarımıza 365 gün temiz ve sağlıklı içmesuyu ulaştırmak için gece gündüz görev başındayız. Atıksu ve içmesuyu konusunda SASKİ olarak Sakarya’yı Türkiye standartlarının da üzerine çıkaracağız.”

“Sapanca Gölü, Türkiye’nin hatta dünyanın en değerli su kaynaklarından biridir. İçmesuyu bakımından dünya standartların üzerinde bir kalitesi var. Aynı zamanda Sapanca Gölü doğal güzelliğiyle bölgemize önemli bir değer katmaktadır. Genel olarak ülkemizdeki doğal kaynakları ve çevreyi korumamız gerekiyor. Vatandaşlarımıza da doğal kaynaklarımızın koruması konusunda önemli görevler düşüyor. Biz SASKİ olarak, Sapanca Gölü’nü korumak için yaklaşık 100 milyonluk yatırım yaptık. Yeni projeler geliştiriyoruz. SASKİ olarak Sapanca Gölü’nü çok ciddi bir şekilde koruyoruz.”

“Sapanca Gölü’nün ekolojik sürdürebilirliği açısından, havzaya giren suyun çıkan sudan fazla olması gerekiyor. Bu dengenin korunması için alınabilecek tedbirler de var. Bu konuda en önemli tasarruf endüstriyel kullanıma karşı hayata geçirilmelidir. Şu anda Sapanca Gölü’nden endüstriyel kullanımlar devam ediyor. Bu konuda bizim açtığımız bir dava var. Konunun sonuna kadar takipçisi olacağız. Çok önemli su kalitesine sahip olan, dünyanın sayılı kaynakları arasında gösterilen Sapanca Gölü, proses olarak kullanılıyor. Bu konuda firmalar alternatif kaynaklara yönlendirilmeli. Sapanca Gölü’nün su bütçesi öncelikli olarak insani tüketim amaçlı kullanılmalı. Sapanca Gölü’nün korunması için herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekiyor. Sapanca’nın korunmasında hiçbir şekilde taviz vermeyeceğiz. SASKİ olarak üzerimize düşeni yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. SASKİ Sapanca Gölü’nün koruması konusunda tezlerini savunmaya devam edecek.”

“İlçeler kanalizasyon altyapı bakımından yoksun bir durumdaydı. Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde bulunan ilçelerimize SASKİ olarak çok ciddi çalışmalar başlattık. Adapazarı merkezde yazlık mahallesi dâhil kanalizasyona bağlanmamış bir bölgemiz yok. İlçelerimizde ise Taraklı ’da kanalizasyon çalışmamız tamamlandı. Ve İçmesuyu Arıtma Tesisi projelendiriyoruz. Çalışmalarımızın tamamlanmasıyla Taraklı’dan gelen kirlilik yükü tamamen sıfırlanmış olacak. Geyve ve Pamukova ilçelerimizi kapsayan 80 milyonluk altyapı çalışmamız var. 2016 yılının sonunda güney bölgemizdeki ilçelerimiz içmesuyu ve atıksu arıtma tesisleri ile modern bir sisteme kavuşmuş olacak. Ayrıca bölgeden Sakarya Nehri’ne akan kirlilik tamamen sıfırlanmış olacak. Kuzey bölgelerimizde altyapı yatırımlarımız devam ediyor. Karasu Atıksu Arıtma Tesisi tamamlanmak üzere. Kısa süre içerisinde tesisimizi hizmette alacağız.”

“Karaman Atıksu Arıtma Tesisi son derece modern bir tesistir. Atıksu Arıtma Tesisimizin bulunduğu bölgede zaman zaman bir koku sorunu yaşanıyor. Yeni dönemde Karaman Atıksu Arıtma Tesisi’nin üzerini tamamen kapatıyoruz. Arıtma tesisi içerisinde biriken havayı bir filtre sistemi ile dışarıya bırakacağız. Bölgedeki zaman zaman yaşanan koku sorununu tamamen ortadan kaldıracağız. Projemizi tamamladık. Şehir genelinde devam eden altyapı yatırımlarımızın toplam maliyeti 300 milyon. 2019 yılının sonuna kadar, içmesuyu, atıksu ve kanalizasyon anlamında Sakarya’nın bir sorunu kalmayacak.”

“Erenler ve Serdivan ilçelerinin içmesuyu şebeke yapısını yaklaşık 100 milyonluk yatırım ile yenileyeceğiz. SASKİ için 2016, 2017, 2018 ve 2019 yılları tam bir seferberlik yılı olacak. Gece gündüz sahada çalışmalarımız devam edecek. Hızırilyas Tepesi’nde inşa ettiğimiz arıtma tesisimiz Türkiye’ye örnek bir projedir. Vatandaşlarımızın içmesuyu konusunda rahat olsunlar. Suyu 24 saat gözetim altında tutuyoruz. Vatandaşlarımız, çeşmelerinden akan suyu gönül rahatlığı ile içebilir.”

Keleş: "Sakarya'da alt yapıda sıfır sorun diyeceğiz"
8 yıl önce
Sakarya Fotokopi Satış
Sakarya Hamam
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
63ab471c51ba03462fb0f147c56434ca@