Kene İle Mücadelede Tam Mevsimindeyiz

Kırım Kongo Kanamalı Ateşli (KKKA) hastalığına sebep olarak bu yılın başından beri 52 kişinin ölümüne sebep olan kene ile mücadelede mevsim geçişlerinin çok önemli olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, mevsim geçişlerinde yapılacak mücadelenin diğer zamanlarda göre çok daha başarılı olacağına dikkat çekiyor.

Veteriner hekim Mustafa Yıldız, yazdan kışa doğru mevsim geçişinin yaşandığı bu günlerde kene ile mücadelede en iyi zaman olduğunu söyledi. Yıldız, meradaki büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kış boyunca barınacakları ahırlara dönmeye başladıklarını belirterek, "Hem ahırlar hem de bu ahırlarda kış boyunca bakılacak hayvanlar şimdi ilaçlandığı taktirde bu ortamlarda kene üremesi kısmen kontrol altın alınmış olur" dedi.

Yazı kabusa çeviren kene ısırması vakalarının mevsim dönüşü sebebiyle azaldığını ifade eden Yıldız, bu günlerde mücadelenin etkin bir şekilde sürdürülmesinin çok önemli olduğunu kaydetti. Yıldız şu bilgileri verdi: "Yaz aylarından kış aylarına geçtiğimiz bu sonbahar günlerinde kene popülasyonu giderek azalıyor. Keneler toprak altına ve sıcak mekanlara kaçmaya çalışıyor. Kene ile mücadelenin şimdi tam zamanı diyebiliriz. Halen en önemli taşıyıcı konumunda olan büyük ve küçük baş hayvanlar meralardan yavaş yavaş ahırlara dönmeye başladı. Öncelikle ahırlar keneye karşı güzel bir şekilde ilaçlanmalı. Hayvanlarda ahıra sokulmadan ilaçlanıp temizlenmeli. Bu önlem ahırlardaki kene üremesini azaltacaktır. Gelecek yaz da aynı kabusu yaşamamak için bu önlemler alınmalıdır."

Kırsal kesimdeki köylerde kene ile mücadelede tavuktan da yararlanılabileceğini dile getiren Yıldız, kuş gribi riski olmayan, göçmen kuşların geçiş güzergahı dışındaki yerleşim birimlerinde tavuk nüfusunun çoğaltılmasını tavsiye etti. Tavuğun iyi bir kene tüketicisi olduğunun altını çizen Yıldız, "Kenenin yoğun olarak yeniden üremeye başladığı ilkbaharda köylerde kene ile mücadelede tavukta kullanılabilir. Bu kene ile mücadelede yüzde 20 dolayında bir katkı sağlayabilir." diye konuştu.

Keneleri doğal hayattan yok etmenin tamamen mümkün olmadığını vurgulayan Yıldız, dişi bir kenenin 7 bin dolayında yumurta bıraktığını hatırlatarak, şunları söyledi: "Çiftlik hayvanlarının ilkbahar ve sonbaharda düzenli bir şekilde ilaçlanması biyolojik üreme zincirinin kırılmasını sağlayacaktır. Keneler sadece KKKA hastalığı değil, bir çok viral, bakteriyel ve kan parazitlerinden ileriye gelen hastalıkların oluşmasına de neden olmaktadır. Bu sebeple çiftlik hayvanlarının ilaçlanması çok önemlidir."

Geride bıraktığımız yaz aylarında kene ile mücadelede açık alan ve meraların ilaçlanmasıyla büyük yanlışlıklar yapıldığına işaret eden Yıldız, aynı yanlışlığın önümüzdeki yaz yapılmaması konusunda uyardı. Yıldız, "Bu tür ilaçlama kene ile mücadelede etkisi çok sınırlıdır. Buna karşın çok ciddi, çevre kirliliğine, doğal dengenin bozulmasına ve özellikle yer altı sularının zehirlenmesine sebep olmaktadır. Sadece piknik alanı, park gibi yerler diğer canlı ve çevreye zarar vermeyen güvenli ilaçlarla ilaçlanabilir." ifadesini kullandı.

16 yıl önce
kene
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
f55b86f5a65378d665cfe0fa3d18bb33@