Kent Şurası 62. kez toplandı

Sakarya Kent Şurası üyeleri, trafik sorunu ve taşınması gündemde olan okullarla ilgili önemli uyarılarda bulundu. 


Sakarya Kent Şurası 62. Toplantısı’nda şehirdeki trafik sorununu ve merkezdeki üç okulun başka yere taşınması konularını ele aldı. Şura üyeleri, okulların başka yere taşınmasının öğrencilerin psikolojisini olumsuz etkileyebileceğini belirterek bu konuda aceleci bir karar alınmamasını istedi. 

62. TOPLANTI
Sakarya Kent Şurası Nisan ayı toplantısını Güleser Et Lokantası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirdi. Dün, 62. kez toplanan Şura üyeleri yine önemli konuları masaya yatırdı. Şuranın açılış konuşmasını yapan Kent Şurası Başkanı Yavuz Deniz, şehirdeki trafik sorunu üzerinde durdu. 

‘YENİ OTOPARK YETERSİZ’ 
Yavuz Deniz, merkezden taşınması planlanan okullar konusunda Sakarya’yı hararetli tartışmaların beklediğini söyledi. Okulların yerine otopark yapılmasının planlandığını hatırlatan Deniz, “Doğum Evi’nin yanına yapılan 350 araç kapasiteli oto park bence yetersiz. Kapasite daha fazla olmalıydı” dedi. 

‘TRAFİK POLİSİ GÖREMİYORUZ’
Şehir trafiğinin artık içinden çıkılmaz bir hal aldığına dikkat çeken Deniz, “Şehirde trafik polisi göremiyoruz. Belirli noktalarda görev yapan polisler genellikle araç çekmek için öylece bekliyor. Meydanda ise hiç trafik polisi yok. Vilayetin sorumluluğu üstüne alıp bir şeyler yapması gerekiyor” uyarısında bulundu. 

ADAPAZARI’NDA SIKINTI ÇOK
Serdivan ve Erenler’de açılan yeni cadde ve yolların gurur duyulacak işler arasında yer aldığını ifade eden Deniz,  Adapazarı ilçesi için ise karamsar bir tablo çizdi. “İsmi yok olan Adapazarı ilçesinde ne var?” diye soran Deniz, “Yol yok, trafik sıkıntısı hat safhada. Yollar ve caddeler araç sıkışıklığından kilitleniyor” eleştirilerini yöneltti. 

UZUN ÇARŞI TEŞEKKÜRÜ
Büyükşehir Belediyesi’nin Uzun Çarşı’da başlattığı dönüşüm projesinden de övgüyle bahseden Şura Başkanı, “Tarihi Uzun Çarşı’nın onarımına başlanması çok sevindirici bir gelişme. Görüntü kirliliği ortadan kalkacak. Tarihi Uzun Çarşı yeni yüzüyle ortaya çıkacak. Bu nedenle Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeki Toçoğlu’na çok teşekkür ediyoruz ” dedi. 

HACIEYÜPLOĞLU’NDAN ‘KAMPUS’ ÖNERİSİ 
Yavuz Denizin ardından söz alan Kent Şurası Kurucu Başkanı Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu ise merkezdeki okulların başka yere taşınmasının trafiği belli ölçüde rahatlatabileceğini ancak bu adımın yeni sorunları da beraberinde getirebileceğine dikkat çekti. Hacıeyüpoğlu, “Okullar başka yere taşındığı zaman çocukların karşılaşacağı sorunların iyi düşünülmesi ve araştırılması gerekir.  Şehrin doğusu, batısı, kuzeyi ve güneyinde okul kampusleri oluşturularak öğrencilerin okullara ulaşımı kolaylaştırılabilir” önerisinde bulundu  

‘BANKALAR BİR BÖLGEDE TOPLANSIN’
Şehir Merkezi’ndeki trafik sorununa da değinen Hacıeyüpoğlu, “Şehir merkezinde Büyükşehir Belediyesi’nin olması trafik yoğunluğuna neden oluyor.  Şehir merkezindeki bankaların dağınık olması şehir trafiğini olumsuz etekliyor.  Banklar bir bölgede yanaşık düzende toplanmalı. Bu önlem şehirde trafiğin rahatlamasına katkı sağlar”  dedi. 

YOĞUN BAKIM SORUNU
Şehirdeki bir başka sorunun da hastanelerdeki yoğun bakım sıkıntısı olduğunu belirten Hacıeyüpoğlu, “Yoğun bakımlar yetersiz. Yetkilerin bu sorunu çözmek için hızlı hareket etmesi gerekiyor. Sakarya’da yoğun bakımda yer olmadığı için hastalar Kocaeli, Yolava, Tekirdağ gibi illere sevk ediliyorlar. Sakarya’mızın bir milyon nüfusu var, yüz kişilik yoğun bakım ünitesi yok. Yoğun bakım sıkıtsının acilen çözülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

MUSTAFA İSEN,  ŞURA’YA KATILACAK 
Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu, bu ayki toplantıya AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa isen’i de davet ettiklerini ancak İsen’in programı nedeniyle toplantıya katılamadığını söyledi.  İsen’in Mayıs ayında yapılacak Şura toplantısına katılacağını açıklayan Hacıeyüpoğlu, “Kendisine  teşekkür etmek istiyoruz. 31 Mayıs’ta yapacağımız toplantıda Milletvekilimiz Mustafa İsen misafirimiz olacaktır” bilgisini verdi. 

AKGÜN: ‘HER AN TEHLİKEDEYİZ’
Toplantıda konuşan Şura üyelerinden Abdül Akgün de şehirdeki trafik sorunu hakkında endişelini sıraladı. Şehir yöneticilerinin bu sorunu öncelikli olarak ele alması gerektiğini söyleyen Akgün,”Her an tehlikedeyiz. Bu şekilde tehlike ile nasıl yaşayacağız? Serdivan Belediyesi’nin hemen önünde bir okul var. O bölgede karşıdan karşıya geçmek çok tehlikeli. 
Şehirde trafik tehlikesi riskini kaldırmak için yetkilerin proje çalışması yapması gerekiyor” dedi. 

GÜRPINAR: RAYLI SİSTEME AĞIRLIK VERİLMELİ 
Şura Üyesi ve İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar ise trafik sorunun çözülebilmesi için toplu taşıma ve raylı taşıma sistemlerine ağırlık verilmesi gerektiğine işaret etti. Gürpınar, bir başka önlem olarak da özel araç kullanımın azaltılması gerektiğini belirtti. 

OKULLARIN TAŞINMASI
Okulların şehir dışına taşınması konusunda ise aceleci davranılmamasını isteyen Gürpınar, “Okulların,  şehirdeki trafiğin rahatlatılması için taşınacağını belirtiliyor. Okul yerleri otopark yapılarak mı rahatlatılacak? Pedagoglar ilkokul ve ortaokul çağındaki çocukların şehir dışına çıkarılmasının doğru olmayacağı görüşündeler” ifadelerini kullandı. 

BÖLGE ADLİYESİ
Bölge Adliye Mahkemesi’nin tamamlanmasına rağmen açılamadığını da hatırlatan Hüsnü Gürpınar, “30 milyon lira para harcandı, kamu kaynakları buraya sarf edildi. Binanın inşaatı her şeyi ile tamamen bitirildi; ama bölge adliyesi olarak bu bina açılamadı. Bina eskimeye terk edildi. İktidar partisi, Sakarya kamuoyuna bu binanın ne olacağını açıklamalıdır” dedi. 

YAYA YOLUNA ATM 
Şehirdeki bir başka sorunun  da yaya yoları üzerine konulan ATM’ler olduğunu söyleyen Gürpınar, “Bununla ilgili bir düzenleme yapılması gerekiyor. Kocaeli’de belediye bunla ilgili düzenleme yaptı ve yaya yolarını kimsenin işgal etme hakkının bulunmadığını belirti. Sakarya’da da banka ATM’lerinin yaya yolundan kaldırılması gerekir diye düşünüyorum” dedi. 

AKRAN: ‘BÖLGE ADLİYESİ AÇILMAYACAK’
Kent Şurası üyesi Avukat Avni Akran ise Bölge Adliye Mahkemesi’yle ilgili karamsar bir tablo çizdi. Akran, “Çok konuşuldu, açıklamalar yapıldı bölge adliyesi açılacak diye. Ben çok net söylüyorum; Bölge Adliyesi İstanbul’a açıldı Sakarya’da Bölge Adliyesi açılmayacak bu konu bitmiştir artık” dedi.  

SAPANCA’DA TRAFİK SORUNU
Şura üyelerinden Celalettin Tanta ise başka bir bölgedeki trafik sorununa dikkat çekti. Tanta, “Kırkpınar-Maşukiye yolunda trafik sorunu yanşıyor. Ben Sapanca’ya gelmek için bir saat yolda araç konvoyu içinde zor geliyorum. Umarım bu bölge için de bir çözüm hayta geçirilir“ temennisinde bulundu. 

‘OKULLARIN YIKILMASI AKIL KARI DEĞİL’
Şura üyesi Hakan Alkan da merkezdeki okulların başka yere taşınması konusuna değindi. Konunun aceleye getirilmemesi gerektiğini belirten Alkan, “Yıkılması düşünülen okullarla stadyumun arası 250 metre… Stadyumun yerine rezidans, AVM yapılmasını düşünmek, Nuri Bayar ve Atatürk okulunu yıkmak akıl karı iş değil. Okul yıkılması konusu iyi düşünülmeli. Şehirde tarihi bir bina ya da müze var mı? Bu şehir için büyük eksiklik. Yıkılması düşünülen okulların tarihi bir hatırası var bunarlın korunması gerekli diye düşünüyorum” dedi. 

‘ARAÇ PARKLARI ŞEHİR MERKEZİNDE OLMASIN’
Şehir merkezindeki trafik sorununa değinen Şura Üyesi Aydemir Horozlu da, Erenler’den Karaağaç’a kadar yolun her iki tarafının ücretli araç parkları ile doldurulduğuna dikkat çekti. Belediyenin bu parkları teşvik ettiğini belirten Horozlu, “Peki şehirde nasıl trafik sorunu çözülecek? Yeni bir sitem yok. Yeni bir çözüm yok. Araç sayısı artıyor, nüfus artıyor. Halen aynı yerdeyiz. Çözüm yok! Araç parkları şehir merkezinden uzak olsun. Şehir merkezine otoparklar yaparsanız trafik sıkıntısını nasıl çözeceksiniz? Gazete manşetlerine haber olarak çıkarak, ‘yaptım, çözdüm’ diyerek çözülmüyor bu işler” diyerek eleştirilerini sıraladı. 

‘OKULLARIN HATIRASI VAR’
Toplantıda konuşan Şura üyesi İsmail User de şehir merkezindeki okulların kaldırılmasının doğru olmayacağı yönünde görüş belirtti. User, “Bu okulların tarihi bir geçmişi ve hatırası var. Bu okullara sahip çıkılması lazım. Bu okular halktan para toplanarak yapıldı, bunun bilinmesi lazım” ifadelerini kullandı.  Şura üyeleri Vedat Kocabıyık ve Gürsoy Alogöz de okulların kaldırılmasının doğru olmayacağını belirterek şehrin hatıralarına sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi. 

STADIN İSMİ AYNI KALSIN!
Kent Şurası’nın sonunda Atatürk Stadyumu’nun isminin aynı kalmasını öneren teklif şura üyelerinin oylarına sunuldu. Stadın isminin ‘Arena’ olarak değiştirilmesinin Türk örf ve adetlerine uymayacağını dile getiren şura üyeleri, Sakarya Atatürk Stadı’nın isminin aynı kalması yönünde görüş birliğine vardı. 

KİMLER KATILDI?
Sakarya Kent Şurası Toplantısı, 31 Mayıs Salı günü yeniden toplanması kararıyla sona erdi. 62. Kent Şurası Toplantısı’na şu isimler katıldı: Kenet Şurası Kurucu Başkanı Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu, Kurucu Üyeler İsmail Çallı ve Nuri Paker, Şura Başkanı Yavuz Deniz, Şura Üyeleri; Abdül Akgün, Ahmet Akyüz, Avni Akran, Aydemir Horozlu, Celalettin Tanta, Fethi Sarıoğlu, Gürsoy Alagöz, Hakan Alkan, Hamdi Şenoğlu, Hüsnü Gürpınar, İbrahim Balaban, İsmail User, Kamil Tever, Mehmet Aklaş, Mehmet Hamaz, Muzaffer Başer, Nurettin Eryılmaz, Orhan Ekinci, Osman Nuri Ürküt, Özcan Toplar, Sait Başer, Sami Çakan, Vedat Kocabıyık,Yaşar Tercan ve  Zeki Çelebi.

Kent Şurası 62. kez toplandı
8 yıl önce
Kent - Bahçe Mobilyaları ve PeyzajKent - Bahçe Mobilyaları ve Peyzaj
kent duş