Kerbela Gözyaşlarıyla Anıldı

Hz. Muhammed (s.a.v)'in torunu Hz. Hüseyin(a.s.) ve 71 yakınının 1368 yıl önce Kerbela'da şehit edilişi binlerce kişinin katıldığı törenle anıldı.

Halkalı'daki Aşura Meydanı'nda düzenlenen anma törenine, siyah kıyafetler giyen yaklaşık 10 bin Caferi ve Alevi katıldı. Anma töreninde önce Kuran okundu, ardından Dünya Ehlibeyt Kurultayı Genel Sekreteri İranlı Muhammet Hasan Ahtari, Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ve Caferi İnancını Tanıtma, Eğitim ve Araştırma Derneği Onursal Başkanı Selahattin Özgündüz birer konuşma yaptı.

Özgündüz yaptığı konuşmada, "Ülkemizin bölünmez bütünlüğünü, milli birlik ve beraberliğimizi, müşterek milli değerlerimizi her şeyin üzerinde tutarak korumamız gerektiğine inanmaktayız" dedi. Özgündüz, 5 yıldır kendi arsalarına cami yapılmasına izin verilmemesine bir anlam veremediklerini de kaydetti. Konuşmalar, sıklıkla "Lebbeyk ya Hüseyin", "Vay vay Hüseyin vay!"
sloganlarıyla kesildi.



Konuşmaların ardından Azerbaycanlı tiyatro sanatçısı Hilal Mahmutoğlu Hasanov ve Zeynebiye Gençlik Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Kasıl Alcan yönetiminde, Kerbela olayını anlatan "Hür ve onurlu duruşun adıdır Zeynep" adlı oyun sahnelendi. Oyunu izleyenlerden bazılarının fenalık geçirdiği görülürken, bayılanlar, sedyelerle meydandan çıkarıldı. Ön safta yerlerini alan ve siyah elbiseler içindeki kadınların başlarında "gelin Fatıma" yazılı bantlar takılıydı.

Beyaz gelinliğinin üzerini siyah bir paltoyla kapatan, başında siyah duvak takılı olan temsili kişinin hemen önünde, "Hangi gelinin duvağı benim gibi kanlı oldu?" dövizi duruyordu. Düşmanların su yollarını kapattığı için susuzluğun kırıp geçirdiği Kerbela'daki bu olay da yine küçük kız çocuklarının ellerinde tuttuğu taslarla hatırlatıldı.

Kan Bağışı Yapıldı

Evlenir evlenmez eşiyle bir araya gelemeden öldürülen Hz. Kasım'ın durumu da çiçekler ve aynalarla süslü maket ev "Kasım otağı"yla simgelendi. Hz. Hüseyin'in 6 aylık oğlu Ali Asker'in Yezid'in adamlarının oklarıyla öldürülüşü de yine küçük bir tabut ve beşikle anımsatıldı. Kerbela olayında bu yıl kan akmadı ama Kızılay'ın kurduğu çadıra yüzlerce ünite kan bağışlandı. Caferiler ve Aleviler, küçük gruplar halinde "Vay vay Hüseyin vay" sloganları atarak tören alanından ayrıldı.

Mersiyelerle Yürüdüler

Kars'ta da Hz. Hüseyin ile 72 arkadaşının Kerbela'da öldürülüşünün 1368. yıldönümü nedeniyle anma törenleri düzenlendi. İl merkezindeki Çarşı Camisi önünde toplanan kalabalık, Işıklı Camisi'ne, daha sonra da Garnizon Şehitliği'ne kadar mersiyeler söyleyerek yürüdü. İstiklal Marşı okunmasının ardından başlayan törene katılan Kars Müftüsü İlyas Serenli, Hz. Hüseyin'in Kerbela'da zulme ve haksızlığa baş kaldırdığını ifade etti. Yeni Mahalle Asri Mezarlığı'nda devam eden törenler sırasında da bazı vatandaşlar zincirle dövündü.

Iğdır'da da törenler sırasında bazı camilerde toplanarak mersiyeler okuyan vatandaşlar Iğdır Asri Mezarlığı'na yürüdü. Iğdır'daki Caferilerin önde gelenlerinden olan Hüseyin Çağlar Camii imamı Hüseyin Yeşil, eksi 20 dereceyi bulan soğuk havada yapılan anma törenlerinin Hazreti Hüseyin'e duyulan sevginin göstergesi olduğunu söyledi. Törenlerde siyah kıyafetler giyinen gençlerden oluşan deste grupları zincirle dövündü, bazı Caferi vatandaşlar da mersiyeler okunurken ağladı. Bazı Caferi vatandaşların iş yerlerini açmadığı görülürken, bazı fırınlarda ekmek yapılmadı, şehirlerarası otobüsler de sabah saatlerinde sefere çıkmadı. 10 bini aşkın Azeri'nin katıldığı yas töreni de Zübeyde Hanım Bulvarı'nda yapıldı. Kocaeli Gebze'ye bağlı Darıca'da da 10 bin kişi ağıt yaktı.

Milliyet

16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
9f2abb501c197b64275b6a20ebec779b@