Kes-Yapıştır Kolaycılığı Okuma Alışkanlığımızı Öldürüyor

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Musa Taşdelen, birçok öğrencinin ödevini internette kes-yapıştır yoluyla hazırladığını belirterek, "Bu şekilde kolaycılığa kaçılması okuma alışkanlığını öldürüyor." dedi.

Yaşamın her alanına giren internet doğru kullanıldığında çok büyük kolaylıklar sağlıyor. Uzmanlar bilinçli bilgisayar ve internet kullanımının çocuklu yaşlarda öğretilmesi gerektiğini belirtiyor. İnternetin yaşamın bir parçası haline geldiğini söyleyen Prof. Dr. Taşdelen, çocukların internet kullanımını engelleyerek sanal ağa dayalı ilişkilerden uzaklaştırmanın mümkün olmadığını ifade etti.

Gayri Meşru İlişkiler İnternette!

İnternetin içerisinde barındırdığı tehlikelere ve tehditlere karşı çocukların eğitilmesi gerektiğine vurgu yapan Taşdelen, şunları söyledi: "İlkokuldan başlayarak yeni kuşakları bu anlamda sosyalleştirmemiz lazım. Bugün internet dışında da olumsuz yaşanan şeyler var. Bu olumsuzluklar internet geldi diye var değil. Bu olumsuzluklar toplumda yaşanıyordu. Şimdi internet buna vasıta oluyor. Gayri meşru ilişkiler internet üzerinden yürütülüyor. Bunlar yeni ortaya çıkmadı. İnternet yaşamımızın bir parçası haline gelince bunlar da internet üzerinden yürütülmeye başlandı. Buna karşı tedbir geliştirmemiz gerekiyor. İnternetin tehlikeleri ve tehditlerine karşı insanları bilinçlendirmemiz lazım. Eğitimin çocuk yaşlardan itibaren verilmesi gerekiyor."

İnternetin Zararlarını Anlatacak Dersler Konulmalı

Okullardaki bileşim derslerinde bilgisayar kullanımı yanında internetin zararları ve tehditlerinin de anlatılması gerektiğini kaydeden Taşdelen, "Bilgisayarları okullarımıza dolduruyoruz. Bilgisayar ve internetin yoğun kullanımını teşvik ediyoruz. Ama zararları ve tehditleri konusunda bilgilendirmiyoruz. İnternetin riskleri ve tehditlerini de eğitim sistemi içinde vermemiz gerekiyor. Zararlarının neler olabileceği noktasında bilgi sahibi olan çocuk, bunu bir davranış biçimi haline getirerek risklerden uzak duracaktır. Bu yüzden eğitim müfredatına internetin zararlarını anlatacak şekilde dersler konulmalı. Yeni ortaya çıkan zararlara karşı müfredat birkaç yılda bir yenilenebilir. Çünkü internet kullanımı olduğu yerde durmuyor. Giderek yaygınlaşıyor. Zararlarının önüne eğitimle geçilebilir. Bunun zararı var diye hayatımızdan kovamayız. Biz burada tedbir alacağız." diye konuştu.

İnternet Bizi Tembelleştirdi

İnternetin öğrencilere büyük bir araştırma imkanı sunduğuna dikkati çeken Taşdelen, internetin eğitim sisteminde olumlu kullanılmasının çok önemli olduğunu dile getirdi. İnternetin kolaycılığı ve tembelliği de beraberinde getirdiğini anlatan Taşdelen, şöyle konuştu: "İnternetin zararları sadece birtakım suç ve benzeri şeylere ya da patalojik davranışlara yönelmek değil. Öğrenciler ödevlerinin büyük bir bölümünü interneti kullanarak hazırlıyor. Birçok kaynağa internet yoluyla ulaşmak mümkün. Önceden ulaşması çok zor olan bilgiye şimdi çok kolay ulaşılabiliyor. Ancak birçok öğrenci ödevini internette kes-yapıştır yoluyla hazırlıyor. Ödevi okumadan kesiyor, yapıştırıyor ve götürüyor. Bazen öğrencime ödev veriyorum. İnternetten kesmiş, yapıştırmış içinde ne yazdığını bilmiyor. Bu olumlu kullanım değil. Bu işin kolaycılığa kaçılması. Okuma alışkanlığını da öldürüyor ve bağımlı hale getiriyor. Bunun için okuma alışkanlığının geliştirilmesi gerekiyor. Öğrenci araştırarak, emek sarfederek bir şeyleri öğrenmesi gerekiyor. Çocuklarda ilkokul çağından itibaren çalışma disiplinini alışkanlık haline getiremediğiniz zaman internet orada olumsuz kullanılır."

15 yıl önce
Hızlı okuma eğitimleri
adapazarı Anlayarak Hızlı Okuma
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
9471102e6bf10df52f06b9551acbe764@