Çin işi ayakkabılar, ayakkabı tamirciliği yapan esnafı olumsuz etkiliyor. 10-35 lira arasında değişen fiyatla satılan Çin işi ayakkabılara dar gelirli vatandaşlar ilgi gösteriyor.
Değişen ekonomik yapı ve üretim araçları dolayısıyla birçok meslek kaybolmaya yüz tutuyor.
Ayakkabı tamirciliği de bu değişime karşı durmaya çalışan mesleklerden biri. Tüm dünyayı istila eden Çin üretimi mallar, ayakkabı tamircilerini olumsuz etkiliyor. 10 liraya satılan ayakkabıyı alan vatandaş, ayakkabı eskidiğinde onu tamir ettirmiyor yeni bir tane daha ucuz ayakkabı alıyor. Adapazarı merkezde 35 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Sedat Pamukçuoğlu (50) da, işlerinin iyi olmamasından yakındı.
Çin Ayakkabılarına Denetim Yapılmalı
Ayakkabı tamirciliğini okul çağlarında öğrendiğini anlatan Sedat Pamukçuoğlu, "Eskiden fabrikasyon yoktu, tabanlar ağaç topuk oluyordu. Bunlar eskiyince değişiyordu. Ama şimdi lastik taban ayakkabılar hakim. Sadece kösele ayakkabılarda ağaç topuk oluyor. Onlar da azınlıkta. Ancak dar gelirli vatandaşlar bize geliyor. Ancak Çin ayakkabılar nedeniyle işlerimiz çok daha azaldı. 10-15 liralık Çin ayakkabısı ayakları hasta ediyor, vatandaşlar 2- 3 ay sonra doktora gitmek zorunda kalıyor" dedi.
Bu konuda devletin denetimi olması gerektiğini anlatan Pamukçuoğlu, şöyle konuştu: "Ayakkabıların sağlığa zararlı olmadığı konusunda denetim yapılmalı. Çin işi ayakkabıların emme özelliği yok. Suni malzemeden ayakkabı yapılıyor. Çin işi ayakkabıları ülkemizde bazı firmalar da üretiyor."
Usta Belgesi Aransın
Ayakkabı boyatma işlerinde de azalma meydana geldiğini anlatan Pamukçuoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Ayakkabı boya işlerinde de azalma var. Bizde boya ayrı cila ayrı. Emek harcıyorsun dolayısıyla iki liraya boyuyoruz. Geçen sene de bu paraya boyuyorduk. Ama marketlerde bir liraya boya satılıyor. Emme özelliği olmadığından dolayı bu boyalar ayakkabıları bozuyor. Ayrıca bu işi önüne gelen yapmasın." Ustalık belgesi olduğunu anlatan Pamukçuoğlu, "Bu işi yapanlardan usta belgesi aransın. Ayrıca belediye
merkezde bize yer tahsis etsin. Diğer illerde bu şekilde uygulamalar var" ifadesini kullandı.
Müşteri Ucuz Ayakkabıları Tercih Ediyor
İtfaiye Caddesi'nde ayakkabı satıcılığı yapan Ali Gönal (32) da Çin işi ayakkabıların piyasaya hakim olduğunu belirtti. Yerli üretimin her geçen düştüğünü belirten Gönal, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ufak esnaf kayboluyor. Piyasa büyüklere kalıyor. Biz de mal satmak için halkın tercih ettiği ucuz ayakkabıları tercih ediyoruz. Artık malın iyi olmasına kimse bakmıyor. Ucuz olsun uygun olsun diyor. Müşterilerin yüzde 70'i böyle düşünüyor. Günü kurtarmayı düşünüyor. Ayrıca, sağlık açısından uygun değil. Mantar benzeri hastalıklara neden oluyor. Kota konmasına rağmen Çin mallarının hakimiyeti sürüyor. 10 ila 35 lira arasında değişen fiyatlarda Çin ayakkabıları tercih ediliyor."