Kiralık ev arayanlardan, değerinin altında daire varmış gibi gösterip kapora isteyen dolandırıcılar, bu fırsatı kaçırmak istemeyenleri tuzağına düşürüyor.
Kiralık evlerin değeri, yeni inşaat üremediği, kentsel dönüşüme uğrayan evlerinin yapılmasını beklemek için başka eve taşınmak zorunda kalınması, üniversite öğrencilerin okullara başlayacak olması gibi nedenlerle arttı.
KİRALAR ARTIYOR
Talebe yetişemeyen dairelerin sayısı azaldıkça ev sahipleri de kiralara zam yapmaya başladı. Aslında TÜFE oranını aşmaması gereken kiralar da arttırma eğilimine girdi.
DOLANDIRICILARA GÜN DOĞDU
Tüm bu manzara içinde, daha uygun şartlarda ev arayanlar dolandırıcıların tuzağına düşüyor. Dolandırıcılar verdikleri sahte kiralık ilanlarında uygun fiyat gösterip, ev kiralamak isteyenlerin ilgisini çekiyor.
EVE ÇOK TALEP VAR DİYE KANDIRIYORLAR
Eve çok talep olduğunu söyleyerek de isteklilerin telaşlanarak kapora ödemesini sağlıyor. Ancak kaparoya yatıran sonunda görüyor ki aslında böyle bir ev hiç yok. İşte o zaman kandırıldığını anlıyor.
DAHA ÖNCE YAYINLANMIŞ İLANI ALIP, YENİDEN DÜZENLEYİP YAYINLIYORLAR
Dolandırıcılara çok dikkat etmek lazım çünkü bunlar bir yerde yayınlanmış ilanı alıyorlar. Belki de ev tutulmuş belki sahibi oturuyor içinde. Kendilerinin pazarlayacakları bir konut gibi sosyal medyada, internette ilan veriyorlar. Öyle bir ilan yok aslında. Başka bir emlakçının sitesinden kopyalıyor, alıyor, düşük de bir fiyat yazıyor.
3 BİN LİRALIK EVİN KİRASINI 950 LİRA OLARAK YAZIYOR
Örneğin 3 bin lira kirası olan eve bin 950 lira yazıyor. Kiralık ev arayan bazı vatandaşlar da adeta tuzağa düşüyorlar. Kapora asla vermesinler. Bunlar, 'çok talep var. Ciddiyseniz hemen bize bir kapora verin ki biz bunu başkasına kiralamayalım' diyorlar ama bir defa ticaret yetki belgesi olup olmadığını sorgulayın.
BELGESİ OLMAYAN EMLAKÇILIK YAPAMAZ
Ticaret Bakanlığı'ndan aldığı böyle bir yetki yoksa karşınızdaki insan emlakçılık yapmaya yetkili değildir. İkincisi gerçekten ikna olduysanız para gönderecekseniz asla elden vermeyin. O kiracılar banka hesabına yatırırsa bir talihsizlik karşısında çıktığında savcılık marifetiyle bu bankadaki hesap sahibine ulaşılarak bunun hesabı sorulur." ifadelerini kullandı.