Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
Havaların ısınmasıyla birlikte doğal dengenin değişimiyle bir takım hastalıklar ve hastalık yapan etkenlerde artış görüldüğünün belirtildiği açıklamada, şöyle denildi: "Bunlardan biri de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi etkeni virüs olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Virüsün taşıyıcısı olarak rol alan kenelerde doğal hayatta yaban hayvanı sayısında artış, kan emmeleri ve üremeleri için uygun ortamın oluşmasına zemin hazırlamakta ve kene sayısında artış olmaktadır."
Ülkemizde hastalıkla ilişkili bulunan kene türünün yaban hayatı ile yakından ilişkili olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu kene yaşam dönemlerinin bir bölümünde yaban hayvanlarından kan emerken, hayatının diğer evresinde özellikle çiftlik hayvanlarından kan emmektedir. Yoğun kene varlığının olması insanların kenelerle daha çok karşı karşıya kalmaları anlamına gelmektedir. Söz konusu kene kurak ve yarı kurak bozkır iklimini sevmekte daha çok ağaçlık ormanlık alanlarda yaygın olarak görünmektedir."
Açıklamada, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı oluşturan kenelerden korunmak için alınması gereken önlemler şöyle belirtildi: "Kırsal alanlara gidişlerde mümkün olduğunca vücutta açık alan bırakılmayacak şekilde kapalı giysileri, renkli elbiseleri giymeyi tercih edin. Kenelerin vücuda girebileceği yerleri kapatın (pantolon paçalarının çorap içine alınması gibi). Vücudun açıkta kalan yerlerine böcek uzaklaştırıcı maddeleri sürün veya elbiselere emdirilerek kullanılabilen böcek öldürücü ilaçları kullanın. Kırsal alanda bulunulduğunda sık sık vücut kontrolü yapın, eve dönüldüğünde de bütün vücudu muayeneden geçirin. Vücuda yapışmış kene varsa, bir pens veya cımbız yardımıyla, keneyi deriye yapıştığı yerden tuttuktan sonra eşit kuvvet uygulayarak geriye doğru çekerek çıkartın. Çıkarılan keneleri böcek öldürücü ilaç, alkol veya çamaşır suyu içine atarak öldürün. Kenenin çıkarıldığı yerin üzerine alkol ve tentürdiyot sürün."
Açıklamada ayrıca, "Vücuda tutunan kene ne kadar erken çıkarılırsa, hastalığın bulaşma ihtimalinin de o kadar azaldığı" belirtildi.
Yazılı açıklamada ayrıca şu uyarılar dikkat çekti: "Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla, kenelerin üzerine sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurmayın. Keneleri kesinlikle elle öldürmeyin ve patlatmayın. Kene ile temastan sonra kendinizi 10 gün izleyin. Ani başlayan ateş, baş ağrısı, şiddetli halsizlik, bulantı ve kusma gibi şikayetler olursa en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. İnsanların veya hayvanların kanlarına ve vücut sıvılarına eldivensiz temas etmeyin. Çiftlik hayvanlarını kenelere karşı ilaçlayın."