Kış Aylarında Çocuklarınızı Sobaya Yaklaştırmayın!

Çocuk Eğitimi ve Gelişimi uzmanı Pınar Soylu, kışın soba yanmalarının sıklıkla görüldüğünü belirterek, alınacak çok basit önlemlerle bunun önüne geçilebileceğini söyledi.

Sobalı evlerde en büyük korkunun çocukların yanması olduğunu ifade eden Soylu özellikle 1-3 yaş arası çocukların sıklıkla yanarak yaralandıklarını dile getirdi. Bu yaştaki çocukların birçok şeyi dokunarak öğrendiklerini, ayrıca çok hareketli oldukları bilgisini veren Soylu, yanarak yaralanma bakımından en tehlikeli dönemin bu yaş arası olduğunu kaydetti.

Çocukların genelde soba yanmalarına iki türmaruz kaldığına dikkat çeken Soylu, "Çocuklar sobaya dokunarak, ya da koşup oynarken sobanın üzerine düşerek yanabiliyor. Ayrıca yine sıklıkla soba üzerinde bulunan çaydanlık ya da güğümün devrilmesi sonucu kaynar suyla haşlanıyorlar. Bazen yanmalar çok ciddi yaralanmalara sebep oluyor. Ayrıca tedavisi güç ve acı verici. Yanmalara derecelerine göre ciltte kalıcı iz bırakabiliyor. Bu da çocuğun tüm hayatını olumsuz şekilde etkileyebiliyor. Özellikle gençlik döneminde yanık izleri depresyona bile sebep oluyor." uyarısında bulundu.

Kışın sobanın evde çocuk için en tehlikeli araç haline geldiğinin altını çizen Soylu, ailelerin bu bilinçle hareket etmeleri gerektiğini vurguladı.

SOBA YANMALARINA KARŞI ALINACAK TEDBİRLER

Soylu, çocukları soba yanmalarından koruyacak basit ama önemli tedbirleri şöyle sıraladı:

- Soba mümkün olduğunca odanın bir köşesine kurulmalı, ortada olmamalı. Odaya giriş çıkışta yanından geçilmeyecek bir köşede bulunmalı.

- Sobanın çevresindeki eşyalar kaldırılmalı, ya da uzaklaştırılmalı. Sobanın uzağında çocuğa oyun alanı açılmalı. Gereksiz eşya ve objeler kaldırılmalı.

- Sobanın üzerine çarpmayla devrilme ihtimali olan çaydanlık, güğüm koyulmamalı.

- Çocuğun beşiği, ya da karyolası sobadan uzak olmalı

- Çabuk tutuşan, plastik oyuncak ve eşyalar kaldırılmalı

- Gerekirse sobanın önüne engel koyun

- Çocuk sobalı odada yalnız bırakılmamalı

- Sobanın tehlikeli olduğu çocuğa anlatılmalı

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
e0950fdfd52e0884845bab297197a4d6@