Kişisel Gelişim Uzmanı Halil Turan, Taraklı’da eğitim gören ve bu yıl sınava girecek olan 8. sınıf ve 12. sınıf öğrencilerine “Hayatımız Sınav”, tüm bu öğrencilerin velilerine de “Çocuğuna Değerini Ver” konulu seminer verdi.
Son yıllarda liselere ve üniversitelere giriş sınavları öncesi ve sınav günü öğrencilerin bu maratonda bilgi ve becerilerini doğru kullanmalarına engel olan sınav stresini ve sınav sonrasında yaşanan psikolojik sorunları daönlemek amacıyla Sakarya Taraklı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü örnek bir projeye imza attı.
Taraklı İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Yavuz Şengül, Kişisel Gelişim Uzmanı Halil Turan’ı davet ederek, ilçede eğitim gören ve bu yıl sınava girecek olan 8. sınıf ve 12. sınıf öğrencilerine “Hayatımız Sınav”, tüm bu öğrencilerin velilerine de “Çocuğuna Değerini Ver” konulu seminerler verdi.
'Hayatımız bir sınavdan ibaret'
“Hayatımız Sınav” konulu seminerde öğrencilere sınav süreci, sınav psikolojisi, dikkat, motivasyon-oto motivasyon konularına değinen Halil Turan, “Hayatımız bir sınavdan ibaret. Eğitim hayatımızda ortaokulda TEOG, lisede YGS-LYS, ardından KPSS, ALES, TUS derken bunların yanı sıra sosyal yaşamımızda da farkında olmadan ailemizle, çevremizle sınav oluyoruz. Önemli olan sakin ve kararlı bir şekilde tüm bu sınavları başaracağına yüzde 100 inanarak ilim yolculuğuna, hayat yolculuğuna devam etmektir. Biz, üzerimize düşen görevi yerine getirelim. Sonrasında tevekkül edelim.” dedi.
Sınava girecek öğrencilerin velileri ile de buluşan Turan, ebeveynlerin çocukları ile iletişim kurmasının önemine değinerek başladığı konuşmasında, ülkede son yıllarda sınav sonrası yaşanan intihar vakaları üzerine araştırmalar yaptığını belirterek “2004 yılından bugüne kadar ülkemizde sınav kaygısı, stres, ailelerin psikolojik baskılarından dolayı yaşanan intihar vakalarını araştırdım. Ülkemizde 30’u aşkın intihar vakasıyla karşılaştım. Tüm bu tatsız olayların özündeki sorunun, aile içi iletişimsizlik olduğu apaçık bir gerçektir. Ebeveynler olarak çocuklarınıza yaptığınız yatırımı, gösterdiğiniz ilgiyi asla onların başına kakmayın. Yüzüne vurmayın. Çünkü sınav stresinin yanında aile baskısı da olduğu zaman, gençler bunalıma giriyor. Bir anlık hata ile intiharı tercih ederek hem dünyasını hem de ahiretini yakıyor. Çocuklarımızın geleceği için iş yerimizde her gün 8-10 saat çalışıyoruz. Ama her akşam 8-10 dakikamızı evladımıza ayırıp, karşılıklı sohbet etmiyoruz” dedi.
'Başarılı ve mutlu olduğunuz alanı keşfedin'
Turan, 3 farklı oturumda gerçekleştirdiği seminerde de Deveci Armudu ile Ayva örneklerini vererek, “Her ikisinin de ana adı meyve. İkisi de farklı yapılara, farklı özelliklere, farklı tada ve lezzete sahip. Nasıl ki bu iki meyveyi karşılaştırmak mantıksızlık ise, farklı anne-babadan dünyaya gelen, farklı fiziki ve psikolojik yapıya sahip gençlerin de birbiri ile karşılaştırılması o kadar saçma ve mantıksızdır. Çünkü her bir ferdin kendisine has güzellikleri, başarılı olduğu alanları vardır. Önemli olan başarılı olduğu, mutlu olduğu o alanı keşfedebilmek, farkına varabilmektir.” diyerek kişilerin birbirleri ile karşılaştırılmaması gerektiğini vurguladı.
Sınavlar için manevi destek
Seminer sonunda velilere konuşan Taraklı İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili Yavuz Şengül ise, “Öğrencilerimizi kendi evlatlarımızdan ayırmıyoruz. Onların mutluluğu bizi de mutlu ediyor. Gençlerimizin sınav öncesi bilinçlenmesi amacıyla bu tür programları önemsiyoruz. Gençlerimiz intiharı değil yaşamayı, üzüntüyü değil mutluluğu, bunalımı değil özgüveni tercih etmeli. Bu vesile ile Bursa’dan Halil Turan hocamızı davet ederek bugün 3 farklı seminer gerçekleştirdik. Eğitime verdiğimiz destek ile,öğretmen ve öğrencilerimizin gayreti ile, siz velilerimizin de maddi ve manevi desteği ile inanıyorum ki bu yıl gerek TEOG sınavlarında gerekse YGS ve LYS sınavlarında ilçemizde güzel neticeler alacağız.” dedi.